Türkiye Mavi Tur Pazarının Büyüklüğü 300 Milyon Dolara Ulaştı!
Koronavirüs sonrasında tatil alışkanlıklarının tamamen değişmesiyle yerli ve yabancı turistler için güvenli tatil anlayışı ön plana çıktı. Güvenli tatil yapma ihtiyacı ise tekne turlarına olan talebi artırdı. Pandemi dönemini de kapsayan 2020 yılının ilk üç çeyreğini değerlendiren viravira.co CEO’su Baran Yıldırım, “Türkiye mavi tur pazarı büyüklüğü 300 milyon dolar, toplam deniz deneyimleri pazarı ise 1 milyar dolara yaklaştı” dedi.
Yoğun stres altında geçen pandemi dönemiyle beraber vatandaşlar tatil tercihlerinde değişime gitti. Bu süreçte güvenli tatil yapma ihtiyacı tekne ve yat tatilini ön plana çıkardı.Türkiye’nin yüzde 100 online ilk ve tek tekne kiralama platformu viravira.co’nun CEO’su Baran Yıldırım, “Pandemi sonrasında, alternatif tatil turizmine yönelen kişilerin ilk tercihlerinden biri kalabalıklardan uzak tekne tatili oldu. Yurt içinde birçok kişi bu sene ilk defa mavi tur tatil konseptini deneyimledi. Türkiye mavi tur pazarı büyüklüğü 300 milyon dolar, toplam deniz deneyimleri pazarı ise 1 milyar dolara yaklaştı” dedi.
Bakanlıktan belgeli teknelerin yüzde 60’ını kapsıyor
Yıldırım, “Ülkemizin bir yarımada olması ve eşsiz güzellikteki koylarımızla yat turizminde oldukça avantajlı konumdayız. Türkiye’nin deniz turizminin toplam turizm gelirleri içerisindeki payı yüzde 20 seviyesinde ancak bu alanda faaliyet gösteren tek platform biziz. Bu süreçte pandemiye rağmen operasyonlarımızı büyütmeyi başardık ve 2020 sezonunu, geçtiğimiz yıla göre yüzde 60 civarında bir büyüme ile kapatmayı hedefliyoruz. Turizm Bakanlığı’dan belgeli 1.900 civarındaki Türk ve yabancı bayraklı mavi tur teknesinin yüzde 60’tan fazlası sistemimizde bulunuyor. 41 ülkede 900’ün üzerinde lokasyonda 11 bin tekneyi misafirlerimizin erişimine sunuyoruz. 2021 sezonunda bu oranı yüzde 80 seviyesine çıkarmayı ve gün içi kiralanan teknelerin de gelmesiyle, Türkiye’de kayıtlı tekne sayısını 2 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“Deniz üzerinde hareket eden her aracın kiralamasını yapacağız”
Yat kiralama pazarını değerlendiren Yıldırım, “Bugüne kadar attığımız adımlarla parçalara ayrılmış olan yurt içi pazarını standartları belli olan bir şemsiye altında toplamayı başardık. Artık Türkiye’nin deniz turizmi alanında uzmanlaşmış bir pazaryeri var. Bundan sonraki süreçte öncelikle deniz üzerinde hareket eden her türlü aracın kiralanmasına aracılık etmek ve deniz üzerindeki deneyimlerin tamamını sahiplenmek istiyoruz. 2021 sezonunda da bu yeni ürünlerin büyük bir kısmının yayında olmasını hedefliyoruz” dedi.
viravira.co Hakkında
2016 yılında kurulan viravira.co tekne sahipleri ile tekne kiralamak isteyenleri bir araya getiren, Türkiye’nin yüzde yüz online, ilk ve tek tekne kiralama platformudur. Yat kiralama sektörünü bir çatı altında toplayan, sektörün şeffaflaşması ve daha güvenli hale gelmesi konusunda da önemli adımlar atan firma, kurulduktan kısa süre sonra tekne sayısı, ciro, trafik ve görünürlük anlamında sektörün lider oyuncusu oldu. Akdeniz çanağı başta olmak üzere 41 ülkede demirli 11 bin tekneyi bir araya getiren viravira.co, Türkiye’de bulunan ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli 1.900 civarı yatın yüzde 60’dan fazlasını sistemine dahil etti. Bu tekneleri Turkcell Platinum, Miles&Smiles ve HOPİ gibi sadakat platformlarında, sosyal mecralarda ve arama motorlarında ön plana çıkaran viravira.co, deniz turizmini, seyahat edenler için önde gelen tatil seçeneği yapmak ve onların tekne sahipleri ile güvenli ve kolay bir şekilde iletişime geçebilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.