TÜRSAB İle TUREB Anlaştı, 600 Yeni Rehber Geliyor
Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) yönetimi, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya bir araya geldi.
Toplantıya katılanlar arasında, TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, TUREB Başkanı Suat Tural, TUREB Başkan vekili ve İRO Başkanı Sedat Bornovalı, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Halil Kalay, TUREB Yönetim Kurulu Üyeleri Ozan Sayın, Adem Biçer, Serhan Güngör, TÜRSAB Genel Sekreteri Melike Ertekin, Stratejik Planlama, Koordinasyon ve Pazarlama Grup Başkanı Levent Demirel, Medya ve Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı Mesut Kanat yer aldı.
TÜRSAB Talep Etti TUREB 600 Yeni Rehberi Turizme Kazandırmak İçin Harekete Geçti
Rehber sayısının yetersizliğini sık sık dile getiren Bağlıkaya, toplantıda seyahat acentelerinin turlarda rehber bulmak için yaşadığı sorunları bir kez daha dile getirdi. TUREB Başkanı Suat Tural, TÜRSAB’dan gelen talepleri dikkatle değerlendirdiklerini ve rehber açığını kapatmak için harekete geçtiklerini duyurdu. Tural, TÜRSAB’dan gelen talepler üzerine rehber sayısını artırmak için yeni bir yabancı dil sınavı yapılacağını açıkladı. 2-6 Eylül 2019 tarihlerinde yapılacak yabancı dil sınavı sonrasında 600 yeni rehberin farklı dillerde kokart almak için sınava gireceğini bildirdi. Sınav sonrası 600 yeni rehber farklı dillerde rehberlik yapacak.
TUREB Başkanı Suat Tural, her yıl 50’den fazla üniversiteden 2.000 civarında mezun olduğunu söyledi. Ancak bunların 500’ü kadarının profesyonel rehber olarak mesleğe başladığının bilgisini de verdi.
TÜRSAB Ve TUREB Nadir Dilde Eğitim Alan Rehber Adaylarına Burs Verecek
Bağlıkaya, seyahat acentelerinin özellikle nadir konuşulan dillerde rehber bulma konusunda yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Bununla ilgili çözüm önerilerinde bulundu. TÜRSAB ve TUREB üniversitelerle nadir dillerde rehber sayısını artırmak amacıyla iş birliğine gitmesi kararı aldı. Üniversitelerle iş birliğine giderek nadir dilde eğitim alan rehber adaylarına maddi destek vererek burs sağlayacak. Ayrıca rehberliği teşvik etmek amacıyla farklı dillerde rehber yetiştiren üniversitelere de maddi destek verilmesi kararı alındı.
Bağlıkaya, acentelerden gelen rehber ücretleri ile ilgili şikayetleri TUREB heyetine iletti. Konu hakkında yeni bir düzenlemeye gidilmesini istedi.
Toplantıda seyahat acentelerinin yaşadığı Türkçe rehber ihtiyacı da Bağlıkaya tarafından gündeme taşındı.
Tural, rehberin iç piyasada Türkçe çalıştığını dile getirdi. Mevcut rehberlerin tümünün Türkçe hizmet vermeye başladığını söyledi.
300 Rehber Lisanslarına Doğu Anadolu Bölgesi’ni Eklemek İçin Eğitim Turuna Çıkıyor
TUREB Yönetim Kurulu Üyeleri, Kars ve Doğu Ekspresi turlarına gelen yoğun talebi karşılamak için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi aktardı. Rehberlerin ve rehber adaylarının ruhsatnamelerine Doğu Anadolu bölgesini de eklemesi için eğitim turu düzenleneceği paylaşıldı. 19-26 Ağustos’ta yapılacak eğitim turuna 200 öğrenci 150 rehberin katılması öngörülüyor. 300 kadar rehber lisanlarına Doğu Anadolu Bölgesini ekleyecek. Böylece özellikle kış aylarında yoğun talep gören Doğu Anadolu turları için rehber sayısının artacağı ifade edildi.