Mercer’ın raporuna göre Türkiye resmi tatillerde dünya ortalamasını geçti. Kolombiya ve Hindistan 18 günle en cömert ülkeler olurken Türk çalışanlar bu yıl 14.5 gün tatil yapacak.
İnsan kaynakları danışmanlık firması Mercer, ‘Dünya Yan Haklar ve İstihdam Raporu’nda resmi izinleri inceledi. Ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel koşullarına göre değişiklik gösterebilecek izin uygulamasında dünya yüzde 94 ile en çok yeni yılı kutluyor. Yüzde 92 ile ülkelerin bağımsızlık günleri ikinci sırada yer alırken Noel yüzde 80, 1 Mayıs İşçi Bayramı yüzde 80 ve Hayırlı Cuma yüzde 48 ile sıralamada yer alıyor.
AVRUPA 10 GÜN İZİN YAPIYOR
Resmi tatillerde en cömert ülkeler ortalama 18’er günle Güney Amerika ekonomisinin önemli ülkerinden Kolombiya ve dünyanın en büyük ikinci nüfusuna sahip Hindistan olarak dikkat çekiyor. Lübnan, Güney Kore ve Tayland ise, 16 günle ilk beşte yer alan diğer ülkeler. Raporun sonuçlarına göre, ortalama 8 günle Sırbistan, Macaristan, Hollanda, İngiltere ve Meksika en cimri ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan incelemede Türk çalışanların 2015 yılında 14.5 gün resmi tatil yapacağı öngörülüyor. Bu rakam dünya ortalamasının üzerinde. Türkiye’de resmi tatillerin Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve ulusal bayramlardan oluştuğunu söyleyen Mercer Türkiye Genel Müdürü Dinçer Güleyin, bu tatil kararlarının da kanunla düzenlendiğini belirtti. Güleyin, Avrupa ülkelerinde resmi izinlerin ortalama 10 gün iken Türkiye’de bu rakamın 17’lere kadar çıkabildiğine dikkat çekti.
JAPONYA’DA 20 YAŞ TATİLİ
‘Mercer 2014 Dünya Yan Haklar ve İstihdam Raporu’nda 15 gün resmi tatil ortalamasına sahip Japonya, ilginç resmi tatillerle de karşımıza çıkıyor. Her yıl Ocak ayının 12’sinde 20 yaşını doldurmuş kişilerin “yeni yaşı karşılama” tatili yaptığı Japonya’da, doğaya olan saygı için ‘Yeşil Günü’, Yaşlılara Saygı Günü, Sağlık ve Spor günü ve 1964’de gerçekleştirilen Tokyo yaz olimpiyatlarına itafen resmi tatil gerçekleşiyor.
NORMALDEN FAZLA İZİN KULLANMIYORUZ
Dinçer Güleyin, “Resmi tatillerin ortalamanın üzerinde olması Türk çalışanların normalden fazla izin kullandığı anlamına gelmediğini söyledi. Güleyin, “Çalışanların yogunluktan ötürü izin günlerini tam olarak kullanamaması da Türk şirketlerinin yönetmeye çalıştığı ortak sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor” dedi.