We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel Seyahat Acentaları İçin Önemli Teklif

Seyahat Acentaları İçin Önemli Teklif

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Seyahat Acentaları İçin Önemli Teklif

Uluslararası Genç Turizmciler Derneği Kurucu Başkanı Onur Sabırlıoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Botan Emre Ünlü 1618 sayılı kanun ile ilgili çok önemli teklif ve önerilerde bulundular.

İşte Botan Emre ÜNLÜ Uluslararası Genç Turizmciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı’nın yaptığı yazılı açıklama :

Seyahat acentası ve rehber camiasını yakından ilgilendiren önemli konularla ilgili sığ ve dayanaksız açıklamalarla gündemi meşgul eden bazı küçük gruplar ve bu grupların sektörü temsil ettiğini söyleyen sözde sözcüleri(?) ile ilgili rahatsızlığımızı ve gündeme ilişkin GENÇ TÜRSAD olarak görüşlerimizi paylaşmak için bu açıklamayı yapıyoruz.

Öncelikle geçtiğimiz hafta TÜRSAB Başkanımız Sayın Firuz Bağlıkaya’nın bir basın açıklaması ile duyurduğu kredi imkanı, maddi anlamda sıkıntı içerisinde olan acentalarımız için bir umut olmuştur.Umarız bu kredi acentalarımız için bir can suyu olur ve ilerleyen tarihlerde acentalarımız lehine daha avantajlı maddi olanaklar sağlanır.

Kredi kullanımında seyahat acentası belgesinin kefalet olarak gösterilmesi konusunda getirmiş olduğumuz önerinin kısmi olarak uygulanmış olduğunu görmek bizleri sevindirmiştir. Aynı şekilde görüşlerimizin turizm akademisyenleri tarafından takdir görüp değerlendirilmesi de bizleri doğru bir yolda olduğumuza olan inancımızı perçinlemiştir.

Travel Turkey Fuarı’ndan bir gün önce yapılan kredi açıklaması gündemi değiştirdiği için fuarı gölgede bırakmıştır. Buda büyük bir iletişim hatasıdır. TÜRSAB’ın bu noktada iletişim ve medya konusunda işinin ehli kişilerden destek alması elzemdir.

Çok değerli turizm ve ülke basınımızdan, bir açıklamayı yayınlamadan önce ya da bir kişinin görüşünü almadan. önce bizim yaptığımız bu açıklama dahil olmak üzere açıklamayı yapan sivil toplum örgütünün varlığını, resmiyetini, ve ağırlığını ve açıklamayı yapan kişinin ünvanını araştırmalarını önemle rica ediyoruz.

Hiçbir yasal dayanağı olmayan, isminin başına tur operatörü ya da seyahat acentası platformu gibi sektörün tamamını kapsayan ve dikkat çekici isim ekleyen kişi ve küçük grupların sanki sektörün temsilcisi gibi algılanması bizleri oldukça rahatsız etmektedir.

Özelikle rehberlik konusunda üstüne vazife olmayan açıklamalar yapan sözde dönem sözcüsü kişinin şahsi radikal söylemleri gündemi ziyadesiyle meşgul etmiştir. Dikkat çekmek amacıyla yapıldığı aşikar olan bu radikal şahsi açıklamaların rehber camiası tarafından dikkate alınmaması gerektiğini düşünüyoruz.

Bizler GENÇ TÜRSAD Ailesi olarak rehberlik ile ilgili görüş ve önerilerimizin bulunduğu bir raporu önümüzdeki günlerde. kamuoyunun görüş ve önerilerine sunacağız. Şuan hazırlık aşamasında olan raporumuz ülkemizin 32 ilinde faaliyet gösteren üçyüzü aşkın yakın seyahat acentası sahibi üyemiz ve içlerinde üyelerimizin de bulunduğu hem rehber hem de seyahat acentası sahibi meslektaşlarımız ve turizm akademisyenlerinin görüşleri ile oluşturulduğunu belirtmek isteriz.

