#turizmdebendevarım Hastag ile Gm Turizm ve Yönetim Dergimizi etiketleyen kadınlarımızın sesini duyurmaya devam ediyoruz. Onlar, Türkiye turizmi için koşan, başarıları ile övündüğümüz güçlü kadınlarımız, turizmin Demir Layd’leri…
siz de #turizmdebendevarım hastag’i ile bize ulaşın, sizin de başarılarınızı gmdergi.com’da ve instgram’da paylaşalım!
Sezen Özbek- Aydınbey Hotels Satış Pazarlama Müdürü
Filiz Haşap -VON Resort Hotels Satış Pazarlama Müdürü
Balım Arzu Ekin – Otuim Hotels International Satış Pazarlama Müdürü
Banu Özbay – Letoonia Golf Resort Satış Pazarlama Müdürü
İnstgram hesabımıza resmi tıklayarak ulaşabilirsiniz
Turizmin Güçlü Kadınları-#turizmdebendevarım
Turizm sektörü, istihdam edilen kadın sayısını artırmak için adım adım ilerliyor. Bunun sonucunda kadın istihdamı giderek artış gösteriyor. Bu artışı turizm endüstrisinde yer alan şirketler de destekliyor. Fakat sektörde kadın çalışanların sayısının giderek artmasına rağmen, tüm sektörlerde sorun olan cinsiyete dayalı ayrımcılık bu sektörde de mevcut. Kadın çalışanlar, turizm sektöründe çeşitli ayrımcılıklarla karşılaşabiliyor. Bu koşullara rağmen turizm sektöründe varlığını başarıyla kanıtlayıp, üst düzey pozisyonlarda görev alan önemli kadın isimler de var.
Kadın İstihdamı En Fazla Hizmet Sektöründe
Türkiye nüfusu yüzde 50,2 erkekler, yüzde 49,8 ise kadınlardan oluşuyor.
TÜİK, verilere göre Türkiye nüfusunun yüzde 49,8’ini oluşturan kadınların istihdam oranı erkeklerin yarısından az. Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin oranı erkeklerde yüzde 65,6 iken kadınlarda ise yüzde 28,9. Kadınlar yüzde 56,1 ile en fazla hizmet sektöründe istihdam ediliyor.
TÜİK, “İstatistiklerle Kadın 2018” çalışmasının sonuçlarını paylaştı. Buna göre, Türkiye’de 2017 yılında, 25 ve daha yukarı yaşta olan ve en az bir eğitim düzeyini tamamlayanların toplam nüfus içindeki oranı yüzde 89,5’i buluyor. Bu oran erkeklerde yüzde 95,5, kadınlarda ise yüzde 83,6 olarak belirtildi.
Kadın Profesör Oranı Yüzde 31,2
Yükseköğretim istatistiklerine göre, kadın profesör oranı 2008-2009 öğretim yılında yüzde 27,4 iken 2017-2018 öğretim yılında yüzde 31,2’e yükseldi. Doçent olarak görev yapan kadınların yüzdesi 38,8, öğretim görevlisi kadrosunda görev yapan kadınların yüzdesi ise 50,2.
Kadın Büyükelçi Oranı Yüzde 22,1
Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, 2009 yılında kadın büyükelçi oranı yüzde 10,8 iken, 2018 yılında yüzde 22,1’e yükseldi.
Kadın Üst Ve Orta Düzey Yönetici Oranı Yüzde 17,3
Hanehalkı iş gücü’ne göre, şirketlerde üst ve orta düzey yönetici kadrosundaki kadın oranı 2012 yılında yüzde 14,4 iken, 2017 yılında yüzde 17,3’e yükseldi.
Biz de GM Turizm ve Yönetim Dergisi Olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü Kutluyor, tüm güçlü ve fedakar kadınlarımızın önünde saygıyla eğiliyoruz.