Turizm Teşvik Paketi Yasalaştı
Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cezalar Artırıldı
Teklife göre, uygulamada yaşanan tereddütleri gidermek amacıyla cezai müeyyidelerde değişiklik olacak. Deniz turizmi araçlarının belge sahiplerine, kanunda belirtilen koşullara uymamaları halinde uyarı ve idari para cezası uygulanabilecek. Turizm belgeli işletmelerin, deniz turizmi araçları dahil mevzuata aykırı eksikliğin giderilmesi için yapılan uyarıya uymaması halinde, 8 bin 500 lira ile 14 bin lira arasında para cezası alacak. Müşteriye taahhüt edilen hizmeti vermeyen veya eksik verenlere 8 bin 500 lira ceza uygulanacak. İşletme tarafından taahhüt edilmesine rağmen, çifte rezervasyon dolayısıyla konaklama tesislerinde müşterinin konaklatılmaması halinde, hizmetin sağlanamadığı her bir oda için 8 bin 500 lira para cezası kesilecek. Onaylı fiyat tarifelerinin üzerinde fiyat uygulanması halinde, fazladan alınan ücretin yirmi katı tutarında para cezası uygulanacak. Bakanlıktan izinsiz yatırım veya işletmenin devredilmesi, kiralanması durumunda da 8 bin 500 lira ceza uygulanacak. Cezalar her yıl yeniden değerleme oranında yükseltilecek.
Personel Lojmanları Deniz Cepheli Olmayacak
Devlet tarafından turizmcilere tahsis edilen arazilerin yer alan turizmde çalışan personelin sadece konaklama ihtiyaçlarının giderilmesi ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi amacıyla tahsis edilen alanların denize cephesi olmayacak. Ve imar planlarında bu amaçla ayrılan turizm tesis hizmet alanları olabilecek. Bu değişikliğin temel amacının turizm tesislerinin personel için yapılacak lojmanların sonradan başka bir amaçla kullanmasının önüne geçilmesi olduğu belirtiliyor.
Bakanlıklar Tahsis Talebine 2 Ay İçinde Cevap Verecek
Teklifin ikinci maddesinde koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerindeki mülkiyetlerin turizm yatırımlarına tahsisi konusunda sürecin hızlandırılması amaçlandı. Daha önce ilgili bakanlık bu konuda tahsis talebine kısa sürede cevap vermeyebiliyordu, yazışmalar uzun sürebiliyordu. Teklifteki değişiklikle bunu kısaltmak amacıyla, iki ay içerisinde cevap verilmesi şartı getiriliyor. İki ay içerisinde ilgili bakanlık veya ilgili bakanlıklar tahsise cevap vermezlerse turizm gelişim alanları veya tu rizm merkezleri içerisinde olumlu görüş verilmiş sayılacak. Böylece, tahsislerdeki uzun süreçleri kısaltmış olacak.
Bakanlığın Altyapı Ödenek Yetkisi Genişletiliyor
Kanun teklifiyle Turizm merkezleri, sınırları veya bu sınırların dışındaki altyapı yatırımları konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığına ödenek aktarabilme hakkı getiriliyor. Bu sayede turizm merkezleri içinde değil de yanında yer alan yerlerin altyapı sorunlarının hızlı bir şekilde çözülmesi hedefleniyor.
Bakanlıktan Yat Bayrağı Yetkisi Alınıyor
Teklifte yer alan diğer bir madde Türk Bayraklı yatların rekabet gücünün artırılması amacıyla yabancı bayraklı yatların ticari faaliyetlerinin engellenmesiyle ilgili. Yabancı bayraklı ticari gemilere Türk Bayrağı çekilmesiyle ilgili yetki Kültür ve Turizm Bakanlığı’dan alınıyor. Bu ticaret bundan sonra Türk Bayraklı ticari gemiler tarafından yapılacak.
Ormanlık Alanlardaki Tahsisleri De Turizm Bakanlığı Yapacak
Teklifte yer alan bir diğer madde tahsislerle ilgili. Turizm sahalarının dışındaki alanlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı dışındaki Bakanlıklar da tahsisler yapabiliyor. Turizm amaçlı konaklama tesislerinin tahsislerinde bir bütünlük sağlanması ve tahsislerin tek bir elden çıkması için ormanlık alanlardaki veya mesire alanlarındaki turizm amaçlı konaklama tesislerinin tahsisinin de Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılması öngörülüyor.
Su Altındaki Batıklar İçin Düzenleme
Teklifte su altı dalış turizminin geliştirilmesini amaçlayan bir madde yer alıyor. Akdeniz’de çok sayıda gemi batığı bulunuyor. Güvenlik ve koruma gibi sebepleriyle dalış turizmine kapatılan bu özel nitelikli yerlerin dalış turizmine açılması için bu bölgelerin izinli olarak, güvenlikle ilgili bir bölgeyse Millî Savunma Bakanlığından, diğer anlamda korunması gereken bir bölgeyse ilgili genel müdürlüklerden izin alınması koşuluyla ve bir yönetmeliğe bağlanması koşuluyla açılması öngörülüyor.
Kapadokya’da Alan Başkanlığı Dönemi Başladı
Kapadokya’nın tarihi, kültürel ve doğal dokusunun birlikte korunması, farklı kurumlara ait planlama yetkilerinin kurulacak Kapadokya Alan Başkanlığı’nda toplanmasını öngören kanun teklifi de TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Kapadokya Alanı’nda, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile kültür varlıklarını koruma bölge kurulları ile tabiat varlıklarını koruma bölge komisyonlarına verilen yetki ve görevler Kapadokya Alan Komisyonu’na devrediliyor. Komisyon ayrıca, Kapadokya Alanı içinde doğal sit alanlarının tescili, sınır değişiklikleri ve yeniden değerlendirilmesine yönelik karar alma konusunda da yetkilendirildi.
Cezalar Belirlendi
Kapadokya Alanı’nın tarihi ve kültürel değerleri ile jeolojik/jeomorfolojik dokusunun ve doğal kaynak değerlerinin korunmasına ve yaşatılmasına yönelik alınan tedbirlere aykırı davrananlara 50 bin liradan 200 bin liraya kadar, Kapadokya’nın mevcut durumunu bozmayan ve yapısal uygulamalar içermeyen konulara ilişkin belirlenecek tedbirlere aykırılık halinde ise 500 liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.