Diğer taraftan emek yoğun bir sektör olan seyahat acentacılığı mesleğinin sürdürülebilirliği açıcından büyük önem arz eden. KÇÖ (Kısa Çalışma Ödeneği) süresinin yakın zamanda sona ermesi bizleri tedirgin etmektedir. Devletimizden bu destek süresinin en az eylül ayı sonuna kadar uzatılmasını talep ediyoruz.

KÇÖ’den yararlanmayan seyahat acentalarının istihdam ettiği çalışanlarının sigorta primlerinin de sübvanse edilmesi elzemdir.

Şöyle ki aksi durumda faaliyetlerine son vermek zorunda kalacak seyahat acentaları, KGF destekli kredi ödemelerini ödeyemeyeceği gibi mecburen çalışanları ile ilişiğini kesmek zorunda kalacaktır.Bu da sektör açısından kalifiye iş gücü ve know how kaybına sebep olacağı gibi kamunun üzerine de KGF’den kaynaklı olarak mali bir yük ve işsizlik oranında artış olarak kısa ve uzun vadede daha büyük bir sorun olarak ortaya çıkacaktır.

Sırf açıklama yapmak ve seyahat acentalarına hoş gözükmek adına yapılan aidat odaklı taleplerin gündemi meşgul ettiğini de üzülerek görüyoruz. İstihdam sağlama ve sürdürülebilirlik açısından dernek olarak tüm sivil toplum örgütlerini KÇÖ’nün süresinin uzatılması için ortak hareket etmeye çağırıyoruz.

Tüm bunlara ilaveten bazı küçük grupların;  köşe yazısı yazmak ve şikayet etmek dışında hiç bir icraati olmayan TÜRSAB’ın ne işe yaradığını dahi kavrayamamış yönetisinin varlığından cesaret aldığı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu TÜRSAB yöneticisinin de yönetim kurulu üyesi olduğu bir derneğin sözcüsünün aynı zamanda platform adı altında açıklamalar yapan bu küçük grubun sözde yöneticisi olması da oldukça kafa karıştırıcıdır.

Karmaşık ilişkiler yumağı içerisinde yaratmaya çalıştıkları polemiklerle dikkat çekmeye çalışan bu tarz kişi ve gruplardan dernek olarak uzak durduğumuzu; başta TC Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere mesleğimizin kanunla kurulmuş iki birliği olan TÜRSAB ve TUREB’in seçimle göreve gelmiş başkanları Sayın Firuz Bağlıkaya ve SayınSuat Tural’a ve ülkemizin dört bir yanındaki TÜRSAB BTK (Bölge Temsil Kurulu) Başkanlarımızın hemen hemen hepsine güvendiğimizi bildiririz.

Haftabaşında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın pandemi önlemleri ile ilgili normalleşme sürecinin ilk adımlarının atıldığı açıklamaları bizleri umutlandırmıştır. Özellikle seyahat acentalarının haftasonu operasyonlarını başlatacak olan bu süreç umarız önümüzdeki haftalarda daha da iyileşir.

Cumhurbaşkanımızın açıklamaları akabinde, Kültür ve Turizm Bakanımız ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız sektör temsilcileri ile yurt dışı uçuşlarla ilgili bir toplantı gerçekleştirmiştir. Konunun birincil muhattabı olan TÜRSAB’ın bu toplantıda bulunmaması bizleri rahatsız etmiştir. Sehven yapıldığını düşündüğümüz bu hatanın tekrarlanmamasını temenni ediyoruz.

Pandemi sebebiyle zor günler yaşadığımız bu günlerin en kısa dönemde sona ermesini diler; 2021 yılının geçtiğimiz yılı olumlu anlamda unutturmasını temenni ederiz.

Botan Emre ÜNLÜ

Uluslararası Genç Turizmciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.