Yavuz: ” Geleceğe Hazırlık İçin Bugünü İyi Analiz Etmeli”
Yavuz: ” Gelecek Yıllara Hazırlıklı Olmak İçin Bugünü İyi Analiz Etmeli”BK Touristic Genel Müdürü ve Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz Kaleme Aldı.
Tabii ki 2020 sezonu sayısal ve ekonomik olarak diğer sezonlarla karşılaştırılamaz. Hiç bir kıyas kabul etmeyen, ezber bozan bir ‘korona sezonu’ yaşıyoruz hep birlikte. Bununla birlikte bu süreçte dahi gelenleri kayıtlara geçirmek, gelecek yıllardaki krizlere hazırlıklı olmak açısından önemli.
Aşağıdaki Tablodan da görüleceği gibi Korona sürecinde % 100 e yakın eriyen, neredeyse hayatımızdan tamamen çıkan pazarlar olduğu gibi , bu süreçte her şeye rağmen seyahatinden ödün vermeyen ülkelerin vatandaşları doldurdu uçakların kontenjanlarını.
Ve görüldü ki kaynak ülkelerin reaksiyonları çok farklı olabiliyor. Pandemi endişesi ile içine kapanan ve neredeyse kapı dışarı çıkmayan Macar, Çek, Baltık ülkeleri ile İspanya , İtalya gibi bazı batı ülkelerinin yanısıra, aynı dönemde Ülkesinde ayaklanmalar sürerken Belarus’tan 50.000 , Korona sürecini seyahatten ayrı gören Ukrayna’dan yarım milyon insan Antalya’ya geldi. Kimileri krizlerle boğuşurken, kimileri krizlerle yaşamaya becerebiliyor. Bu yüzden pazar çeşitliliğini artırmak ve yelpazeyi geniş tutmak, özellikle kriz dönemlerinde daha önemli hale geliyor.
Korona krizini yaşayan Turizm sektörü için bundan sonraki yıllarda ‘ sürpriz kriz’ diye bir kavram olmayacaktır. Zira sektör bu sezon Dünyada olabilecek en kuvvetli global kriz ile sınandı. Bu krizde de görüldü ki kaynak ülkelerin reaksiyonları çok farklı olabiliyor.
Antalya’ya yaklaşık 60 ülkeden turist geliyor. Bu ülkeleri Adriyatik, Baltık, Ortadoğu şeklinde gruplarla 30 a indirerek, Ana Pazarları saptadık ve son 3 yıldaki değişimini tablomuza işledik. Ülkelerin krizlere tepkilerini ölçmek adına az da olsa bir fikir sahibi olabiliriz.. 2020 hanesinin başlığı ‘kriz yılı ‘ olarak değişebilir.
Krizdeki seyahat durumuna bir bakalım;
Görüldüğü gibi her ülkenin krize bakışı ve mücadelesi farklı. Haliyle başarı oranları da…
Özetle her ülkenin krize bakışı ve tepkisi farklı o nedenle yelpazeyi geniş tutmakta yarar var.
6 aydır hem krizi, hem kör topal ilerleyen turizmi soluyoruz. Bu sürede Antalya’ya misafir gönderen belli başlı ülkelerin söz konusu Tatil ve Seyahat olunca Korona ya dair bende bıraktıkları intiba şöyle;
——————————————————-
Rusya: Endişesiz. Ani değişkenliklere en yatkın ülke. Her an başlayıp, her an bitebilir.
Ukrayna: Korona seyahate engel değil. Hep 70 km ile uzun yol giden bir araba gibi.
Almanya: pusulası Hükümet ve Sağlık bakanlığı. Tedbirli, temkinli ve çekingen.
İngiltere: korkusuz… yaptırımlara tepkili ama kararlara uyuyorlar.
Belarus: ne korona, ne ülkedeki ayaklanmalar tatile engel değil.
İskandinav ülkeleri: Aşırı temkinli, endişeli ve hastalığın dışarıdan bulaşacağına inanıyorlar O yüzden tatile gitmiyorlar.
Baltık ülkeleri; aşırı temkinli , endişeli ve kapanarak bekleyiş içinde, tatile ara verdiler.
Macaristan-Çek Cum. : endişeli , radikal kararlarla süreci götürüyorlar. Ne turist geliyor, ne turist gidiyor.
Polonya: Avrupadaki en az vakanın olduğu ülke, korona tatile engel değil.
Avusturya: endişeli, sıkı tedbirli.
Fransa-İspanya-İtalya:Dünyada en çok turist giden bu 3 ülke her türlü tedbire rağmen çok sıkıntılı bir süreci yaşıyor ve yönetmekte çok zorlanıyorlar. Aylardır kapalı kaldıkları için çok büyük turizm kaybı yaşıyorlar. Kendileri de tatile ülke içinde çıkmayı tercih ettiler.