Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Rusya’daki kriz nedeniyle turizmde tur operatörlerine yönelik uçak başına 6 bin dolar yakıt desteğinin hala hayata geçirilmemesini eleştiren sektör temsilcileri, yaz dönemi verilse bile bu desteği kullanabilecek uçak olmayacağını kaydetti.
Turizmci, uçak başına 6 bin dolar yakıt desteğini sordu
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Bölgesel Toplantısı, Antalya Kemerağzı’nda bulunan Aska Lara Hotel’de yapıldı. Toplantıya Vali Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve turizm sektörü temsilcileri katıldı. Toplantının açılışını yapan TYD Başkanı Murat Ersoy, Antalya’nın Türkiye turizminin başkenti olduğunu belirterek, Türkiye’nin 100’üncü yılına konulan hedefin Türkiye’de 50 milyon, Antalya’da 20 milyon turist olduğunu söyledi. Türkiye’de en fazla yabancı misafirin konakladığı şehrin Antalya olduğunu belirten Aksoy, “Turizm Bakanlığı belgeli yatak sayısı 550 bin civarında, tesis sayısı da 2 bin 100 civarında. Yatırımlar artık 6 aylık deniz, kum, güneş destinasyonu dışında ve 12 ay turizme yönelik olmalı” dedi.
8 MİLYON EKSİĞİMİZ VAR
2 binden fazla tesisin rekabet içinde olduğu, 500 binden fazla yatağın az olarak sunulduğu Antalya’da yıllık 12 milyon turistin yeterliliğini sorgulayan Murat Ersoy, “Yeterli değil. Yıllık olması gereken geceleme 20 milyon turistin ağırlanması. Olması gerekenin yüzde 40 altındayız. Yatırımımızı geri alabilmek için uğraşıyoruz, o yüzden bankacılarla yıl sonunda karşı karşıya geliyor ve ‘borçlarımızı tekrar yapılandıralım’ diyoruz” dedi.
‘Küçük olsun benim olsun’ diye hareket edildiğini anlatan Ersoy, dünya turizminin büyüdüğü ve bu kadar alternatif kazandığı ortamda ‘büyük olsun, herkesin katılımcı olduğu en yaygın olsun’ düşüncesine dikkat çekti. Ersoy, “Eğer siz bütün dünyaya yayılmış bir satış organizasyonu içine yatırımınızı sokamazsanız 12 ay yerine 5 ayla sınırlı kalırsınız” dedi.
YASAYLA BELİRLENMİŞ BİRLİK GEREKİYOR
TYD’nin turizmde yeni akım ve uluslararası işbirlikleri başlıklı konferansı gibi uluslararası işbirliklerinin önemine değinen Murat Ersoy, ısrarla dile getirilen, münferit dağınık turizmcilerin her bölgede küçük derneklerle sorunlarını dile getirmeye çalıştığını kaydetti. Ersoy, “Son 1,5 senedir turizm yatırımcılarının yasayla kurulmuş bir birlik altında toplanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yılki Rusya turizmi bize gösterdi. Dünya artık beklenmedik siyasi, ekonomik sorunlarla karşı karşıya. Son ana kadar belli olmuyor ve olduğunda beklediğiniz sonuçlar ortaya koyuyor. Yüzbinlerce dolar yatırım yapan yatırımcıları yasayla tek vücut haline getirirseniz, bu tür durumlara hazırlıklı olursunuz ve ülke ekonomisi açısından da en az zararla kurtulursunuz” dedi.
6 BİN DOLAR DESTEĞİ NE OLDU?
Rusya’daki kriz sonrası tur operatörleri için uçak başına 6’şar bin dolar yakıt desteği açıklamasını hatırlatan Murat Ersoy, “O kadar yavaş hayata geçti ki, 2 Nisan’da başlayacaktı proje ama tur operatörleri önünü göremiyor. ‘Boş uçağı nasıl dolduracağım’ diye düşünüyor ve her 150-200 bin dolar finans açığını kapatıyor. Olası desteği alamama ihtimali nedeniyle de vazgeçiyor. Bu bize bu eylemlerin çok önceden planlanması gerektiğini gösteriyor. İşte tek birlik olsaydı, olası krizin geleceğini, size etkisini gelmeden önce görebiliyorsunuz. Kriz yönetimi hazırlanmış olsaydı, bu önlemler çok daha önceden hayata geçirildi ve hiçbir tur operatörünün dikkate almadığı bu destek çoktan hayata geçirilmiş olurdu. Uçak başına 6 bin dolar destek şubat sonu dile getirildi ama nisandayız hala daha hayata geçirilmedi. Hastalığa teşhis konuluyor, ilacı yazılıyor ama tedavi için geç kalınıyor” diye konuştu.
RUS KRİZİ SİMİTÇİDEN OTELCİYE HERKESİ ENDİŞENLENDİRİYOR
Antalya’da bu yılki B-20, G20 zirveleri ve 2016’da Expo organizasyonlarını hatırlatan Vali Muammer Türker, bunların Antalya’nın marka değerine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Bu organizasyonlar nedeniyle Antalya’ya yeni birçok yatırım geldiğini kaydeden Türker, “Belki Expo olmasa raylı sistemin havalimanına gitmesi mümkün olmayacaktı. G20 olmasaydı o güzergahın rehabilite edilmesi ve Mobese güvenlik sistemleri mümkün olmayacaktı” dedi. Antalya’da herkesin turizmin bu şehir için ne anlam ifade ettiğinin çok iyi farkında, bilincinde olduğunu belirten Türker, “Sivil topum çok dinamik. Zaman zaman biz kamu yöneticilerini yorsalar bile bu duyarlılık bizim için çok önemli. Rusya’daki kriz sokaktaki simitçiden, dondurmacısına, otelcisine kadar herkesi endişelendiriyor ve böyle bir farkındalığın olduğu bir kent olması bizim için çok önemli” dedi.
EN BÜYÜK YATIRIMCILARDAN BİRİ BELEDİYE
Antalya’nın 2000’li yıllardan sonra dünya turizm rakamlarındaki büyümenin iki katını ortaya koyduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, 2000’li yıllarda ticaret ve sanayi odası başkanıyken, ‘Antalya’da 10 milyon turisti göreceğiz’ dediğinde bazılarının bıyık atından güldüğünü, şimdiyse o rakamların aşıldığı ve 20 milyon hedefi konulduğunu kaydetti. Başarının kahramanları olarak turizmcileri gösteren Türel, Antalya’da en büyük turizm yatırımcılarından birinin de altyapı yatırımlarıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi olduğunu dile getirdi.
DESTEĞİ NE VEREN, NE ALAN VAR
Hükümetin Rusya’daki kriz nedeniyle tur operatörlerine sağlayacağı belirtilen uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği ve kredi desteklerine ilişkin bir eleştiri de ANEX Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar’dan geldi. Uçak desteği olayında çok geç kalındığını ve hala başlamadığını kaydeden Koçkar, “Yaz döneminde başlasa da artık işe yaramayacak. Çünkü yapılan planlamalarda belirsizlik nedeniyle bu desteğin kullanılacağı uçak bulunamayacak. Kredi ise daha ne verebiliyorlar, ne alabiliyoruz. Zor günler bizi bekliyor ama hep birlikte altından kalkacağız” dedi.(tourexpi)