Madde, “denkleştirme” sisteminde değişiklik öngörüyor. İş Yasası’nda “denkleştirme” olarak isimlendirilen kolaylığa göre, işverenler 2 ay süreyle çalışana fazla mesai yaptırabiliyor, daha sonrasında ise bu süreleri izinle ve çalışma süreleriyle telafi edebiliyor. Bu durumda fazla mesai ücreti ödenmesi de gerekmiyor. Toplu sözleşmeyle 2 aylık süre 4 aya kadar çıkabiliyor. Kabul edilen önergeye göre ise,turizm sektöründe denkleştirmeyle fazla çalışma yapılabilecek dönem 4 aya çıkacak, bu süre toplu sözleşmeyle 6 aya kadar genişletilebilecek.
SEKTÖR İSTİYOR, PRİMLE DESTEKLEYEMEYİZ
Önergenin görüşmeleri sırasında düzenlemeyle ilgili bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da, turizm sezonunun en canlı olduğu Antalya’da ortalama 6-6.5 ay çalışıldığını söyledi. Sektörün sosyal güvenlik primleriyle destek istediğini belirten Soylu “Şimdi, biz burada zorlanıyoruz. Nasıl zorlandığımızı anlatayım. Yaklaşık 200 ile 220 bin arasında bu Antalya-Muğla dediğimiz bantta bir turizm çalışanı var, ama Türkiye genelinde toplam turizm çalışanı 910 -915 bin civarında. Şimdi biz destekleyelim ama bunu nasıl ayıracağız? 900 binlik bir desteklemeyi sağlayabilme fırsatına sahip değiliz zaten, böyle bir şeyi yapamayız, bu bizim bütün sosyal güvenlik dengemizi altüst eder ki 200 binlik veya 220 binlik bir destekleme dahi bize ciddi bir yük getirir” dedi.
İYİ ANLATILMASI LAZIM
Denkleştirme kolaylığının getirilmesinin ardından, bu sistemin iyi de anlatılması gerektiğini belirten Soylu, “Böylece yaklaşık on-on iki ay boyunca burada çalışan insanlar o iş yerlerinden maaşlarını alabilme ve sosyal güvenlik sistemi içerisinde bulunabilme fırsatına sahip olabilirler. Yani diğer sektörler için böyle bir talebimiz yok ama turizmde ciddi bir sıkıntı var” ifadelerini kullandı. CHP’li Yakup Akkaya’nın “Akdeniz Bölgesi’nde, bazı illerde bunlar olabilir, zaten dediğiniz gibi 4-5 ay çalışıyorlar. Ama İstanbul’da, Ankara’daki büyük otellerde de bu istismar edilebilir” eleştirisine de yanıt veren Soylu, şunları söyledi:
“Turizm sektörünün kendine ait dengeleri olduğu için bu düzenlemeyi getirdik. Antalya, Muğla, Marmaris, Aydın için söylüyorum…İstanbul, Ankara gibi on iki ay sezonun olduğu yerlerde böyle bir dert yok. İşçi de kabul etmez zaten. Çünkü işçinin de rızasının olması lazım. “
HACER BOYACIOĞLU/ANKARA/ HÜRRİYET
3 yorumlar
Mesai ücretini ödesinler daha iyi.Alacak izin olarak kullanılamıyor.Bzaen normal izinler bile kullanılamıyor birikiyor.Hiç uğraştırmadan direkt ücretini ödesinler.Personel memnuniyeti önemli.
15 yıldır turızm sektorunde calişan bırı olarak sunları yetkılılerın bılmesını istıyom. fazla mesai işçi istıhdamını işletmelerde azaltır.yenı duzenlemeyı fırsar bılenler fazla mesai yaptırcam dıye personel kısıtlamasına gıder.şimdıye kadar oldugu gıbı işçinin haklarını hıle hurdaile en az sevıyeye dusurler.yıne olan pesonele oluyo.fazla iş fazla emek ama karsılıgında kocaman bı sıfır.bunları yazıyorum cunku yıllardan berı yasadıgımız seyler.eger işsızlikle mujadele edınmek istenıyosa 8saat sıstemı kesınlıkle kesınlıkle uygulanmalıkı işletmeler hızmet kalıtesı ıcın daha fazla işçi almak durumunda kalmalı. haaa bıde kımse bana demesın işletmeler zarar edıyo.bu ulkede bır otel yapan ıkı sene sonra bı otel daha yapıyor.kım zarar ettıgı işi yapar kı.bakanlıgımızdan daha sıkı denetımler iştıyoruz.ole restorantda yıyıp içip gıden mufettışler iştemıyoruz.insanca çalişip insanca yasamak aılelerımıze vakıt ayırmak iştıyoruz.sesımı duyan olurmu bılmemmm.saygılarımla..
6 ay calısıp 6 ay askıya alınıyoruz. bu calıstıgımız 6 aylık surec ıcerısınde sgk işsizlik prıimi kesıyor fakat işsizlik maaşından faydalanamıyoruz. devlet işçisinin yanında olacağına işverenin yanında oluyor. turizm çalışanlarına yonelik işsizlik maaşından faydalandırmak için bır duzenleme yapılmalı.