Çağımızdaki baş döndürücü teknolojik ilerleme ve gelişmelere rağmen turizmdeki konaklama işletmeleri emek-yoğun işletmeler olmaya devam etmektedir. Bu işletmelerde hizmetlerin yürütülmesi ve misafirlerin mutluluğu büyük ölçüde personellerin kalifiye olmasına bağlıdır. Konaklama sektöründe kalifiye personel sorunu, yabancı personellerin konaklama sektöründe varoluşu ve sektöre küsen personel konuları hep gündeme. Bir de yeni nesil kuşaklar var ki onları gelenekselci diye adlandırdığımız yöneticilerden ayıran birçok farklı yön var. Biraz sorunsallardan biraz gelecekten biraz da yeni nesilden her yönüyle değindiğimiz İK dosyamızda en çok da vurgulamak ve tekrar hatırlatmak istediğimiz İNSAN KAYNAKLARININ sektörümüz için önemi aslında…
GM DERGİ ÖZEL HABER
İlk olarak konaklama işletmelerinin genel özelliklerine değinerek bu işletmelerdeki insan unsurunun önemini bir kez daha siz sektör profesyonellerimize hatırlatmak istiyoruz.
Konaklama İşletmelerinin Özellikleri ve İnsan Kaynağının Önemi;
- Konaklama işletmelerinde üretilen hizmet ve ürünün uzun süre stoklanma
özelliği bulunmadığından, hizmetin sunulduğu anda müşteriye satılması gerekir,
- Konaklama işletmelerinde, üretilen hizmetin özelliği nedeniyle insan faktörü oldukça
önem taşır,
- Konaklama hizmetleri personel arasında yakın işbirliğini gerektirir,
- Konaklama tesisleri günün yirmi dört saati ve haftanın yedi günü sürekli hizmet verir,
- Konaklama işletmeciliği, sürekli değişiklik gösteren ve hizmetin zevk ve modaya
bağımlılığı fazla olan bir sektör olması nedeniyle, dinamik bir karaktere sahiptir,
Ayrıca turizm işletmelerinde, rekabet etme gücü de büyük ölçüde, sektörde ki hizmet kalitesini uluslararası standartlara uygun hale getirmelerine bağlıdır. Hizmet kalitesini uluslararası standartlara uygun hale getirmek de ancak insana yatırım yapmakla olanaklıdır. İnsana yapılan yatırım “geleceğe yapılan yatırım” olarak düşünülmelidir.
Turizm sektöründe kriz döneminde diğer sektörlere geçiş oranının yaklaşık yüzde 40 civarında gerçekleştiğini de hepimiz biliyoruz. Sektör değiştirmek zorunda kalan nitelikli personelin yerinin doldurulmasında otellerin zorlandığı da aşikar.
Özellikle sektörün kat görevlisi (Housekeeping), garson ve F&B’de yurtdışından eleman getirmek zorunda kaldığı da ortada.
Biz de bu konuların ışığında GM Turizm ve Yönetim Dergisi olarak bu sayımızda “İnsan Kaynakları” dosyası ile turizm sektöründeki İnsan kaynakları konusunu tüm aktörlerin gözünden değerlendirerek sektör profesyonellerine ışık tutmaya çalıştık. Dosyamızda İnsan kaynakları profesyonellerinin görüşlerinin yanı sıra İnsan kaynakları, danışmanlık ve yabancı personel istihdamı üzerinde sektöre hizmet eden firmaların görüşlerini de siz değerli okuyucularımızla paylaştık.