Konaklı bölgesi sektör temsilcileriyle buluşan Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili, “Açılmayan turistik tesisler olmasına rağmen doluluk oranları şimdilik düşük seyrediyor. Önümüzdeki dönemde de belirli bir oranda toparlanma söz konusu ancak adımlarımızı her halukarda planlı atmalıyız” diye konuştu.
Konaklı Turistik İşletmeciler Derneği’nde (KONTİD) yapılan ve Konaklı bölgesi otelcilerinin katıldığı toplantıda turizmin gidişatı ve alınabilecek önlemler görüşüldü. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sili’nin de katıldığı toplantıda açılış konuşmasını yapan KONTİD Başkanı Ali Orkan, “Geçtiğimiz yıllarda ‘Sezona merhaba’ kokteylleri yapardık fakat bu yıl mevcut durum sebebiyle ara vermek zorunda kaldık. Turizmin içinde bulunduğu durumu istişare etmek amacıyla bir araya geldik” dedi.
“AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT”
Ardından söz alan Başkan Sili, Alanya’da herkesin direkt turizmden veya dolaylı olarak bu sektörden ekmek yediğini belirterek, “Doluluk oranları ve fiyatlar düşük seyretmekte. Dünya genelindeki ekonomik durum, terör algısı ve Ortadoğu normale dönmedikçe turizmde hızlı bir toparlanma söz konusu olmayacaktır. Yeni planlamalar yapmalıyız ve herkes ayağını yorganına göre uzatmalı” dedi.
“TURİZM DEVLET POLİTİKASI OLMALI”
Yabancı basında çıkan Türkiye’ ye yönelik haberlerin ülke imajını zora soktuğunu dile getiren Sili, “Biz turizmcilerin ülke algısına yapabilecekleri sınırlı. Her zaman dile getirdiğimiz gibi turizm bir devlet politikası olmalı ve bu konuda hızlı ve etkin hareket etmeliyiz” dedi.
“HİZMET KALİTESİNDEN ÖDÜN VERMEYELİM”
Son dakika satışları beklentisi olsa dahi fiziki koşulları daha iyi olan ve hizmet anlamında ön plana çıkan bölgelerin uygun fiyatlarla avantaj sağlayacağını, bu anlamda fiyat rekabetine girmek adına hizmet kalitesinden ödün verilmemesi gerektiğini vurgulayan Sili, “Ekonomik önlemler alma adına yapılan hamlelerle turiste ‘Bir daha Türkiye’ye gitmem’ dedirtmemeliyiz” şeklinde konuştu.
“İÇ PAZAR DESTEK OLUR”
Turizm sektöründe beklentilerin iç pazara yöneldiğini vurgulayan Sili, Avrupalı turistin 7-8 gün geceleme ortalaması gösterdiğini belirtirken bu rakamın Türk tatilcilerde 3-4 gecelemeye düştüğünün altını çizdi. Başkan Sili, sektör temsilcilerini uyararak “Açılmayan turistik tesislerin olmasına rağmen doluluk oranları düşük seyrediyor. İç pazar destek sağlayacaktır ancak gelirler anlamında kaybımız da söz konusu olacaktır” diye konuştu.
“9 AYLIK ÖNKOŞUL 6 AYA ÇEKİLMELİ”
Turizme devlet katkısı sağlamak adına devlet memurlarının tatile teşvik edilmeleri konusunun son dönemlerde gündemi meşgul ettiğini, bu konuda atılacak adımların sektörü memnun edeceğini belirten Sili, “Beklentilerimizin bir diğeri de Turizm Teşvik Paketi’nde yer alan 9 ay çalışan personel için verilen SGK desteğinin 6 aylık önkoşul seviyesine çekilmesi. Çünkü Alanya bölgesinin de dahil olduğu Akdeniz çanağında yapılan turizm, ağırlıklı olarak 6 aylık süreçte tamamlanıyor” dedi.
KİRACILARIN KİMLİK BİLDİRİMİ YAPILMIYOR
Toplantıda ayrıca, ikinci konutların günübirlik ya da daha uzun süreli kiraya verilmeleriyle oluşan güvenlik sorunu ve haksız rekabet konusu da görüşüldü. Bilindiği gibi 35 binden fazla tapunun yabancının üzerinde olduğu Alanya’da kiraya verilen dairelerde kalanların kimlik bilgileri güvenlik birimlerine büyük ölçüde bildirilmiyor. Turistik konaklama tesislerinde yapılan kimlik bildirimi uygulamasının daireleri kiralayanlar için uygulanamaması güvenlik zafiyeti oluşturuyor. Ayrıca günlük, haftalık ve aylık kiraya verilen bu daireler için vergi dairelerine beyanname verilmediği için haksız rekabet ortamı ve vergi kaybı da oluşuyor.