Eskiden otelcilik sektöründe mesleğe karşı idealistlik ve duygusal bağlılığın var olduğunu ifade eden Demir, şimdilerde ise meslekle ilgili olmayan personelin dahi borsada işlem gördüğünü ve 2-3 otel arasında kendisini ihaleye koyduğunu vurguladı. Hürriyet’te yer alan haberde Demir, “En lüks restoran ve otellerimizde hizmet veren bir garsona mesleğini sorsanız, ya ‘özel güvenlik elemanıyım buraya ekstraya geldim’ diyecek veya ‘kışın inşaatta çalışıyorum, yazında otellerde restoranlarda çalışıyorum’ diye cevap verecek.
Hiçbir abartısı yok, bu sektörün içinde olanlar bu vahim durumu biliyorlar, ancak turizmle ilgili çeşit çeşit problemler olduğundan gündeme taşınamıyor. Bu sektör kesinlikle bu iş gücü yapısıyla bir yere varmaz. Birçok oteller ya kapanır ya da can çekişerek kısa sürede kaybolur gider” dedi.
YABANCI İŞ GÜCÜ DESTEĞİ ŞART
Aynı zamanda Ilıca Hotel Spa & Thermal Resort’ünde genel müdürü de olan Yakup Demir, sorununu yurt dışından personel getirerek aşmaya çalıştıklarını, çeşitli ülkelerden çalışanlarının bulunduğunu aktardı. Demir, geçici çareyle ilgili ise şöyle devam etti: “Toplumun aile ve eğitim kültürüne hemen gerçekçi reçeteleri uygulamak. Ancak, kültürlerin yerleşme süresi 80-100 sene arası olduğu için bu arada turizmin ve sanayinin, hatta tarımın asgari derecede de olsa yürümesi için Avrupa, Amerika ve Arap ülkelerinin yaptığı gibi yabancı iş gücü desteği almak.”