We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel TÜRKİYE’DE SERVET HARCADILAR !

TÜRKİYE’DE SERVET HARCADILAR !

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Türkiye`de turist sayısı yıldan yıla artarken, yabancılar da adeta servet harcadı. Türkiye`de son 5,5 yılda yabancı kredi kartı/banka kartı ile alışveriş ve nakit çekim tutarı 96 milyar 30 milyon liraya yaklaştı.

Paying by card

Türkiye’de son 5,5 yılda yabancı kredi kartı/banka kartı ile alışveriş ve nakit çekim tutarı 96 milyar 30 milyon liraya yaklaştı.

AA muhabirinin Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerinden derlediği bilgiye göre, yabancılar Türkiye’de Ocak 2010- Haziran 2015 dönemini kapsayan 5,5 yılda kredi kartı ve banka kartı ile 61 milyar 467 milyon TL tutarında alışveriş yaparken, 34 milyar 563 milyon TL’lik de nakit çekim gerçekleştirdi.Toplamda yabancı kartlara alışveriş ve nakit çekimi 96 milyar 30 milyon lira oldu.

Aynı dönemde yerli kartların (kredi kartı ve banka kartı) yurt dışı kullanımı incelendiğinde, 37 milyar 128 milyon TL’lik alışveriş ve 5 milyar 960 milyon liralık nakit çekimi yapıldığı görüldü.

Son 5,5 yılda yabancı kredi kartları ile Türkiye’de 47,7 milyar TL, yerli kredi kartlarıyla yurt dışında 36,4 milyar lira tutarında alışveriş yapıldı. Aynı dönemde yabancı kredi kartlarından 11,9 milyar TL, yerli kredi kartlarından 1,7 milyar TL tutarında nakit çekim gerçekleştirildi. Yabancı turistlerin, yerli turistlere göre nakit çekimi için kredi kartlarını daha fazla kullandığı görüldü.

Banka kartları, nakit çekmenin yanı sıra özellikle düşük tutarlı ödemelerde tercih edilen bir ödeme aracı ve nakitsiz hayata giden yolda en önemli kozlardan biri olarak ön plana çıkıyor.

Yabancı banka kartlarının yurt içi kullanımı değerlendirildiğinde 2010 yılı başından bu yana bu kartlardan 13,8 milyar TL’lik alışveriş ve 22,6 milyar TL tutarında nakit çekim yapıldığı görüldü.

Yerli banka kartları ile aynı dönemde yurt dışında 703 milyon TL tutarında alışverişin yapıldığı, 4,3 milyar TL tutarında nakit çekim yapıldığı dikkati çekti.

Banka kartlarının kullanım alışkanlığı incelendiğinde yabancı turistlerin banka kartlarını yerli turistlere göre alışverişte daha çok kullandığı, yerli turistlerin ise nakit çekimde banka kartını daha yoğun kullandığı görüldü.

Hem kredi kartından hem de banka kartından alışveriş ve nakit çekiminin yıllara göre kullanım oranı analiz edildiğinde; yabancı kredi kartları ile nakit çekim oranının son 5 yılda yüzde 20 düzeyinde, yerli kredi kartlardan nakit çekim oranının da yüzde 5 düzeyinde yatay seyrettiği gözlendi.

Yabancı banka kartları ile nakit çekim oranının son 5 yılda yüzde 73’ten yüzde 50 seviyesine inerken, yerli banka kartlardan nakit çekim oranı ise yüzde 95’ten yüzde 75’e geriledi.

Yabancı kredi kartı ile yurt içinde alışveriş başına ortalama işlem tutarı 547 TL

Yabancıların çeyreklik bazda kartlı ödeme tutarları incelendiğinde en fazla harcamanın yılın 3. çeyreğinde olduğu dikkati çekiyor. Özellikle turizm sezonunun en yoğun yaşandığı temmuz-ağustos ve eylül aylarında hem kredi kartı hem de banka kartı ile alışveriş ve nakit çekiminin zirve yaptığı görülüyor. Yerli kredi ve banka kartı ile yurt dışında alışveriş ve nakit çekim tutarlarında ise yılın son çeyreğinde tavan yapıldığı gözlendi.

