We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel Türkiye’de Seyahat Edenlerin Davranışları Koronavirüsten Nasıl Etkilendi?

Türkiye’de Seyahat Edenlerin Davranışları Koronavirüsten Nasıl Etkilendi?

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Türkiye’de Seyahat Edenlerin Davranışları Koronavirüsten Nasıl Etkilendi?

Turizm sektöründeki hareketlilik, bir takım uygulamalar ve yönergeler belirlenerek başladı. World Travel & Tourism Council dünya çapında standartlaştırılmış sağlık ve hijyen protokollerini benimseyen kuruluşları öne çıkartmak için ‘Güvenli Seyahat’ doğrulamasını hayata geçirdi.

Rusların

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından desteklenen bu doğrulama otelleri, tur operatörlerini, havayollarını, restoranları, açık hava ve ören yerlerini kapsıyordu. 27 Mayıs 2020’de duyurulan bu uygulamaya Türkiye de dahil oldu. Güvenli Turizm Sertifikası ile başlayan turizm

önlemlerine HES kodu, seyahat izni, PCR testi ve çeşitli hijyen kontrolleri dahil edildi. Türkiye’de koronavirüs salgını ile seyahat sektöründeki değişimler, sadece sektörel kısıtlamalar ve hareketliliğin yavaşlaması değil, tüketici davranışlarında da farklı eğilimler ortaya koyarak kendini gösterdi. Tatil ya da iş seyahati planlarının ertelenmesi, bilet ya da otel iptalleri görülse de seyahat etme ve bir şeyler keşfetme arzusu hiç olmadığı kadar arttı. Bunun yanında yeni döneme ayak uydurmak, izole tatil alternatiflerine yönelmek ve seyahat ihtiyaçlarına dair ilgi de artış gösterdi.

İzole Konaklamalar Öne Çıktı

Koronavirüs nedeniyle evde izolasyon döneminde “sanal müze” aramaları yılın ikinci çeyreğinde toplamda %40 kat artış gösterdi. Mayıs ayında “HES kodu” ile ilgili aramaların sayısı 1 milyonu geçti. “Villa” aramaları geçen yıla göre %101, “bungalov” aramaları 2019’a kıyasla %42, “dağ evi”,“bağ evi” %85, “karavan” %71, “tekne kiralama” %64 oranında artış gösterdi.

İstanbul’a Yakın Yerler Araması Yükselişe Geçti

Türkiye’de seyahat edenlerin davranışları arasında ‘yakın yerlere gitmek’ aramalarında da artış görüldü. Özellikle İstanbul’a yakın gidilecek yerler arayışı hiç olmadığı kadar popülerdi. Ayvalık, Şile, Çatalca, Ağva gibi hem ulaşımı kolay hem de ekonomik lokasyonlar talep görürken, bu bölgelerdeki izole konaklama alternatiflerine yöneliş görüldü.

Şahsi Araç ve Araç Kiralama İle Seyahat Tercihler Arasında

Daha güvenli bir seyahat için uçak yolculukları pandemi döneminde tercihler arasında ilk sırada yer almadı. Uçuş iptallerinin yaşandığı sürece ek olarak daha güvenli ve hijyenik alternatifler arayan gezginlerin ilk ulaşım tercihleri şahsi araçları olurken, araç kiralama ve transfer hizmetleri de ihtiyaçlar arasında öne çıktı.

Risk Yönetimi ve Güvende Olma İlişkisi Önem Kazandı

Seyahat planlarının başında güvende olmak ilk sırada geldi. Bu tabloda en çok talep gören ihtiyaçlar arasında risk yönetimi yer aldı. Koronavirüs sertifikalı oteller, PCR testi uygulamaları, koronavirüs güncel bilgileri seyahat edecekler için öncelikler arasındaydı.Turizm sektöründeki hareketlilik, bir takım uygulamalar ve yönergeler belirlenerek başladı. World Travel & Tourism Council dünya çapında standartlaştırılmış sağlık ve hijyen protokollerini benimseyen kuruluşları öne çıkartmak için ‘Güvenli Seyahat’ doğrulamasını hayata geçirdi. /Kaynak: HIS Travel Araştırması

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.