We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel TURİSTİK İLÇEDE TUVALET MANZARASINA TEPKİ

TURİSTİK İLÇEDE TUVALET MANZARASINA TEPKİ

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Antalya turizminin önemli doğal değerlerinden, her yıl binlerce turistin tekne turuna çıktığı Manavgat Nehri kenarında ağaçların yok edilmesi, nehrin kıyısındaki inşaatlar ve bu inşaatlarda çalışan işçiler için yapılan ve kanalizasyona bağlı olmayan tuvaletler turizmcilerin tepkisine neden oldu.

TUVALET

Antalya’nın en çok turist çeken Manavgat İlçesi’ndeki Manavgat Nehri etrafında yaşanan olumsuzluklar turizmcilerin tepkisini topladı. Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı ve NBK Touristik Genel Müdürü Recep Yavuz, her yıl binlerce turistin tekne turuna çıkartıldığı nehrin etrafında yaşanan kirlilik ve yapılaşmalara dikkati çekti. Üzerinde Oymapınar ve Manavgat olmak üzere 2 baraj bulunan Manavgat Nehri’nin dünyanın en uzun yeraltı akarsularından birinin uzantısı olduğunu belirten Recep Yavuz, mineraller bakımından zengin olan Manavgat suyunun turkuaz rengi ve berraklığıyla insanı büyüleyen bir güzelliğe sahipken, günümüzde bunu kaybettiğini söyledi.

“Tüm zenginliklerini kaybetti”

Bu bereketli nehirde eskiden alabalık, sazan, kefal, levrek, su tavuğu, yalıçapkını, ördek, kaz, kuğu ve tatlı su kaplumbağalarını bolca görmenin mümkün olduğunu kaydeden Recep Yavuz, söğüt, çınar, kavak, dut ve karaağaçların nehir boyunca sıralandığı, böğürtlen, kuş üzümü, zakkum ve makilerin olduğu doğa harikasının bütün zenginliklerini kaybettiğini vurguladı.

“Balıkların yerine pet şişe ve poşet”

20 yıl öncesindeki tüm bu değerlerin yok olduğuna dikkati çeken Yavuz, “Herhalde rehberler Manavgat’ta tekne turu yaparken misafirlerine ‘bir zamanların Manavgat’ını’ böyle anlatıyorlardır. Çünkü artık bu anlattıkları yok. Bugünlerde plastik poşetleri yararak ilerleyen teknelerden ne bir kuş, ne bir balık, ne de ağaçları görebiliyor turistler. Berrak, turkuaz yerine bulanık su, salkım saçak ağaçlar yerine, insafsızca oturtulan otel inşaatları, balıklar yerine yüzen poşetler ve pet şişeleri bekliyor tekne turu misafirlerini” dedi.

“Ağaçların yerini tuvaletler aldı”

Tüm bunların üstüne bir de işçiler için nehrin tam dibine yerleştirilmiş, kapıları nehre açılan tuvaletler yapıldığını belirten Yavuz, “Nehir manzaralı bu tuvaletlerin teknenin güvertesinde, doğanın kollarına kendini bırakarak güneşlenmek isteyen turistlere nasıl kötü sürpriz olduğunu tahmin edersiniz. 20 yıl içinde bir ‘Çöplük Nehri’ haline geldi Manavgat nehri. Antalya’nın turistler tarafından en çok ziyaret edilen bölgesindeki bu umursamazlık ve duyarsızlık acı veriyor” diye konuştu.

Yavuz, inşaat işçileri için yapılan bu tuvaletlerin kanalizasyona bağlı olmadığını da aktardı.

“Islah için turlara ara verilsin”

Manavgat’ın, bölgenin en çok yatak kapasitesi olan ve açık ara en çok turist ağırlayan bölgesi olduğunu belirten Yavuz, şöyle dedi:

“1 ay sonra sezon başlayacak ve yine her gün binlerce turist Manavgat Nehri’ni dolduracak. Başta yerel idareciler olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarının ve şehrini seven duyarlı herkesin bu vurdumduymazlığa son vererek, Manavgat Nehri’ni 20 yıl önceki haline kavuşturmak için elinden geleni yapması gerekiyor. Gerekirse ticari kayba katlanıp 1 yıl turlara ara verelim. Ve belki motorlu tekneler yerine doğaya uygun taşımacılığa yönelelim.”CNNTÜRK

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.