NBK Touristic Genel Müdürü Recep Yavuz
Son aylarda meydana gelen 3 uçak kazası her gün boardingten geçen yüzbinlerce insanın uçağın merdivenlerini çıkarken için için endişelenip, ürpermesine sebep oluyor. Mart ayında 239 yolcusu ile kaybolan Malezya Havayollarının uçağının ardından, 17 Temmuz’da Ukrayna’da vurularak düşürülen MH 17 uçağı ve iki gün önce düşen Burkino Faso’dan Cezayir’e uçmak üzere havalanan Cezayir Havayollarına ait uçağın düşmesi akıllara uçuşların güvenliği konusunda sorular getiriyor.
Oysa eldeki veriler ve artan uçuş trafiği uçmanın hiçbir zaman bugünkü kadar güvenli olmadığını gösteriyor. Bununla birlikte her geçen yıl uçuş güvenliğinin arttığı da ortaya çıkıyor. 2013 yılında 251 kişi uçak kazasında yaşamını yitirirken, bir önceki yıl 496 kişi uçak kazasının kurbanı olmuştu.
2013 yılı verilerine ve uçan yolcu sayılarına göre bir kişinin uçak kazasına maruz kalma oranı yüz binde bir oranında kalıyor. IATA tespitlerinde her gün uçan bir kişinin uçak kazası sonucu hayatını kaybetmesi için ise aralıksız 6500 yıl boyunca her gün uçması gerekiyor.
2014 yılında üst üste meydana gelen uçak kazaları bu uzun vadeli istatistikleri yalanlayamıyor. Hala hızla artan hava trafiğinde bir kişinin ölüme maruz kalması neredeyse imkansız gibi.
Son yıllarda kazasız uçuşlara alıştığı için gerek insanlar, gerekse medya meydana gelen bir kazaya çok daha hassas tepki veriyor. Oysa çok daha az uçuş oranına ve yolcu sayısına rağmen 1960-70 li yıllarda KLM, Lufthansa , Air France gibi güvenilir Uçak Şirketlerinin karıştığı ve binlerce ölümle sonuçlanan kazalar hala hafızalarımızda.
Günümüzde siyasi gelişmelerin ışığında belki de uçuş rotalarının sürekli güncellenmesi olası rizikoyu azaltmak anlamında önem teşkil edebilir. Hâlihazırda her gün Avrupa’dan havalanan binlerce yolcu Irak, Pakistan ya da Afganistan üzerinden Asya’ya uçuyor. Yolcu hayatının risk edilmemesi için, ortaya çıkabilecek maliyetleri -bir şekilde- sübvanse ederek güvenli rotalar belirlenmesi ve tehlikeli bölgelerin sivil havacılığa kapatılması en azından Ukrayna’daki benzeri olayların yaşanmasına engel olacaktır.
Bugüne kadar meydana gelen bütün uçak kazalarını inceleyen ‘Aero International’ a göre yaşanan her kaza uçuşları daha güvenli bir hale getirdi. Kazaların analizleri ile yeni testlerin devreye sokularak hata oranının ortadan kaldırılması hedeflendi. Buna bağlı olarak kara kutudan, pilot eğitimlerine kadar son yıllarda birçok yenilikler hayata geçirildi. Hatta Heinrich Grossbongart’a göre geçtiğimiz yıllarda gece uçuşları için pilotlara yapılan ‘ışıklara uzun süreli bakmama’ önerisi birçok hayatın ve kazanın kurtarıcısı olmuştur.
Dünya genelinde her saniye 160 kişinin boardingten geçtiği ve yılda 5 milyar kişinin uçtuğu havayolu taşımacılığı neredeyse bir tarih yazarak, rekorlar kırıyor ve dünyayı insanlara yaklaştırıyor.
Endişeye gerek yok!…