Turizm Sektörüne 33 Adım Planı!
2019 yılının ilk 8 ayında gün, ay ve dönemsel bazda olmak üzere 10 rekor birden kırıldı. 1 Ocak-22 Ağustos tarihleri arasında Antalya’ya gelen yabancı turist sayısı 10 milyon 5 bin 323’e ulaşarak tüm zamanların rekoru kırıldı.
Geçtiğimiz yıla göre turist sayısında yüzde 17’lik artış gelirlerde de ortalama yüzde 10’a yakın artış sağladı.
33 Adım Atılacak
Turizmde yakalanan bu başarıyı daha ileri taşımak için hazırlanan plana göre 4 yıl içerisinde sektöre yönelik 33 adım birden atılacak.
Sefer Sayıları Artırılacak
İngiltere, Almanya, Rusya, Hollanda, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Ukrayna ve Irak’dan turist çeken Türkiye yelpazesini daha da genişletecek. Başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinden turist çekebilmek için tarifeli uçuş seferleri artacak.
Türkiye Turizm Ajansı
Geçtiğimiz günlerde kurulan Türkiye Turizm Ajansı, yurt dışında algı ve imaj araştırmaları yaparak bu kapsamda yönetim planları hazırlayacak.
300 Bin İlave Yatak
70 milyon turist hedefi kapsamında artan turist sayısını karşılamak için, yatırım sürecindeki 212 bin yatağa ek olarak yatak kapasitesi 300 bin adet artırılacak.
8 Alan İçin Çalışma Yapılacak
Golf, sağlık, gastronomi, kruvaziyer, düğün, inanç, kongre ve alışveriş gibi daha fazla gelir bırakan turizm çeşitlerine yönelik talebin yüksek olduğu pazarlar araştırılacak. Ziyaretçi sayısının artırılması için çalışmalar yapılacak. Bununla birlikte otellerdeki konaklama süreleri artırılacak. Turizmin 12 aya yayılması sağlanacak.
İstanbul’a Yeni Liman
Turizm yatırımlarında tüm engeller kaldırılacak. Büyük ölçekli turizm yatırımlarına yönelik planlama ve arazi tahsis çalışmaları yapılacak. Yat bağlama kapasitesinde 4 bin 500 yatlık artış sağlanacak.
Çok Sayıda Turistik Tren Seferi
Yoğun ilgi gören Doğu Ekspresi’ne benzer turistik tren seferlerinin uygulanmasına yönelik adım da planda yer aldı. 4 yıllık süre içerisinde farklı iller arasında Doğu Ekspresine benzer çok sayıda turistik tren seferi de düzenlenecek. Harcama eğilimi yüksek ziyaretçi trafiğini artırmak için ana turistik destinasyonlarda business class ve comfort class uygulaması da çoğalacak.
Turizm Yasası Geliyor
Mevzuat günümüzün ihtiyaçlarına göre Turizm Temel Yasası şeklinde yeniden güncellenecek.
Turizm sektöründe daha yüksek standartlarda hizmet sunumuna olanak sağlanacak.
Otel Personeline Lojman
Son yıllarda sektörün en büyük sıkıntılarından biri olan personel ihtiyacına yönelik adımlar da atılacak. Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürüteceği uygulamalı eğitim programı ile nitelikli ara eleman ihtiyacı karşılanacak. Personelin barınma ihtiyacının daha konforlu olması adına personel lojman alanı tahsis edilecek.
İç Turizmi Ölçme Sistemi
Tesislerin belgelendirilmesine ilişkin sistem yeniden düzenlenecek. Sektörün içeriden gelen talepleri karşılaması için gerekli olan verileri elde edeceği iç turizmi ölçme sistemi hayata geçirilecek.
İnternetteki Bürokratik Engeller Kalkacak
Başta internet tabanlı uygulamalar olmak üzere sektörün paylaşım ekonomisinden daha etkin faydalanabilmesine yönelik düzenlemeler yapılacak. Ar-Ge faaliyetleri ile teknolojiye dayalı uygulamalar desteklenecek. Teknoloji destekli olarak ziyaretçi deneyimini artırıcı projeler geliştirilecek.
Turizm yatırım süreci elektronik ortama taşınacak ve yatırımcıya iş yapma kolaylığı sağlanacak.
Gm Dergi’nin diğer haberleri için tıklayın.