We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel TURİZMDE EYLEM VAKTİ ARTIK GELDİ

TURİZMDE EYLEM VAKTİ ARTIK GELDİ

GM Haber Merkezi

Turizm sektöründe sorun var, diyerek üzülmek işe yaramıyor.

Sektörün eski gücüne kavuşması için harekete geçmek şart. Sorunlar söylemle değil eylemle çözülecek.

Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras ,köle yazısında turizm hakkına neler söyledi?  İşte o yazı…

TÜRSAB’ın Başkanı Başaran Ulusoy, Genel Sekreter Çetin Gürcün ve sektörün önde gelenleriyle birlikte olduk.

Turizm hareketinde önemli payları olan şirketlerde sorumluluk taşıyanları dinledik.

Sorunlu dönemi atlatmak için, yabancı ile yerli ziyaretçi sayısını artırmak için yapılabilecekler farklı. Ancak, her ikisi için de önemli olan “güvenlik”. Genelde ülkenin, özelde şehirlerin güvenliğiyle ilgili beklentiler turizm hareketinin eski günlere dönmesi bakımından önem taşıyor.

Geçiş döneminin atlatılabilmesi, otellerin ve diğer turistik tesisler ile işletmelerin kapanmaması, çalışanların işten çıkarılmaması için, turizm kredilerinde gerçekçi yapılandırma, ek finansman desteği, belli bir süre için çalışanların sosyal güvenlik katkı payları ile vergileri için işverene destek sağlanması gerekiyor.

Yerlide hareket var

Ülke genelinde turizm belgeli 4.500 konaklama tesisinde 1 milyon 200 bin yatak ziyaretçi bekliyor. Bu tesislerde 1 milyon 200 bin kişi çalışıyor. 9.500 turizm acentesi, 9 bin turist rehberi bu sektörde faaliyet gösteriyor.

Sorunlu dönemde konaklama tesislerinin kapanması, deneyimli personelin işten çıkarılması, acentelerin ve rehberlerin başka işlere yönelmesi halinde sektörün eski gücüne tekrar kavuşması zaman alacak. Turizm sektöründe olumlu gelişme, iç turizmin canlanması. Otellerin Türk Lirası fiyatları aşağıya çekmesi, erken rezervasyon sisteminin yaygınlaşması sonucu 2017 tatil döneminin canlı olması bekleniyor. İç turizm önemli ama yerli ziyaretçilerin sayısı ne kadar artarsa artsın yabancı ziyaretçilerin eksikliğini kapatamaz.

Yabancı turist çok önemli

Yabancı ziyaretçi döviz getiriyor. Yabancı kalış süreleri fazla. Türkiye’de otel ve pansiyonlarda yabancı ziyaretçiler 2014 yılında 162 milyon gece konaklama yapmıştı. Bu sayı 2015 yılında 157 milyon, 2016 yılında 99 milyon oldu.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar otel ve pansiyonlarda yılda 6 milyon geceleme yapıyor.

Yurt içi turizm hareketinde, yerlilerin otel ve pansiyonlardaki geceleme sayıları yılda 38 milyon.

Vatandaşlar dışında yabancı ziyaretçi sayısı 25.4 milyon iken 15.9 milyon oldu. Toplam turizm geliri 31.4 milyar dolardan 22.1 milyar dolara geriledi. Yabancı ziyaretçilerden sağlanan gelir 25.4 milyar dolarken 15.9 milyar dolar oldu.

Turizm sektöründeki daralma, otelden lokantaya, acenteden tedarikçiye, talebin daralmasına yol açıyor. Turizm sektörü 54 diğer sektörü besliyor. Çarşaftan çatal bıçağa, cam bardaktan yumurtaya, sebzeden ete çok sayıdaki üretici turizm sektörü canlılığını korursa iş yapabiliyor.

Turist sayısındaki azalma yanında Türk parasının değer kaybı da turizm sektöründe gelir azalmasına yol açıyor. Türk parası değer kaybedince Türkiye yabancı ziyaretçilere ucuz tatil ülkesi oluyor. Günlük kişi başı harcama 2014 yılında 828 dolarken, 2016 yılı ortalaması 705 dolara geriledi.

Tekrarda yarar var: Turizmde farklı alanlarda maddi yatırımlarımız var. Yetişmiş insan gücümüz var. Bu iki gücün, sorunlu dönemde ayakta kalması çok önemli. Sektör bakımından önemli, ülkenin döviz geliri için önemli.

Turizm sektörü mal ihraç etmeden hizmete dayalı olarak ülkeye döviz getiren en önemli sektör. Diğer üretim ve hizmet sektörlerine talep yaratan en önemli sektör.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.