We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel SİNOP’TAKİ ” İKONALAR” TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

SİNOP’TAKİ ” İKONALAR” TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Sinop’taki “ikonalar” turistlerin ilgi odağı

Istanbul Archaeology Museum

Kültür ve Turizm İl Müdürü Tosun, Sinop Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen ikonalara turistlerin büyük ilgi gösterdiğini belirtti. Tosun: “Sinop kruvaziyer turizminde önemli bir durak oldu. Kentin tarihi mekanlarını gezen turistler özellikle arkeoloji müzesinde Hristiyanlığın en eski ikonaları ile karşılaşınca şaşırıyorlar, ikonalara turistlerin ilgisi büyük”

Sinop Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Sinop Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen ikonalara (Ortodokslarda İsa, Meryem veya ermişlerin tahta üzerine mumlu ve yumurtalı boyalarla yapılmış dini içerikli resimleri) turistlerin ilgisinin büyük olduğunu söyledi.

Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sinop’un kruvaziyer turizminde önemli duraklardan biri haline geldiğini, son 5 yılda ABD, İsrail, İngiltere, Almanya, Norveç ve İsveç’ten yaklaşık 100 bin turistin kenti ziyaret ettiğini belirtti.

Turistlerin, kentin tarihi ve turistik mekanlarını gezdiğini anlatan Tosun, görülen önemli mekanlar arasında tarihi Sinop Cezaevi ve Sinop Arkeoloji Müzesi’nin bulunduğunu vurguladı.

Sinop Arkeoloji Müzesi’nde Hristiyanlığın en eski ikonalarından bazılarının sergilendiğini belirten Tosun, turistlerin ikonalarla karşılaştıklarında çok şaşırdıklarını, bu nedenle özellikle yabancı turistlerin müzeye ilgisinin yoğun olduğunu kaydetti.

“Paha biçilemez değerdeler”

Sinop ve çevresinde 19. yüzyılda bulunan kiliselerden bugüne kadar kaldığı tahmin edilen ikonaların Sinop Arkeoloji Müzesi’nde muhafaza edildiğini dile getiren Tosun, “Kestane ağacından yapılmış panolara alçı sıvanarak, bazılarında ise bez alçı bir arada kullanılarak, üzerinde çeşitli boya ve altın yaldızlarla yapılan ikonalar, Hristiyanlığın en eski ikonalarından ve bugün paha biçilemez değerde” diye konuştu.

Kökleri Bizans’a kadar uzanan, Hristiyan inancına göre dini olayların ve dini ruhaniyeti olan kişilerin konu edildiği tasvirlere “ikona” adının verildiğini ifade eden Tosun, şunları kaydetti:

“Başlangıçta sanat değeri taşımayan ikonalar zamanla gelişerek, diğer toplumlara yayılarak hem bir sanat ekolü olmuş hem de dinsel kültün değişmez bir parçası haline gelmiştir. İkonaları savunan ve kiliselerde ikonalara yer veren Hristiyan mezhebi Ortodokslardır. Karadeniz’de Hristiyanlığın yayıldığı en eski merkez Sinop Balatlar Kilisesi ve Aziz Fokas Kilisesi’dir. İngilizlerin 1994-1997 yıllarında Sinop Çiftlik köyündeki Aziz Fokas Kilisesi’nde yaptıkları kazı çalışmalarından çıkan bulgular, 2010 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla Sinop Balatlar Kilisesi’nde başlatılan ve devam eden kazılarda ortaya çıkan bulgular da bunu doğrulamaktadır.”

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.