TÜROB Başkanı Timur Bayındır, turizmin dirilmesi için Türkiye’ye 18-19 milyon turist gönderen Avrupa’nın yeniden kazanılması gerektiğini söyledi.
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, turizmin dirilmesi için Türkiye’ye 18-19 milyon turist gönderen Avrupa’nın yeniden kazanılması gerektiğini söyledi. Bayındır, otellerdeki doluluk oranının geçen seneye göre mart ayında biraz yükseldiğini ancak gelirdeki düşüş nedeniyle yeterli olmadığını belirtti.
Timur Bayındır DHA’nın sorularını yanıtlarken Türkiye’nin 35 milyon turistin 30 milyar dolar gelir kazandırdığı günlerden geçtiğini hatırlattı. O günlerde Türkiye’ye bakışın iyi olduğunu Avrupa’dan 18 – 19 milyon kişi geldiğini bugün ise rakam verebilecek kadar bile turist gelmediğini dile getiren Bayındır, Türkiye imajının eskisi gibi olmadığına dikkat çekerek şöyle dedi:
“Bizim turizmciler olarak politikayla yakın uzak hiç bir ilişkimiz olamaz. Çünkü biz hizmet üretiyoruz. Buraya gelen insanların rahat etmesini huzurda olmasını, iyi servis almasını ve gittiği zaman çok güzel bir tatil yaptım diye açık fikirlerle, dinlenmiş vaziyette ülkelerine dönmesini istiyoruz. Ama bu her zaman bizim stediğimiz gibi olmuyor tabii. Politik nedenlerle ülkelerin arası açıldığı zaman muhakkak ki halkların arasındaki ilişkiyi de etkiliyor. İşte bu sebepleri ortadan kaldırmamız lazım. İmaj çok önemli. Türkiye’ye ve Türkleri güzel bir imajla göstermemiz lazım bizim. Bir dostluklar kurduk, insanlar geldi buraya. Bu imajı kaybettik. Kimse artık Türkiye’yi o kadar güzel ve dost olarak görmüyor. Görmeyince bu halkı da etkiliyor. Bunun yanında bir takım anarşik hadiseler de etkiliyor. Artık her yerde var ama üst üste geldiği zaman daha da etkiliyor.
Muhakkak tekrar tanıtım değil de pazarlama imaj yenileme yeniden dost kazanma gibi bir takım daha büyük engellerimiz var. Onları aşmamız gerekiyor.”
“TURİZM 70 SEKTÖRÜ BESLER”
Turizmin 70 sektörü besleyen ana bir sektör olduğunu vurgulayan Bayındır, geçmişte Türkiye’ye gelen 35 milyon turistin bıraktığı 30 milyar doların yüzde 20’sinin otellere gittiğini, geri kalanının ulaşım, yiyecek, giyecek, yan sanayiye dağıldığını anlattı. Bayındır, “Turizm 70’den fazla sektöre iş veriyor. Bugün Bağdat caddesinde 50 tane dükkan kapanıyorsa bunda turizmin muhakkak etkisi var. Kapalıçarşı’nın büyük bir kısmı kapanmış ve yerine baharatçılar geliyorsa bunda turizmin etkisi çok büyük. Piyasa ölüyor. Turizm öldüğü zaman piyasa ölüyor.” diye konuştu.
MARTTA DOLULUK YÜZDE
Bayındır, turizmdeki gidişin en önemli göstergesinin otellerin doluluk oranları olduğuna işaret etti ve TÜROB olarak dünyanın önde gelen veri ve analiz şirketlerinden STR Global’in Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) için hazırladığı ‘Ülke Performans Raporu’ndan verilerde doluluk oranlarını anlattı. Mart ayında otel doluluklarının artışa geçtiğini söyleyen Bayındır, Türkiye Otelciler Birliği tarafından analiz edilen rapora göre, Türkiye’nin Mart 2017’de otel dolulukları, 2016 yılının aynı dönemine yüzde 5.3 artarak yüzde 55.8 olduğunu belirtti. Mart 2016’da bu oranın yüzde 53 olduğunu hatırlatan Bayındır, yılın ilk üç aylık döneminde ise yüzde 2.3 artışla yüzde 50.1’den yüzde 52.3’e yükseldiğini dile getirdi. Dolulukların artışının iyiye gelişme olduğunu ifade eden Bayındır, “Buna karşılık 2017 yılının ilk üç ayında oda gelirlerinde en büyük kaybı yaşayan ülke Türkiye oldu. Average Daily Rate (ADR) olarak adlandırılan ortalama günlük satılan oda bedeli üç ayda 74.2 Euro’dan 57.2 Euro’ya, toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler ise (RevPAR) 37.2 Euro’dan 29.3 Euro’ya geriledi.” dedi.
Artışta şirketlerin toplantı ve etkinlik trafiğinin artışa geçmesinin etken olduğunu belirten TÜROB Başkanı Timur Bayındır, Nevruz dolayısıyla İran pazarındaki hareketin de Mart ayında doluluk rakamlarına olumlu yansıdığı kaydedildi. Bayındır, bu yükselişin istikrarlı olacağını söylemek için henüz erken olduğunu belirtirken, “Umudumuz artması yönünde” dedi. Bayındır, doluluk artışının olumlu olmakla birlikte gelirlerdeki büyük düşüşün sürdüğüne, asıl geri dönüşün fiyatlarda olması gerektiğine dikkat çekti.