We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel TÜRSAB’IN BANKALARA  TEMİNAT OLARAK VERDİĞİ MÜZE BİLETLERİ ÇÖPE Mİ GİDECEK ?

TÜRSAB’IN BANKALARA  TEMİNAT OLARAK VERDİĞİ MÜZE BİLETLERİ ÇÖPE Mİ GİDECEK ?

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Sabtour’un sahibi Nezih Hacıalioğlu, yaklaşan müze ihalesi ile ilgili TÜRSAB’ın bir çıkmaz içine girdiğiniz iddia etti. TÜRSAB’ın satamadığı biletleri bankalara teminat göstererek kredi kullandığını ifade den Hacıalioğlu, kurumun yeni müze ihalesini kazanması durumunda daha fazla satılmamış bilet stokuna sahip olacağı ve iflasa sürükleneceği, ya da ihaleye girmeden bakanlıkla bir çözüm arayacağı savını dile getirdi.

36690_0

Kültür ve Turizm Bakanlığının önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği ihale öncesi ortaya atılan bazı iddialar turizm sektöründe yeni bir tartışmayı başlatabilir.

Ertuğrul Günay’ın Bakanlığı döneminde açılan ihaleyi en fazla bilet satmayı taahhüt ederek alan Türsab’ı önümüzdeki ihale için zor günler bekliyor.

Başaran Ulusoy Yönetiminin bankalara teminat olarak  verdiği müze biletleri , Türsab yeni ihaleyi kazanmazsa 31.12.2016 tarihinde çöpe atılabilir. Kültür Turizm Bakanlığı  2017 – 2022 yılları arasındaki müze girişlerinin işletmesi için açtığı ihalenin

Şartnamesinde, daha önceki yıllardan gelen satılmayan bilet stokları ile ilgili herhangi bir madde yok. İhtimal ki, bu stoklardan Bakanlığın haberi de yok.

 

İhaleyi başka bir kuruluş kazanırsa, 1 ocak 2017 den itibaren yeni biletleri basacak ve yeni dönem başlayacak..

 

İlk bakışta bu gelişmenin ardında ne var sorusu akla gelebilir.

 

Türsab bundan 6 yıl önceki ihalede Bakanlığa, satılamayacak kadar fazla bilet satış taahhüdü vererek ihaleyi kazanmıştı.

 

Ancak  2011 – 2012 – 2013 – 2014 – 2015 yıllarında satılması gereken biletlerin yaklaşık 80 Milyon tl’lik kısmını satamadı. Türsab bir yandan bakanlığa taahhüt ettiği biletleri satamadı , öte yandan elinde kalan biletlere rağmen yenilerini almak zorunda kaldı.

Taahhüt edilen rakamda bilet satışı gerçekleşmeyince elinde kalan biletleri

bazı Bankalardan kullandığı kredilere karşılık teminat olarak gösterdi. Bu açığın üzerine Türsab 2016 yılı ile ilgili minimum 100 Milyon tl’nin üzerinde satılmayan bileti almak durumunda kalabilir.

 

Bankalar büyük olasılıkla teminat gösterilen bu stok biletlerin 31.12.2016 tarihinden itibaren geçersiz olacağından haberdar edilmediler.

 

Türsab Yönetiminin 2016  yılına kadar elindeki geçerliğini yitirecek  bu stokun üzerine  yeni taahhütlere girmek zorunda kalacağı göz önüne alınırsa, Birliğin durumu hiç de iç açıcı görünmüyor.

 

Bu durumda Türsab’ın iki seçeneği var ;

  1. a) yeni ihaleyi de ne pahasına olursa olsun kazanarak, stok miktarını alabildiğine arttırmak ancak bir kaç sene sonra kaçınılmaz olarak iflas etmek.,
  2. b) İhaleye hiç girmeyip daha iyi şartlar için Bakanlığı zorlayıp, kendine bir çıkış yolu aramak..

 

Elinde müze bileti olan Seyahat Acentelerinin ellerindeki biletlerini ya 2016 sonuna kadar tüketmeleri  yada en kısa zamanda Türsab’a iade edip paralarını geri almaları Birlik için yeni bir sorun yaratacağa benzemektedir.

 

Bankaların da zarar görmemeleri için teminatta tuttukları müze biletlerini gerçek teminatlarla değiştirmeleri gerekir. BDDK’yı ve Seyahat Acentelerini uyarmak bizim vatandaşlık görevimizdir.

 

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.