Yabancı Gazeteciler Kapadokya ve İstanbul’da
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı iş birliği ile Dünya Kadınlar Günü’ne özel düzenlenen basın etkinliğinde, farklı ülkelerden davet edilen kadın gazeteciler Kapadokya ve İstanbul’da bir araya geldi. Rusya, Ukrayna, Polonya, Fransa ve Sırbistan’dan 12 kişilik gazeteci grubu, hazırlanan program kapsamında Kapadokya ve İstanbul’un tarihi ve doğal güzelliklerini, ‘Güvenli Turizm Sertifika Programı’ kapsamında alınan tedbirler sayesinde gönül rahatlığıyla deneyimleme fırsatı buldular.
“Güvenli Turizm Sertifika Programı” kapsamında 6-10 Mart tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret eden grup, kadınlar günü için özel hazırlanan program kapsamında Kapadokya ve İstanbul’da ağırlandı. Kapadokya yöresinde, bölgedeki kadınların farklı alanlarda iş gücüne katılımı ve ekonomiye katkılarının örneklerini katıldıkları çeşitli workshop ve etkinliklerle deneyimlediler. Kadın istihdamının özellikle ağırlıkta olduğu çanak, çömlek yapımı, seramik işçiliği, kilim dokumacılığı, şarap üretimi gibi iş alanlarında kendilerine özel hazırlanan sunumlar ve atölye çalışmalarıyla bölgede yaşayan kadın girişimcilerle bir araya geldiler.
Kapadokya’da 1700’lü yıllarda başlayan kilim dokuma sanatı bölgeye gelen yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor. Orta Asya’dan Anadolu’ya giren ve yüzyıllar boyu evlerin en güzel yerlerini süsleyen el dokuma halıları ise, bölgede turizmin gelişim hızına girmesiyle yerli ve yabancı turistlerin alışveriş malzemeleri arasında ilk sıralarda alıyor. Kapadokya’da kadınlara ekonomik özgürlük sağlayan bir başka zanaat ise çömlekçilik. Bölgenin çanak çömlek geçmişi MÖ 2000 yılına kadar uzanıyor.
Seyahatlerine Kapadokya ile başlayan kadın gazeteciler gezilerinin son gününde ise İstanbul’un sembol yapılarından biri olan Galata Kulesi’ni gezme ve boğaz turu yapma olanağı buldular. “Güvenli Turizm Programı” kapsamında ülkeye gelen ziyaretçiler, ulaşımdan konaklamaya kadar turizmin her alanında uygulanan önlemler sayesinde gönül rahatlığıyla tatillerini yapıyorlar. Şu ana kadar sertifikalanan 8 binden fazla tesis ve araç, yetkili kurumlar tarafından sürekli denetleniyor.
TGA Hakkında:
Türkiye’nin iç ve dış turizm pazarında bir marka ve cazibe merkezi haline gelmesi, somut ve somut olmayan doğal, kültürel, biyolojik ve insan ürünü mirasların keşfedilmesi, geliştirilmesi ve tanıtılması, kısa, orta ve uzun vadeli iletişim/pazarlama çalışmalarıyla Türkiye turizm kapasitesi ve turizm yatırımlarının ülke ekonomisindeki payı ve hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca belirlenen turizm strateji ve politikaları doğrultusunda Türkiye’nin turizm hedeflerine ulaşması, mevcut turizm olanaklarının dünya çapında tanıtılması ve pazarlanması, potansiyel turizm olanaklarının ise keşfedilerek geliştirilmesi ve kazandırılmasına ilişkin olarak tüm tanıtım/pazarlama/iletişim faaliyetlerini yürütmektedir.
Güvenli Turizm Sertifika Programı Hakkında:
Türkiye, 2020 turizm sezonu için “Güvenli Turizm Programı”nı devreye aldı. Program, yerli ve yabancı personel ve misafirlerin sağlığını ve refahını sağlamak için yiyecek ve içecek, ulaşım ve konaklama kuruluşları dahil olmak üzere çok çeşitli kurumlarda alınması gereken bir dizi önlemi tanımlamaktadır.