We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel Turizmde sezon öncesi kaynak sıkıntısı büyük

Turizmde sezon öncesi kaynak sıkıntısı büyük

GM Haber Merkezi

Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Bubik, turizm sektörünün güncel konularını kaleme aldı. Keyifli okumalar…

EGE Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, sorunları dile getirmiş. Üç yıla yakın süre salgının olumsuzluklarıyla boğuşan sektörün, geçen sezona Rusya-Ukrayna Savaşı’yla başladığını, krizlerin doğru yönetilerek 2022’de turizmde tüm zamanların en iyi rakamına ulaştığını savunan İşler, bu kez yakınmış:

NAKİT DENGEMİZ BOZULDU

“2023 sezonu yine savaşın riskleriyle başlıyor. Savaşın üstüne, yaşadığımız asrın felaketi deprem ve girilen seçim ortamı, maalesef turizm sektörünü olumsuz etkiliyor. Bu nedenlerle erken rezervasyondan istediğimiz finans kaynağını bulamadık. Nakit akış dengelerimiz bozuldu. Sezon öncesi hazırlıklarımızı ve yenilemeleri yapmak için finans kaynağına ulaşmada zorluk çekiyoruz.

YENİ SEZON İÇİN CİDDİ SORUN

Özel ve devlet bankaları kredi verme konusunda ellerini sıkı tutuyor. Bu da sektörün sezona hazırlanmasında ciddi sorun yaratıyor. Eximbank kredilerine de ulaşamıyoruz. EYT’lilerin (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) hak kazanmasıyla, kıdem tazminatları ve hak edişlerinin ödenmesi sektöre ek külfet getirmiştir. Devletten KGF (Kredi Garanti Fonu) ile ilgili açıklama yapılmamış, sektörü rahatlatıcı haber gelmemiştir.

BANKALAR KREDİLERİ AÇSIN

Kısaca; sektör olarak erken rezervasyonların istenildiği gibi gitmemesi, iç pazardaki durgunluk ve bankaların tedbirli ve temkinli davranmaları nedenleriyle, finans kaynaklarına ulaşamıyoruz. Nakit akışında büyük sorun yaşıyoruz. Bir de bunun üzerine EYT ödemeleri yapılacak. Bankaların kredileri acilen açarak, turizmcinin sezona hazırlanabilmesi için elini rahatlatmasını, EYT için de devletin KGF desteğini bir an önce açıklamasını istiyor ve bekliyoruz.”

REKORLARDAN SÖZ ETMİŞ

Mehmet İşler, ocak ayında turizmde 2022’nin 50 milyona yakın turistle rekorlar yılı olduğunu açıklamış, değerlendirmeleri de umut doluymuş:
“Türk turizmi rekorlar kırmaya devam ediyor. Devlet, sektör el ele vererek yenilikçi ve turizm liginde kendine yeni bir yer bulmak adına birçok alanda çalışıyor. 2023 yılındaki beklentimiz 60 milyon turist 50 milyar dolar girdidir. Ama daha önemli hedefimiz var. Biz bu hedefe inanıyoruz. 2030 yılında 100 milyon turist 100 milyar dolar girdi. Türk turizminin bu hedefi yakalaması bir rüya değil. Bunu gerçekleştirecek güçte. Türk turizmi bu hedefe doğru koşuyor.”

DENGE BİR AYDA MI DEĞİŞTİ?

Ocak ayında olumlu bir tablo çizip rekorlardan söz eden Mehmet İşler, mart ayında karamsarlığa bürünmüş gibi. Turizmde nakit sıkıntısı, bankaların kredide çekimser davranması bir-iki ayda mı oldu bilemiyorum. Turizmcilerin para ve kredi sorunlarının çözülerek, sezona iyi başlamalarını, “rüya hedeflere” ulaşmalarını diliyorum. Sonuç olarak döviz girdisi artar, memleket kazanır… Kolay gelsin!

——————
BİR SORU

‘Bin depremzedeye iş’
projesi ne durumda?

ÇEŞME Belediyesi ve ÇEŞTOB (Çeşme Turistik Otelciler Birliği) işbirliğiyle mart ayının ikinci haftasında deprem bölgesine gidileceği açıklanmıştı. ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir üyelere yazı göndermişti: “Depremin felaketini, acılarını yerinde görmek, hissetmek için bölgeye ziyaret düzenlemek istiyoruz.

TALEP TOPLANACAKTI

İşini kaybeden ve işe ihtiyacı olan en az bin kişiyi otellerimize işe alma çalışması yapmak, gerekirse ‘Çeşme’de işin hazır’ sloganıyla çadır kurarak talep toplama faaliyetlerinde bulunmak istiyoruz.”
Bölgeye gidildi mi, Çeşme’de çalışacak kaç depremzede bulundu? Sorulara yanıt gelir mi acaba?

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.