World Travel Market Global Trends 2015 Raporu açıklandı. Dünya turizminin istikrarlı gelişmesinin önünde iki önemli engel olduğunun altını çizen rapora göre, son yıllarda %4 ortalama ile büyüyen turizmin siyasi, ekonomik ve coğrafi istikrarsızlıklardan dolayı daha düşük seviyelerde gerçekleşecek.
Küresel olarak istikrarlı bir iktisadi büyümenin henüz belirgin olmadığını ortaya koyan raporda, bu belirsizliğin başlıca nedenleri olarak; Ortadoğu, Kuzey Afrika, Ukrayna ve Rusya gibi merkezlerdeki politik, coğrafi ve ekonomik istikrarsızlıklar, ABD’daki faiz artışı beklentileri, petrol fiyatlarının dalgalanması ve AB bölgesindeki kriz gösterildi.
Öte yandan, ekonomik gelişme anlamında gelişmiş ülkelerin toparlanmaya başladığı ancak gelişmekte olan ülkelerde ise yavaşlamanın hakim olduğu vurgulanırken, küresel ekonominin büyüme lideri Çin’de son dönemlerde görülen ekonomik dalgalanmaya dikkat çekildi.
Yayınlanan raporda, son yıllarda görülen bu olumsuzluklar karşısında turizmin % 4 ile büyüme eğilimini koruduğu ancak bu büyümenin 2015 için daha ılımlı bir şekilde ilerleyeceğinin altı çizildi. Öte taraftan, turizmde beklenen yavaşlama eğilimi ile beraber başta Çin olmak üzere, Asya Pasifikler’de görülen yurtdışı çıkış eğilimi ve harcama artışları, 96 milyar dolar satış hacmine ulaşan mobil rezervasyonlardaki gelişmenin vurgulandı.
Önümüzdeki 5 yıllık döneme dair beklentilere bakıldığında ise, harcamalardaki büyümenin yavaşlayacağının üzerinde duruldu. Küresel turizmin gelecek dönem beklentilerini ortaya koyan verilere göre, 2014 yılında % 2-3 arasında artan iç ve dış pazar seyahat harcamalarının; 2015 ve sonrasında, biraz yükselerek % 5’e yaklaşması, 2020’ye doğru da % 5’in altına kalmaya devam edecek. Diğer yandan küresel çapta kişi başına veya seyahat başına harcamaların büyüme eğiliminde bir değişim gerçekleşmeyeceği söylendi.
World Travel Market Global Trends 2015 Raporu’na göre, her yıl % 10’da fazla gelişim gösteren seyahatçilerin online seyahat harcamalarının 2014-2020 döneminde % 5’lere yakın bir seviyeye ineceği öngörüsü, raporda yer aldı. Son yılların en hızlı gelişmelerinin yakalandığı mobil seyahat harcamalarında ise çok ciddi bir yavaşlama beklenirken; her % 30-40 gelişme gösteren mobil seyahat harcamalarındaki artışın 2016’da % 20’lere 2020’ye doğru da % 15’lere inecek. (Turizmdatabank)