Türkiye’de son haftalarda yaşanan terör olayları ve siyasi gerilim Türkiye’den gayrimenkul almayı planlayan yabancıları da etkiledi. Ramazan ayında başlayan talep düşüşünün ağustos ayında da sürdüğü belirtiliyor.
Markalı konut satışında son 6 ayda yüzde 45 olan yabancı payı temmuzda yüzde 37’ye geriledi. Bu oran haziranda yüzde 52, mayısta yüzde 47, nisanda ise yüzde 54’tü.
KÖRFEZ başta olmak üzere yabancı yatırımcının Türkiye’de gayrimenkul pazarına ilgisi son yıllarda artıyor. Ancak gayrimenkul sektörü oyuncularına göre son 2 aydır yabancı talebinde düşüş var. Satışların haziranın ikinci yarısı ile temmuzun ilk yarısında Ramazan ayının etkisi ile düştüğü belirtiliyor. Çünkü Türkiye’den en fazla mülk alan Körfez ülkeler ve Müslüman ülke vatandaşları bu ayı daha durağan geçiriyor. Temmuz ayının ikinci yarısından bugüne kadar ise ülke içindeki terör olaylarının tedirginlik yarattığı belirtiliyor. Şirketler, eylül ayında Dubai’deki gayrimenkul fuarına gidip, yeni talep yaratmak için çalışacak.
ALIM İŞTAHI AZALDI
Ramazan ayı sonrası Körfez ülkelerinden turistlerin Türkiye’ye gelmeye başladığını söyleyen Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, “Yabancı AVM’de geziyor ama ev alma iştahı yok. Bunun en önemli nedeni güvensizlik. Talep iptal denemez ama erteleme var” dedi. Ülke içindeki gerilimin hem yerli hem de yabancı alıcıları etkilediğini belirten Torun, opsiyonlu satışlarda iptaller de yaşadıklarını dile getirdi.
SORU İŞARETLERİ OLUŞTU
Türk gayrimenkul pazarında Araplara en fazla satış yapan inşaat şirketlerinden biri de Ağaoğlu. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu’na göre de belirsizlik ortamı yabancının kafasında soru işaretleri yarattı. “Biz bile tedirginiz yabancı nasıl olmasın” diyen Ağaoğlu, şunları söyledi: “Hükümet belli değil, dövizin durumu belli değil. Araplar size güvenmiyoruz demese de karaları ile bize bekle-gör pozisyonuna geçtiklerini belli ediyorlar. Biz şirket olarak etkilenmedik, toplu satışlar sürüyor. Ama bizim Arap pazarı ile iyi ilişkilerimiz var. Pazarın geneline bakarsak yabancıya satışta düşüş var. Rahmi Koç’un 2001 krizinde dediği ‘gözlüklerim buğulu burnumun ucunu göremiyorum’ sözünü bugün de yaşıyoruz”
BELİRSİZLİK SEVİLMİYOR
Türkiye’deki belirsizlik ortamının iç pazarda olduğu gibi yabancı pazarda da etkisini gösterdiğini belirten Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Kurumsal Yabancı yatırımcı ülkedeki siyasi durumun netleşmesini bekliyor. Şuan için yabancının beklemeye geçmesi karamsarlık yaratmamalı. Bu uzun soluklu bir süreç ve sorunlar çözülür” dedi. Eylül ayında Dubai’de gerçekleşecek gayrimenkul fuarına onlarca Türk inşaat şirketinin katılacağını belirten Yılmaz, bu fuarda yeni talep yaratılacağını söyledi.
GAYRİMENKUL araştırma şirketi Reidin ile GYODER ortaklığından hazırlanan Yeni Fiyat Konut Endeksi’ne göre temmuz ayında markalı konutlar içindeki yabancı payı düştü. Son 6 ayda ortalama yüzde 45 olan yabancı yapı yüzde 37.45’e geriledi. Bu oran haziranda yüzde 52, mayısta yüzde 47, nisanda yüzde 54, martta yüzde 39, şubatta yüzde 40 ve ocakta yüzde 31’di. Öte yandan yeni ev fiyatları temmuzda bir önceki aya göre yüzde 0.19, önceki, senenin aynı dönemine göre ise yüzde 6.87 arttı.
OCAKTA Ankara’da yapılan inşaat zirvesi gayrimenkul sektörü için umut olmuştu. Başbakanın da katıldığı zirvede sektör taleplerini bakanlarla paylaştı. Sonrasında dernek temsilcileri bakanları ziyaret etti. Şubat ayında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile görüşen sektör temsilcileri yabancıya satış konusunda destek istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Emlak Konut’un da dahil olacağı bir fon ile Türkiye’nin yurtdışında tanıtılması talep edildi, bu talep olumlu karşılandı. Ancak ilerleyen sürecin seçim engeline takıldığını belirten Ziya Yılmaz, görüşmelerin kaldığı yerden devamı için yeni hükümeti beklediklerini söyledi. (Hürriyet)