107
TÜRSAB, TÜROFED, AKTOB VE POYD Başkanları yaptıkları açıklamalarda, AKP kazanırsa Kültür ve Turizm Bakanlığını kapatacağına ilişkin çalışmayı değerlendirirken, bakanlığın kapatılması değil yeniden yapılandırılarak güçlendirilmesi gerektiğini söyledi…
Turizm sektörü temsilcileri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Milli Eğitim Bakanlığına bağlanacağı iddialarına ilişkin, “Türk turizmi için bakanlık daha da güçlendirilmeli” değerlendirmesi yaptı.
‘Yeniden yapılandırılmalı”
Kısa adı TÜRSAB olan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, her konuşmasında turizmden söz eden Erdoğan’ın ‘Turizm Bakanlığı’nı lağvettim, kaldırıyorum’ diyeceğini zannetmiyorum” dedi.
Bağlıkaya bakanlığının yeniden yapılandırılması, daha efektif, daha hızlı karar alan bir yapıya kavuşturulmasının daha yararlı olacağını söyledi.
Başarı hikayesi yazmış bir sektör
Kısa adı AKTOB olan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Dr. Erkan Yağcı da bir başarı hikayesi yazmış turizm sektörü ile ilgili böyle bir şey yapılacağını sanmadığını belirterek Türk turizminin 2001 yılında bu yana dünyada bir başarı hikayesi olarak görüldüğünü, gıptayla bakıldığını. Türkiye’nin turizmdeki gelişmesinin dünyada örnek vaka olarak gösterildiğini söyledi. Yağcı, “Dünyada 6’na sıraya gelmiş durumdayız. Bu başarı kamu ve özel sektör işbirliğiyle gerçekleşti. Türkiye yüksek cari açığı olan bir ülke. Bu cari açığın kapanmasında turizm önem arz ediyor. Bizim 2023 ana hederimiz Türkiye’yi turizmde ilk 5’e sokmak. Bu nedenle Turizm Bakanlığının daha da güçlendirilmesini istiyoruz” dedi.
“Genel eğilime ters “
Kısa adı TÜROFED olan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık da iddialara ilişkin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müstakil bir bakanlık olarak kalmasının daha doğru olacağını söyledi. Osman Ayık, şöyle dedi: “Dünyadaki tüm eğilim ve trendlere bakarsak turizm sektörü büyük bir gelişim içinde. Bu gelişim içinde turizmle ilgili bakanlıkların olmadığı ülkelerde turizm bakanlıkları oluşturuldu. Dünyada önde giden ve en hızlı gelişen sektörlerden biri turizmdir. Birçok ülke turizmi stratejik sektör olarak görüyor. Kendi ülkelerinin kalkınması, toplum refahının artırılması için en önemli kaldıraçlardan biri olarak turizmi görüyorlar. Dünyada böyle bir eğilim varken ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kaldırıp başka bir bakanlığın bünyesine atmamız bence dünyadaki genel eğilimlere ters bir davranış olur. Biz sektör olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kapatılmasına karşıyız.”
‘Kapanmamalı”
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran da en son yapılan Turizm Şurası ve 5 Yıllık Ekonomi Planı ve Kalkınma toplantılarında hep Turizm Bakanlığı’nın kuvvetlenmesi gerektiğini konuştuklarını kaydetti. Şu an Türkiye’de turizmin en önemli sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Duran, “Turizm; döviz girdisi, cari açığı kapatması açısından en önemli sektörlerden biri. Şahsi fikrim, kapanmasındansa bakanlığın daha da güçlenerek, sektörü elinde tutması gerektiğine inanıyorum. Bakanlık kapanmamalıdır” diye konuştu.
“Güçlendirilmeli”
Kısa adı ETİK olan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler de turizmin bir başka bakanlığa bağlanması yerine ayrı bir bakanlık olmasını ve güçlendirilmesini beklediklerini söyledi.
İşler, yüzde 98’i milli olan turizm sektörü Türkiye’nin döviz getiren, yerinde ihracat yapan tek sektör olduğunu belirterek “Bakanlıklar yeniden düzenlenecekse, turizm ayrı bir bakanlık olmalı, daha çok güçlendirilmeli ve katkı verilmeli” dedi.
Ayrılmalı ama kapatılmamalı
Kısa adı TOBAV olan Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı Başkanı Mehmet Yılmaz da bakanlığın kapatılmasına tepki göstererek “Kültür bir yaratı işi, turizm ve diğerleri ise yatırım işidir. Biz kültür-sanat çalışanlarının tüm sanatsal yaratıcılığını baltalayacak bu dönüşümün kültürel gelişimin önünü keseceği endişesindeyiz” dedi.