Turizmde Devam Eden İş Sözleşmesi, Çağrı Üzerine Çalışmaya Çevrilebilir Mi?
Yazılı sözleşme ile işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli bir iş sözleşmesidir.
Konuyla ilgili Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali EKİN, soruları cevapladı:
Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılır.
Çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanır. İşçiden iş görme borcunu yerine getirmesini çağrı yoluyla talep hakkına sahip olan işveren, bu çağrıyı, aksi kararlaştırılmadıkça, işçinin çalışacağı zamandan en az dört gün önce yapmak zorundadır. Süreye uygun çağrı üzerine işçi iş görme edimini yerine getirmekle yükümlüdür. Sözleşmede günlük çalışma süresi kararlaştırılmamış ise, işveren her çağrıda işçiyi günde en az dört saat üst üste çalıştırmak zorundadır.
Mevcut durum karşısında tek taraflı olmamak üzere her iki taraf ortak irade ile anlaşarak süreç sona erene kadar, iş sözleşmesinin feshi yerine çağrı üzerine çalışma sistemine geçebilirler. Karşılıklı olarak anlaşmak kaydıyla hem işverenin hem de işçinin lehine olabilecek ortak çözüm üretme adına faydalı bir yol olabileceği görüşündeyim.
- Metinde geçen süreler yedek hukuk kuralı olup, daha uzun veya kısa süreler ve saatler belirlenebilir.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
Hukuk fakültesi Dekan Yardımcısı
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Ana Bilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Ali EKİN
Doç. Dr. Ali EKİN’nin diğer yazısını okumak için tıklayınız.