We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel Rusya’da krize rağmen ilgi arttı

Rusya’da krize rağmen ilgi arttı

GM Haber Merkezi

Rusya Ulaştırma Bakanlığı’nın 2022 ve 2023 yılları için iç hava taşımacılığının geliştirilmesine yönelik tahminleri doğru çıktı. Rusya’da yolcular planlı uçuş gerçekleştirmiyor, bilet fiyatları ise artış gösteriyor. Ancak krize rağmen, Rus turistler uluslararası taşımacılıkla beklenenden fazla ilgileniyor.

Ator’un haberine göre, Ulaştırma Bakanlığı temsilcileri, 2023 yılı için hava taşımacılığı tahminini güncelledi. Ulaştırma Birinci Bakan Yardımcısı Andrey Kostyuk’un Vladimir Putin ile turizmi geliştirme konulu toplantısında açıkladığı rakamlara göre, 2023 yılında Rus havayolları iç hatlarda 81,9 milyon, dış hatlarda ise 19,3 milyon yolcu taşıyabilecek.

ATOR analistlerinin tahmin ettiği gibi, 2022 yılında Rus havayolları tarafından planlanan yolcu trafiği değerlerine ulaşılamamasına rağmen, 2023 için toplam trafik hacmi korundu.

Daha önce Rus yolcuların sadece %10’unun uluslararası uçuşlarla ilgileneceği söylendiyse, şimdi Ulaştırma Bakanlığı %20’lik bir pay açıkladı.

Buna göre, havayollarının Rusya içinde ulaşım için gereklilikleri daha gerçekçi göstergelere indirgendi.

2023 YILINDA UÇAK BİLET FİYATLARI NASIL ARTACAK?

Bilet fiyatları ile ilgili olarak, her şey tahmin edilen yolcu trafiği kadar net değil.

Ulaştırma Bakanlığı ve Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın tarifelerdeki artışı “ortak bir paydaya” getiremedi. Departmanlar, havayollarının yeteneklerini farklı şekillerde değerlendiriyor ve uçak bileti aralığında % 5,3’lük bir artış tahmin ediyor.

2 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı ile yapılan görüşmede söylenenlere bakılırsa, şu ana kadar iki departman yüzde 10 rakamı üzerinde anlaştı. Ekonomi Bakanlığı başkanı Maxim Reshetnikov tarafından Cumhurbaşkanı’na sunulan bir raporda, 18 ana turistik destinasyonda minimum uçuş maliyetinin artması için böyle bir tahmin yapıldı.

Federal Antimonopoly Servisi, FAS’ı hava taşımacılığı maliyetindeki değişikliklerin dinamiklerini kontrol etmeye çağırdı.

Bakan, “Talep, arz, kapasite ve fiyat arasındaki olası boşlukları belirlemek ve ortadan kaldırmak için havayollarıyla birlikte Federal Antimonopoly Servisi ile operasyonel izleme yürütme konusunda anlaştık” dedi.

ATOR Vestnik’in görüştüğü havacılık piyasası analistleri, böyle bir açıklamanın hava taşıyıcıları tarafından kullanılan dinamik fiyatlandırma modeli için en uygun olduğuna inanıyor.

TÜRKİYE’YE UÇUŞ OLANAKLARI DAHA FAZLA OLACAK

Uluslararası uçuşlarda ise gözle görülür bir olumlu eğilim var. Şu anda Rus havayollarının yalnızca 22 ülkeye yolcu uçuşu gerçekleştirmesine ve yalnızca 186 uçaklık bir filoyu özgürce işletebilmesine rağmen, yurt dışı uçuşlara olan talep ilk tahminlerin en az 1,5 – 2 katı.

Bunun farkına varan Rus makamları, kendi paylarına, dış hatlarda mevcut koltuk sayısını artırma yönünde gerçekten ilerliyorlar. En açıklayıcı örnek, geçen yıl hacmi çok az olan Türkiye uçuşları…

2023 yılında Bakan Yardımcısı tarafından resmi olarak duyurulduğu üzere sayıları %50 arttı.

“Vatandaşların Türkiye yönüne olan yoğun ilgisini not ediyoruz. Geçen yaza göre sefer sayısı yüzde 50 artacak, 62 hatta haftada 720’den fazla sefer planlanıyor. Rusya ve Türkiye arasındaki uçuşlar için Türk havayolları da alınan başvuruları doğruladı. Bugüne kadar 37 güzergahta haftada 630 uçuş planlanıyor” dedi.

Aynı zamanda bakan yardımcısı, yakın zamanda alınan Izhevsk, Tobolsk ve Norilsk uluslararası havalimanlarının statüsünün yurtdışındaki hava taşımacılığı hacmini artırmada belirli bir rol oynaması gerektiğinden bahsetti.

Şu anda Türkiye yönlerinde hava taşımacılığının gelişmesiyle ilgili güzel haberi gölgede bırakan tek şey, Türkiye’nin turizm başkenti Antalya’daki yüksek konaklama maliyeti nedeniyle taleplerin düşme ihtimali.

Öte yandan geçen yıl analistler, İstanbul’a gelen yolcu trafiğinin yaklaşık yüzde 30’unun transit yolcu olduğunu kaydetti. Dolayısıyla, havayollarının Türkiye destinasyonunda genişletilmiş ağı ülkeler için faydalı bir yol açıyor.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.