Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olacağı beklentisi hem turizmciye, hem de yerli turiste ‘bayram’ yaptırıyor. İç turizmde geçen yılki Kurban Bayramı’na oranla yüzde 30 artış bekleniyor. Tüm sahiller, Karadeniz ve Kıbrıs tatilcilerin gözdesi.
Kurban Bayramı’nın 9 gün olacağı beklentisi ve okulların bayramdan sonra açılacak olması hem turizmcilere, hem de yerli turistlere tam bir bayram yaşatıyor.
Özellikle eylülün ilk haftalarına denk gelen tatilde havanın da sıcak olacağı beklentisiyle rezervasyonlar hızlı gidiyor. 15 Temmuz darbe girişimi ve ardından gelen kamuya izin yasağının etkisiyle kayıplar yaşayan turizm sektörü, hem kamuda izinlerin normale dönmesi, hem de Kurban Bayramı beklentisiyle çifte bayram yapacak. Yurtdışı turlar ise darbe girişiminin ardından sıkı kontroller nedeniyle uzayan pasaport kuyrukları ve vize işlemleri için kısalan zaman nedeniyle daha az tercih ediliyor.
Geçen yıl Kurban Bayramı tatilinde otellerde konaklayan yerli turist sayısının 350 bin kişi olduğu tahmin ediliyor. Ancak toplamda Kurban Bayramı turizm trafiğinin 600 bin kişiye yaklaştığı ifade ediliyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, 9 günlük bayram tatilinin büyük ihtimalle kesinleştiğini belirterek, önceden açıklanmasının programlara daha da hız kazandıracağını söyledi.
Geçen yıla oranla yüzde 30 artış beklendiğine dikkat çeken Ulusoy, “İçeride bir bayram havası olacak diyebiliriz. Özellikle Türkiye’nin tüm sahilleri, Kıbrıs, Orta Avrupa tercih ediliyor. Ayrıca Karadeniz’in de en güzel olduğu zamanlar. Çok fazla talep var” dedi.
‘Son bir blok tatil’
Devlet okullarının açılış tarihinin 19 Eylül olduğunu hatırlatan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, bu sayede yoğun bir iç pazar trafiği olacağını kaydetti. Rezervasyon akışlarında bu etkiyi gördüklerini dile getiren Ayık, “Okullardan önce, hava soğumadan önce kalan son blok tatil. Bu nedenle tüm vatandaşlarımız değerlendirmek istiyor. Hem yerli turist, hem de bayramda memleketine ya da günübirlik yerlere giden pek çok insan önemli bir ekonomik hareketlilik yaşatacak” diye konuştu.
‘Moral olacak’
9 güne çıkacak tatille yerli turizm hareketinin hızlanacağını anlatan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, bayram öncesi rezervasyon artışlarının başladığına dikkat çekti. Bayramın bu anlamda sektöre ve vatandaşlara moral kaynağı olacağını söyleyen Bayındır, “Yerli tatilcinin oluşturduğu yüksek turizm hareketinin bu sezon sektörün kayıplarını tam olarak karşılayacağını söyleyemeyiz. İstanbul’a bayram döneminde Ortadoğu’dan gelen turist sayısında bir miktar artış beklentimiz bulunuyor” diye konuştu.
‘Acenteler için önemi büyük’
ETS Tur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek, 9 günlük bayram öncesi satışların artmaya başladığını, Ramazan Bayramı tatili gibi iyi bir süreç geçirmeyi beklediklerini söyledi. Bayram dönemlerinin acenteler ve sektör açısında önemli olduğunu vurgulayan Özbek, “Şu anda bile mevcut satışlarda 45 bin kişi civarında bir rakama ulaştık. Mevcut rakamın, bayram sonuna kadar 100-120 bin kişi olmasını hedefliyoruz. Genel bir değerlendirme yapacak olursak Etstur yılda toplam 1 milyon kişiye ulaşan bir acente. Bunun sadece yüzde 10’luk payını bir haftalık bayram döneminde üretiyoruz. Uzun tatilin denk geldiği 2 bayramı da dikkate alırsak, yıllık performansımızın yüzde 20’sini bayram dönemlerine sığdırıyoruz diyebiliriz” diye konuştu.
Uzun tura talep çok
Pronto Tur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, 9 gün olarak netleşmesini bekledikleri bayram tatiliyle birlikte daha çok uzun turların tercih edildiğini söyledi. Onaran, “Buradan da vatandaşın tatili 9 gün olarak algıladığını ve öyle hareket ettiğini görüyoruz. Talepler kamu izin yasağının kalkmasıyla normale dönüyordu. Şimdi daha iyi hissediyoruz. Durağan geçirdiğimiz dönemi yuriçi taleplerinde kesin kapatacağız ama yurt dışı talepler biraz altında kalabilir” dedi.
Duygu Erdoğan/Milliyet