We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel TURİZMDE KAYIP BEKLENTİSİ 15 MİLYAR DOLARA ÇIKTI !

TURİZMDE KAYIP BEKLENTİSİ 15 MİLYAR DOLARA ÇIKTI !

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Turizmde kayıp beklentisi 15 milyar dolara çıktı, rakip pazarlar göründü

Türkiye’nin turizmdeki kaybının 15 milyar doları bulabileceğini ifade eden TurizmYatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, “Asıl sıkıntı Türkiye’ye turist getiren yabancı tur operatörlerinde yaşanıyor. Hemen yeni pazarlar oluşturarak çeşitlilik sağladılar. Artık Türkiye’nin turizmde daha fazla rakibi var” dedi.

Son dönemlerde turizm sektörü zor dönemlerden geçerken, yurtdışında gelen turistsayısında kayıplar her geçen gün artıyor. Yılın ilk 4 ayına bakıldığında yabancı ziyaretçi sayısındaki düşüş yüzde 16’yı aşarken, turizm sektörü temsilcileri daha yoğun olarak yaz aylarında turist ağırlayan Türkiye’de turist sayılarındaki düşüşün daha da artacağına dikkat çekiyor. Sektörün 10 milyar dolar olarak beklenen cirosal kaybının 15 milyar dolara, turist sayısındaki kaybın ise yüzde 30’a ulaşabileceğini ifade eden Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, asıl sıkıntının ise Türkiye’ye turist getiren yurtdışı merkezli büyük tur operatörlerinde yaşandığını söyledi.

DİREK UÇUŞ GEREK
TYD’nin düzenlediği ‘Uluslararası Otel İşletmeciliği ve Markalaşma’ konulu panelde konuşan Ersoy, yurtdışı merkezli büyük tur operatörlerinin toplam cirolarının yüzde 40’ını Türkiye’nin, yüzde 20’sini Mısır’ın oluşturduğunu belirtti. Bu iki ülkede yaşanan sıkıntılar sebebiyle tur operatörlerinin de zora girdiğine dikkat çeken Ersoy, “Bu şirketlerin cirolarının yüzde 60’ı tehlikeye girdi. Artık Avrupalı tur operatörleri yeni destinasyonları pazarlamaya başlayacak. Yani yumurtaların hepsini aynı sepete koymayacak. Bu durumda Türkiye’nin de yeni kalıcı rakipleri olmaya başlayacak. Biz de ancak bu durumdan mevcut pazarlara alternatifler oluşturarak çıkabiliriz. Yeni pazarlar bulmamız gerekiyor. Turistler öncelikle tatile gitmek istediklere yere kolay, hızlı ve ucuz ulaşmak istiyor. Bunu sağlamak gerekiyor. Kendi söküğümüzü kendimiz dikeceğiz. Tur operatörleri riski sevmediği için hemen charter uçuşlarını durduruyor. Ayrıca yabancı tur operatörleri siyasi yönlendirmelere açık oluyor. Bunun da örneklerini gördük. Kendi ulaşılabilirliğimizi charter uçuşlardan çıkarmalıyız. Tatildestinasyonlarına direk uçuşlar sağlamalıyız” dedi.

PAZAR YARATILACAK
Devletin tarifeli uçuş yapan firmalara büyük destek verdiğini ifade eden Ersoy, “Devlet ‘siz uçuşları devam ettirin. Biz sizin yükünüzü hafifleteceğiz’ dedi. Bu çok olumlu bir yaklaşımdı. Bu uçuşlar Türkiye’ye gelen turistin devamlılığını sağlayacak. Ayrıca milyonlarca nüfusa sahip olan yeni pazarlara ulaşmak için uluslararası otel markaların da devreye girmesi gerekiyor. Uluslararası otel markalarının tarifeli havayolu şirketleri ile işbirliğine gitmesi önemli. Kısacası kendi pazarlarımızı kendimiz yaratmalıyız. Küçük olsun benim olsun gerçeği bitti. Artık büyük olsun beraber olsun gerçeği var. Bunun içinde finansal kaldıraçlara ihtiyaç var. Rekabet edebilmek ve büyümek için paranız varsa bile finansal imkanlardan yararlanılmalı. Pazarlamayı büyük önem verilmeli” diye konuştu. Ramazan bayramına kadar gelen turist sayısında düşüşlerin devam edeceği bilgisini veren Ersoy, “Bayram sonrasında gelen turist sayısında yükseliş yaşanacak. Müslüman ülkelerde tatile son anda karar veriliyor. Aileler için en rahat tatil Türkiye’de oluyor. Temmuz ve Eylül ayında rakamlarda toparlanma olacak” dedi.

MARRİOT’LA ÇALIŞMAK GÜCÜMÜZÜ ARTIRACAK

DÜZENLENEN panele katılan konuşmacılar arasında Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, NG Hotels&Resorts İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, BDO Denet Turizm Danışmanlığın Yönetici ortağı Mehmet Önkal, Marriott International Otel Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Poğda Demiran, Paloma Hotel Yönetim Kurulu Üyesi Ece Tonbul Kilit yer aldı. Yerli ve güçlü bir marka olduklarını ifade eden Hediye Güral, yakın zamanda İstanbul’da devreye alınacak otelleri için Marriot markası ile anlaştıklarını söyledi. ‘NG otellerinin’ önüne Marriot gibi bir markanın gelme olasılığı nedir sorusuna da, “Bunla ilgili Marriot ile görüşmeler yaparken bazı konuşmalarımız oldu. Ne kadar güçlü bir marka olursanız olun uluslararası bir marka ile çalışmak ulaşılabilirliğinizi arttırıyor” dedi.

TURİZMCİLERE KREDİ YÜZDE 4 ARTTI

DENİZBANK Genel Müdürü Hakan Ateş ise, TYD’nin 108 üyesine kredi vermeyi sürdürdüklerini belirterek, Türkiye turizm sektörüne Mart 2016 itibariyle verilmiş kredi miktarının 18,3 milyar dolar olduğunu kaydetti. “Bunun 2,9 milyar dolarını yani yüzde 16’sını DenizBank sağlıyor. Bu oranla sektöre kredi veren bankalar sıralamasında ilk sıradayız. Nitekim son çeyrekte bankaların turizm sektörüne verdiği kredi miktarında yüzde 11 azalma yaşanırken, DenizBank’ın turizm sektörüne verdiği kredi miktarı yüzde 4 artış kaydetti. Bence turizm sektörü Türkiye’deki en kritik sektör. Car açığı azaltabilecek en kritik sektör. Bu sebeple biz turizmcilerle el ele yürümeye devam edeceğiz.” dedi. Ateş, batık oranı az olan bir sektörün halka açılma oranındaki azlığa da dikkat çekerek, “Bankalar sizlere borç verir ancak sermaye piyasaları öz varlık sağlar.” tavsiyesinde bulundu. Hürriyet/Burak Coşan

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.