91
Söz konusu miktarın 48 ila 60 milyar rublelik kısmı tur firmaları aracılığıyla ülke dışına çıkarılmış. Yöntemin esası nakitle satılan turlara karşılık fiş verilmemesine dayanıyor.
Merkez Bankası yetkilileri turizm acentelerinin elinden geçen kayıt dışı nakit para miktarının sezona bağlı olarak ayda 4 ila 5 milyar ruble arasında değiştiğine dikkatçekiyor. Turizm sektöründe tur satışları ile ilgili kontrollerin sıkılaştırılması isteniyor.
Taşımacılık hizmeti veren şirketler üzerinden ülke dışına çıkan para miktarı 25, yazılım alım satımı ile çıkarılan para 7 milyar ruble.
Daha önce Türkrus.Com olarak haberleştirdiğimiz, sahte anlaşmazlıkların mahkeme yoluyla çözümüne dayanan kara para şeması ile kaçırılan miktarın 16 milyar ruble olduğunu hatırlatalım.
Rusya Merkez Bankası yönetimi, bankacılarla gerçekleştirilen bir “uyarı toplantısı”nda kayıt dışı para trafiğiyle ilgili endişelerini dile getirerek yeni şemalarla ilgili bilgi verdi. Kurumun resmi istatistiklerine göre, 2016’da tur firmaları, taşımacılık hizmetleri veren ve yazılım satan şirketler üzerinden gerçekleştirilen şüpheli işlemler aracılığıyla ülke dışına çıkarılan para 80 ila 92 milyar ruble arasında.
Bu, Rusya dışına yasadışı olarak çıkarılan toplam para miktarının yaklaşık yarısına karşılık geliyor.
Merkez Bankası başkanı Elvira Nabiullina toplam miktarın 190 milyar ruble civarında olduğunu söyledi.