Yabancı kredi kartlarının yurt içi kullanımlarında alışveriş başına ortalama işlem tutarı 2010 yılında 457 TL iken, 2014’te 514 TL’ye ve 2015’in ilk yarısında 547 TL’ye yükseldi. Kredi kartından nakit çekme başına ortalama işlem tutarı ise 2010’da 342 TL’den 2014’te 523’TL’ye ulaştı. Bu yılın ilk yarısında ise tutar 451 TL’ye indi.

Yabancı banka kartlarının yurt içi kullanımlarında alışveriş başına ortalama işlem tutarı 2010 yılında 241 TL iken, 2014’te 342 TL ve 2015 ilk yarısında 335 TL oldu. Banka kartından nakit çekme başına ortalama işlem tutarı da 2010’da 341 TL’den 2014’te 550 TL’ye ulaştı. Bu yılın ilk yarısında bu tutar 509 TL’ye indi.

Yerli kredi kartı ile yurt dışında alışveriş başına ortalama işlem tutarı 185 TL

Yerli kredi kartlarının yurt dışı kullanımlarında alışveriş başına ortalama işlem tutarı 2010 yılında 175 TL iken, 2014’te 169 TL ve 2015 ilk yarısında 185 TL oldu. Kredi kartından nakit çekme başına ortalama işlem tutarı ise 2010’da 278 TL’den 2014’te 496 TL’ye ulaştı. Bu yılın ilk yarısında tutar 514 TL’ye çıktı.

Yerli banka kartlarının yurt dışı kullanımlarında alışveriş başına ortalama işlem tutarı 2010 yılında 82 TL iken, 2014’te 80 TL ve 2015 ilk yarısında 82 TL oldu. Banka kartından nakit çekme başına ortalama işlem tutarı ise 2010’da 217 TL’den 2014’te 329 TL’ye ve bu yılın ilk yarısında ise 353 TL’ye yükseldiği görüldü.

‘KARTLI ÖDEMELER TURİZMİ DESTEKLİYOR’

AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, Türkiye’nin kartlı ödeme sistemlerinde bugüne kadar yaptığı yatırımların karşılığını aldığını ifade etti.

BKM olarak öncülüğünü yaptıkları, “nakitsiz toplum”a doğru giderken, Türkiye’nin de bu dönüşümün öncü ülkelerinden biri haline geldiğine dikkati çeken Canko, bu gelişmeleri izledikleri sektörlerden birisinin de turizm olduğunu söyledi.

Canko, bugün kartlı ödemelerin turizm yoluyla ülkeye gelen dövizin en net göründüğü ölçüm alanlarından biri olduğuna işaret etti.

Yabancı kartlarla Türkiye’de yapılan alışverişler ve ATM’lerden çekilen nakit tutarının her geçen yıl arttığını vurgulayan Canko,Türkiye’de bu altyapıya kolayca ulaşılabildiğini ve bu sayede ülkeye daha fazla döviz girişi sağlandığını dile getirdi.

Kartlı ödemlerinin turizm sektörünü desteklediğini ifade eden Soner Canko şunları kaydetti:

“Böylece en önemli ekonomik sorunumuz olan cari açığın kapatılması yönünde katkı sağlanıyor. Türkiye’de kart kabulünün artması ve daha fazla iş yerinde kart kullanımının sağlanması ile hem turizm gelirlerinin daha da canlanması hem de daha doğru ölçümlenmesi sağlanabilir, çünkü yeni modern seyahat alışkanlarında artık daha güvenli ve pratik olması nedeniyle, nakit yerine kartları tercih eden turistler, kartlarını kullanarak alışveriş yapabiliyor ve bu alışverişlerin ne zaman nerede yapıldığı da istatistiki olarak görülebiliyor. Böylece sektörün gelişimi için ek bir destek de sağlanıyor. Vergilendirme konusu da işin bir diğer önemli ayağı. Yabancı turistlerin yaptığı kartlı harcamaların tümü kayıt altına alındığı için vergilendirilebilmekte ve ülke ekonomisine gelir sağlanmaktadır”

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.