Konutların turizm amaçlı kiralanmasında vergi kaybı üzerine yeni kural konuldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısı taslağında, turizm amaçlı kiralanan evlerin devleti mali açıdan ciddi zarara uğrattığı belirtilerek, “Bu tür faaliyetlerin yasal mevzuat çerçevesine alınması yönünde düzenleme yapma zorunluluğu ortaya çıkmıştır” denildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı hazırladı. Hazırlanan taslak, ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerine sunuldu. Taslak ile sadece seyahat acenteleri ve tur operatörleri tarafından yerine getirilebilecek hizmetler belirlendi. Buna göre, ‘yerli ve yabancılara ait konutların turizm amaçlı pazarlama ve kiralama faaliyetlerini yürütme’ yetkisi, seyahat acenteleri ve tur operatörlerine verildi.
‘YAZLIK BİR NEVİ SEKTÖR’
Taslağın gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı: “Münhasır hizmetler başlığı altında getirilen önemli bir düzenleme de yerli ve yabancılara ait konutların turizm amaçlı pazarlama ve kiralama faaliyetlerinin yalnızca seyahat acenteleri tarafından yürütülmesidir. Turizmde yaşanan hızlı gelişme sonrasında yerli ve yabancıların mülk edinmesine yönelik yasal düzenleme sonrasında ise yabancılar tarafından turizm bölgelerinde edinilen konutların, sahipleri tarafından herhangi bir denetime tabi olmadan geleneksel yollarla ya da internet aracılığı ile yurtiçi veya yurtdışı kullanıcılara kiralandığı saptanmıştır. Bir nevi sektör haline gelen bu alanın aynı zamanda kayıt dışı ekonomi yaratarak haksız kazanca yol açması ve devletimizi mali açıdan ciddi zarara uğratması nedeniyle, bu tür faaliyetlerin yasal mevzuat çerçevesine alınması yönünde düzenleme yapma zorunluluğu ortaya çıkmıştır.”
VERGİ KAYBI 2 MİLYAR TL
Türkiye’de bu şekilde kiralanan yaklaşık 100 bin evin olduğu, her yıl yaklaşık 15 milyon yerli ve yabancı turistin de bu evleri kiraladığı tahmin ediliyor. Bu konudaki vergi kaybının 2 milyar TL’yi bulduğu belirtiliyor.
50 MİLYON AVRUPALI EV KİRALIYOR
Yazlık evlerin kısa sürelerle kiralanması, turizmcileri rahatsız eden konulardan biriydi. Bu konuda rapor hazırlayan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), tespitlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’na da sunmuştu. TÜRSAB, raporunda, yazlık konutları acentelerin pazarlamasını istemişti. Bu konuda haksız rekabet yaşandığını savunan TÜRSAB, Avrupa’da her yıl yaklaşık 50 milyon kişinin ev kiralayarak tatil yaptığı tespitine yer vermişti.