Vali Münir Karaloğlu Kemer Belediyesi’ni Örnek Gösterdi
#ATSO, #Pandemi Sonrası #Antalya’daki gelişmeler değerlendirdi. “Tedbiri elden bırakma, Çok yaşa #Antalya” sloganı ile düzenlenen toplantıya konuk olan Antalya Valisi Münir Karaloğlu basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Antalya Valisi Münir Karaloğlu, kaçak yapılar konusunda sorulan bir soruyu şu cümlelerle cevapladı. Karaloğlu; bu konuda gösterdiği örnek çalışmalar ve yıkımlarda gösterdiği yoğun çaba dolayısıyla Kemer Belediyesi’ni örnek gösterdi.
“Marifet iltifata tabidir”
“Marifet iltifata tabidir” diyerek başta Kemer Belediyesi olmak üzere Kepez Belediyesi’ni de bu konuda örnek gösteren Vali Karaloğlu, ” Bölgemizde Yıkımlar konusunda en iyi olan iki belediyemize buradan teşekkür etmek istiyorum. Birincisi Kemer Belediyesi, ikincisi Kepez Belediyesi. Kaçak yapıları yıkma konusunda en iyi iki belediye. Marifet iltifata tabidir. İyileri söylemek lazım ki diğerleri örnek alsın. Yıkan diğer belediyelerimizde var. Haksızlık yapmayalım ama en iyi iki Belediye Kemer Belediyemiz ve Kepez Belediyemiz” dedi.
Şu anda yıkımlar devam ediyor!
Karaloğlu; imara aykırı kaçak yapılar ile mücadelede birinci derecede sorumlu olan birimin İlçe Belediyeleri olduğunu söyledi. Vali Karaloğlu “Şu anda bizim 19 ilçe belediyemiz var. Herkes kendi ilçe sınırlarındaki imara aykırı kaçak yapılaşmadan birinci derecede sorumlu ve yetkilidir. O yapmazsa ne olur görevini? İlçe belediyesi bu görevini ihmal ederse ne olur? Yetki Büyükşehir’e geçer. Biz zaten yazıyı yazarken, kaçak yapı ile ilgili yazıyı hem İlçeye hem de Büyükşehir’e beraber yazarız. Bu arada Büyükşehir’de yapmazsa ne olur?
İşte o zaman bizim denetim yetkimiz var. Benim gidip kaçak yapıyı yıkma görevim yok. Kaçak yapıyı yıkma görevi ilçe Belediyesinin görevidir. Bundan sonra kaçak yapı gördüğünüzde önce İlçe Belediyesine bakın. Sonra da bana. Bende denetleyeyim yaptı mı yapmadı mı diye. Ama sanki şu an bütün sahillerden sadece Antalya Valisi sorumlu, belediyelerin hiçbir sorumluluğu yok gibi bir hava oluşturuluyor.
Hayır arkadaşlar! Birinci derecede yetkili İlçe Belediyeleridir.
Şu ana kadar bilindiği gibi 31 Aralık 2017 bir milat. İmar barışı yasası çıktı. Ondan önce yapılmayanlar ile ilgili, özel çevre koruma alanları, SİT alanları gibi yerler hariç belge verdik insanlara. Ama bu tarihten sonra Antalya’da yapılmış ve bizim tespit etiğimiz bin 200 küsur yapı var. İlçe belediyeleri bu bin 200 kaçak yapının 646 tanesini Cumartesi gününe kadar yıkmışlardı. Şu anda yıkımlar devam ediyor” dedi.
Maalesef, Şu anda en çok kaçak yapı olan İlçemiz de Kaş ilçesi!
Bu konuda yoğun bir çalışma içinde olduklarını da dile getiren Vali Karaloğlu ” Diğer Belediyelerimiz ile ilgili de hiç merak etmeyin. Çok sıkı denetleme yapıyoruz. Benim görevim İlçe Belediyesini ve Büyükşehir’i denetlemek. O görevi biz çok sıkı bir şekilde yapıyoruz. Şu anda bizim Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın müfettişleri geldi. Bütün sahilleri teker teker gezdiler. Özellikle ve özel çevre Koruma alanları ve SİT alanlarındaki kaçak yapılar tespitli. Şu anda en çok kaçak yapı olan İlçemiz de Kaş ilçesi. Maalesef. En çok korumamız gereken gözümüz gibi bakmamız gereken İlçemiz Kaş, ama maalesef şu anda en çok 31 Aralık 2017 ‘den sonraki en çok, 260 küsur tespitli yapımız var orda. Belki hala tespit edemediğimiz dahi var. Bu konuda çalışıyoruz. İş bitmiş değil” dedi.
Göz yummam mümkün değil!
Kaçak yapı yapılmasına bilerek ve isteyerek göz yummanın mümkün olmadığını, bunu hem topluma hem devlete hem yönettiği şehir olan Antalya’ya ihanet olarak göreceğini de söyleyen Vali Münir Kaaraloğlu ” Şundan emin olabilirsiniz. Ben Antalya Valisi olduğum sürece bu şehrin sorumluluğu bende olduğu sürece hiç kimseye özel çevre alanında, SİT alanında, hazine arazisinde veya kendi tapulu arazisinde kaçak yapı yapılmasına bilerek ve isteyerek göz yummam mümkün değil. Bunu hem topluma hem devletime hem yönettiğim şehre ihanet olarak görürüm. Böyle bir şeye izin vermeyiz. Bu konuda iyi olduğumuz ilçeler var, Kaş’ta da büyük bir mücadelemiz var. Kumluca ve Adrasan’da epeyce bir yapı yıktık. Adrasan’da mesela 50’ye yakın bina yıktık. Orada da yerel belediye ile yıktık” diye konuştu.
Halil ÖNCÜ-ANTALYA