Frigya Vadileri, Türkiye’nin en uzun üçüncü yürüyüş yoluna sahip 506 kilometrelik parkuru ve tarihi mirasıyla doğaseverlerin yeni gözdesi oldu.
Afyonkarahisar, Eskişehir, Ankara ve Kütahya arasında yer alan Frig Vadisi, son dönemlerde yapılan yatırımlar ve aktivitelerle yurt içi ve yurt dışındaki turistlerin cazibe merkezi haline geldi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahip Ege ve İç Anadolu bölgelerindeki Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir, Kütahya illerini kapsayan ve 506 kilometrelik parkuruyla Frig Yolu’nun Türkiye’nin yeni turizm markası olmasını hedefliyor.
Friglerden kalma kaya yerleşimleri, kaya anıtları, mezar odaları, kiliseleri, peri bacaları ve diğer doğal güzellikleriyle Türkiye’nin en güzel vadilerinden biri olarak ön plana çıkan “İkinci Kapadokya” olarak da adlandırılan Kütahya’daki Yenice Çiftliği, Afyonkarahisar Seydiler ve Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunan Frig’lerin siyasi başkenti Gordion (Yassıhöyük) olmak üzere üç noktadan ulaşılabilen yol, uygarlığın dini merkezi olan Eskişehir’in Han ilçesine bağlı Yazılıkaya Mahallesi’nde birleşiyor.
Yazılıkaya Mahallesi’nde 17 metre yüksekliğinde 16,5 metre enindeki Midas (Yazılıkaya) Anıtı, bu anıtın 200 metre kadar güney batısındaki 7 metre boya ve 10 metre genişliğe sahip Bitmemiş Yazılıkaya Anıtı, büyük bir kaya kütlesinin doğu yüzüne oyulmuş, üçgen alınlığı ve saçaklığı iki sütun tarafından taşınan Gerdekkaya Anıt Mezarı ve Kırkgöz Kale, bölgenin önemli anıtsal yapılarını oluşturuyor.
Frigya Vadilerinin milattan önce 700 ile 1200’lü yıllarda eski yerleşimin yoğun bulunduğu bir bölge olduğunu dile getiren Tanır, “Frigya, Gordion’dan başlayıp Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar’ı içerisine alan bir bölgedir. Bu coğrafya tarihi eserlerin yoğunlukla bulunduğu bir alandır” dedi.
Yerelde de bölgeye 1 milyon liranın üzerinde yatırım yapıldı. Özellikle Döğer beldemizin sınırları içerisinde bulunan ve Frig eserleriyle çevrelenen Emre Gölümüzün turizme kazandırılması için önemli çalışmalar gerçekleştirildi.
“Buraları sadece tarihi ve kültürel güzellik olarak düşünmemek gerekiyor. Turistlerin ilgisini çekecek birtakım aktivitelerin olması gerekiyor. İhsaniye’deki Frigya’ya gelen turistlerimize bu imkanlar sunuluyor.
“Polonya, Çin, İsviçre, Almanya, İngiltere ve Türkiye’den misafirler bölgeyi gezdi. Frigya Vadisi ile ilgili yapılan diğer önemli çalışma da sıcak hava balon uçuşlarıdır.
Gündoğdu, “Bölgede Yazılıkaya’nın dışında, dönemin askerlerince savunma amaçlı kullanılan kaleler de bulunuyor. Frig yolunun tam merkezinde yer alan bir bölge.
Frig Vadisi’nde ve Kral Midas Kayığı’nda düğün fotoğrafı çektirmeye Eskişehir’den gelen yeni evlenecek çiftlerden Fatma Taşçı da Frigya’nın çok güzel bir tarihi geçmişi ve doğasının olduğunu anlattı.