We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel TURİZMDEKİ KAN KAYBI HAZİRAN’DA DA SÜRÜYOR

TURİZMDEKİ KAN KAYBI HAZİRAN’DA DA SÜRÜYOR

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Başta Rusya olmak üzere birçok ülkeden gelen turist sayısı geçen yılın altında. Antalya’ya 5 ayda gelen turist yüzde 10.3, Rus turist yüzde 32.2 azaldı. Yerli turist içinse seçim bitti, okullar kapandı ama bu kez de Ramazan durgunluğu hakim.

toursim
 Fehim Genç’in MİLLİYET Gazetesi’ndeki habere göre; Ekonomik kriz nedeniyle Rus turist sayısı azalınca güney sahillerindeki yaz otellerinde geçen yılki hareketlilikten eser kalmadı. Rusya’nın yanısıra Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerden gelenlerin ayağı da kesildi. Rusya’dan 2014 yılında gelen turistlerin sayısı 5 milyona dayanmış ve Alman turistlerin ünvanına göz dikmişti.

Alman turistlerin sayısında da her geçen yıl bir miktar düşüş olsa da yıl toplamında 5 milyon kişi Almanya’dan Türkiye’ye geliyor. Ancak yılın ilk 4 aylık verilerine bakıldığında Fransız ve İsrailli turistlerin sayısında önemli miktarda düşüş olduğunu görülüyor.
2015’in ilk 5 ayında yüzde 0.51 oranında azalan turist sayısı 6 milyon 967 bin kişide kaldı.

Ruslar % 32.4 azaldı
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) verilerine göre, Antalya’ya gelen yabancı turist sayısı ocak-mayıs döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.3 azalarak 2 milyon 495 bin kişi oldu. Antalya’ya 2014 yılının ocak-mayıs döneminde 2 milyon 784 bin yabancı turist gelmişti. Böylece Antalya, yılın 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 290 bin yabancı ziyaretçi kaybetti.
İlk 5 ayda Rus turist sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32.4 gerileyerek 802 bin kişiden 542 bin kişiye düştü. Antalya’nın önemli pazarları arasında yer alan Hollanda, İsveç, Belçika, Ukrayna, Danimarka, Norveç, İran, Fransa, İsviçre, Kazakistan gibi ülkelerden gelişler azaldı.

Haziran da kötü
Turist sayısındaki azalma Antalya’da haziranın ilk yarısında da devam etti. AKTOB verilerine göre, Antalya’ya 2014 yılının haziran ayı ilk haftasında 470 bin turist gelirken bu yılın aynı döneminde gelen turist sayısı 410 binde kaldı.

2 milyar $’lık kayıp
AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Rusya’daki ekonomik kriz nedeniyle yurtdışına çıkan Rus vatandaşı sayısında azalma olduğunu, bunun da Türk turizmini olumsuz etkilediğini söyledi. Rus turist sayısında geçen yıla göre yüzde 30 oranında azalma olacağını tahmin ettiklerini kaydeden Hacısüleyman, “Bu da 900 bin ile 1 milyon arasında turist demek. Bu azalma nedeniyle 2 milyar dolar gelir kaybı olur” diye konuştu.

‘Otel dolulukları geçen yılı aratıyor’
Osman Ayık TÜROFED Başkanı “Turizm sezonu sıkıntılı bir dönem geçiriyor. Çok ciddi sorunlar var. Turist sayısında çok önemli düşüşler sözkonusu. Özellikle Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan gelen turist sayısı düşmeye devam ediyor. Avrupa’dan gelen turist sayısında ise Alman turistler azalmaya devam ederken onlara Finliler de ayağını kesmeye başladı. İngilizler şimdilik başabaş gidiyor. Otel dolulukları iyi değil. Geçen yıla göre bir oran şimdilik verilemez, otel otel, bölge bölge değişiklik gösteriyor ama doluluk oranı geçen yılın altında. Yerli turist için sezon henüz başlamadı. İlköğretim yeni kapandı. Üniversiteler yeni yeni kapanıyor.”

‘Haziran sonunda turizm toparlanır’
Başaran Ulusoy TÜRSAB Başkanı
“Rusya’daki ekonomik kriz nedeniyle bu ülkeden gelen turist sayısında geçen seneye göre yüzde 27-28 oranında düşme var. Buna karşılık Almanya’dan gelen turist sayısında ise yüzde 10-12 oranında artış sözkonusu. Bunun gibi diğer birçok ülkeden gelen turistlerin sayısında da büyüme var. Haziran sonunda turist sayısı toparlanır. Yabancı turistlerin, ucuz olduğu için Yunanistan ve Mısır’ı tercih etmeleri gibi bir durum sözkonusu değil. Bize gelen turistler ile Yunanistan ve Mısır’a giden turistlerin beklentileri farklı. Kaldı ki onların hizmet ve otel kalitesi bizim tesislerimizle asla yarışamaz, bizimkilerin kalitesine erişemez.”

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.