We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa DÜNYA Turistler Asya şehirlerine geri dönüyor

Turistler Asya şehirlerine geri dönüyor

GM Haber Merkezi

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), Asya Seyahat ve Turizm sektörü için olumlu toparlanma işaretleri olduğunu ve beş büyük metropolde önemli bir ekonomik toparlanma görüldüğünü açıkladı.
WTTC’nin Oxford Economics ile ortaklaşa hazırladığı raporda, dünyanın dört bir yanından 82 şehirde Seyahat ve Turizmin GSYH’ye katkısı, istihdam ve seyahat edenlerin harcamaları gibi temel göstergeler analiz edildi.
Seyahat ve Turizm sektörlerinin yerel ekonomileri üzerinde en büyük etkiye sahip olduğu ilk 25 şehir arasında beş Asya şehri yer aldı. Araştırmaya göre, 2022 yılında en yüksek performans gösteren Asya şehirleri Bangkok, Pekin, Seul, Singapur ve Tokyo oldu.
Rapor, devam eden sınır kapatmaları ve katı seyahat kısıtlamalarının ardından, bu büyük güç merkezlerinde Seyahat ve Turizmin GSYH’ye doğrudan katkısının yavaş da olsa toparlanmakta olduğunu gösteriyor. Uluslararası ziyaretçi harcamaları için durum biraz farklı olsa da, tüm şehirler denizaşırı seyahat edenlerin yeniden harcama yapması sayesinde ekonomik iyileşme belirtileri göstermeye başlıyor.
Sektörel istihdam konusunda daha yavaş toparlanan Tokyo hariç, şehirlerin çoğunun sektörel istihdam seviyeleri de artıyor.

En güçlü toparlanan Pekin
WTTC’nin Şehirler Ekonomik Etki Raporu, 2019 yılında Seyahat ve Turizm sektörünün bu beş ülkenin başkentlerine toplam 106,9 milyar dolar katkıda bulunduğunu gösteriyor. Ancak pandeminin bölge üzerinde zarar verici ve uzun süreli bir etkisi oldu ve sadece Pekin 2019 seviyelerine yakın bir iyileşme gösterdi.
Pekin, Asya’daki en büyük şehir destinasyonu olarak en güçlü toparlanma işaretlerini gösteriyor. İç turizmdeki güçlü toparlanma sayesinde 2022’de sektörün GSYH katkısı 2019’un sadece yüzde 4 altında, 32,6 milyar$ olarak gerçekleşti. Tokyo, 2022 yılında 18 milyar dolar ile bölgedeki bir sonraki en büyük Seyahat ve Turizm ekonomisine sahip, ancak bu rakam 2019 yılına göre hala yüzde 30 daha düşük. Seul’de geçen yıl GSYH katkısı 8 milyar dolar olarak, 2019’un göre %33 altında kaldı. Singapur’da geçen yıl turizmin GSYH’ye katkısı 2019’a göre yüzde 45 daha altında kaldı. 2022 yılında sektörün Bangkok’a GSYH katkısı ise 9,2 milyar dolar ile 2019’a göre yüzde 54 daha düşük kaydedildi.

Simpson: Yönetimler turizmin ekonomi ve istihdam için önemini kabul etmeli
Raporla ilgili açıklamalarda bulunan WTTC Başkanı ve CEO’su Julia Simpson, Asya’nın uzun zamandır dünyanın gözde destinasyonlarından olduğunu belirterek; “İki yılı aşkın bir süredir devam eden kesintilerin ardından turistlerin ve iş amaçlı seyahat edenlerin geri döndüğünü görmek harika. Turizm hem ekonomiye hem de istihdam yaratılmasına büyük bir destek sağlıyor” dedi.
Simpson şöyle devam etti; “Şehirler Ekonomik Etki Raporumuz, Pekin’in önümüzdeki on yıl içinde Paris’i geçerek dünyanın en büyük Seyahat ve Turizm ekonomisi olmasını beklediğimizi gösteriyor. Ulusal ve yerel yönetimlerin seyahat ve turizmin yerel ve ulusal ekonomiler, istihdam ve işletmeler için önemini kabul etmesi çok önemlidir.”
2019 yılında Asya’daki bu beş başkentte Seyahat ve Turizm sektöründe 3 milyondan fazla kişi istihdam edildi. Pekin ve Bangkok, sırasıyla Pekin’de 1,3 milyondan fazla ve Bangkok’ta bir milyondan biraz fazla kişi ile en fazla sayıda kişiyi istihdam eden şehirler oldu. Ancak 2022 yılına gelindiğinde, iki yıllık sancılı iş kayıplarının ardından, sektörün istihdam ettiği toplam kişi sayısı 2,5 milyona ulaştı. Tüm şehirlerde 2022’de 2019’a kıyasla daha az sektör istihdamı sağlanmış olsa da Tokyo’da yıldan yıla endişe verici iş kayıpları yaşanmaya devam etmektedir.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.