“Aralık ayında yaşanan büyük panik havası dağıldı, işler yavaş yavaş düzeliyor.” “Döviz kurunun oturmaya başlamasıyla iş yapmak daha mümkün hale geldi.” “Sıkıntılar büyük ama birkaç ay öncesine göre daha iyi durumdayız.” “Piyasa dengeye gelmeye başlıyor, tüketici çekingen adımlarla da olsa yeniden pazara dönüyor…”
Bu ve benzeri yorumlar son bir kaç haftadır Moskova’da farklı sektörlerde iş yapan Türk müteşebbislerden duymaya başladığımız “olumlu” işaretler.
Krizin zirve yaptığı dönemde 80 rubleye kadar çıkan doların uzun süredir 60 rublenin altında olması, hatta bir ara 56 rubleye kadar gerilemesi piyasalar için en pozitif gmsterge olarak dikkat çekiyor.
Diğer yandan “30-40 dolara kadar düşecek” denilen petrolün de yine uzun bir süredir 50-60 dolar bandında tutunması, Rusya açısından “en kötü durum senaryosu”nu şimdilik masanın dışında bırakıyor.
En yıkıcı darbeyi geçen yılın dördüncü çeyreğinde vuran krizin etkilerinin ilkbahar ile birlikte farklı sektörlerde daha net hissettirmesi, büyük şirketlerin devlet desteğine ihtiyacının daha da artması, işten çıkarmaların sürmesi, bankacılık sektöründen hizmet sektörüne kadar dipten gelen dalgaların büyük hasar yaratması hala bekleniyor. Ancak Rusya açısından en küçük olumlu haberin bile piyasalarda çarpan etki yaratması, “ölümü gördük, sıtmaya razıyız” mantığıyla açıklanıyor.
“RESESYON 3. ÇEYREKLE BİTEBİLİR”
İşte bu umutlu havada dün hükümet cephesinden gelen bir moralleri yükselteceğe benziyor.
Maliye Bakan Yardımcısı Maksim Oreşkin, Rusya ekonomisindeki resesyonun 3. Çeyrek ile birlikte sona erme ihtimali olduğunu açıkladı.
Oreşkin, en kötü tablonun yılın ilk çeyreğinde yaşanmasınıi daha sonra yavaş yavaş iyiye gidilmesini, yılın tamamında yüzde 3 civarında bir küçülme yaşansa da, 4. Çeyrek ile birlikte ekonomide küçülmenin durmasını beklediklerini söyledi.
Bu beklenti gerçekleşirse, devamında 2016-2017 yıllarında Rusya ekonomisinin yüzde 2-2,5 büyümesi ihtimali yüksek.
Bakanlık petrolün bu yıl ortalama 50 dolarda seyretmesini, 2016’da 60 dolara, 2017-2018 döneminde 65-70 dolara çıkmasını bekliyor. Ancak orta vadede petrolün 70 doların üstüne çıkması beklenmiyor.
Reuters’in anketine göre bu yılın ilk çeyreğinde uzmanlar yüzde 3, daha sonraki çeyreklerde ise yıllık bazda sırasıyla yüzde 5.3, 5.5 ve yüzde 4 küçülme bekliyor. (TURKUS)