GM DERGİ – ÖZEL HABER
Türkiye’de “Profesyonel” sözcüğünü en çok futbolcular ve de şirketlerde yöneticiler için kullanıyoruz. Peki; bizim “Profesyonellik anlayışımız ne, kime profesyonel diyoruz ve profesyonelliği nasıl tanımlıyoruz?”. Bizim ilgi alanımız şirketler ve özellikle de turizm olduğu için konuyu bu yönüyle inceledik.
Profesyonelin sözlük anlamı, bir işi kazanç sağlamak amacıyla yapan meraklı ve hevesli kişidir. Merak ve heves olmadan, bir işi sevmeden, gönül vermeden profesyonellikten söz edilemez.
Gerçek bir profesyonel ‘ Biz bu işleri hep böyle yapardık.’ Diyerek aynı şeyleri kopyalayıp servise sunmaz, yeni fikirler, düşünceler geliştirerek servis eder. ‘ Bu işi yapmanın daha iyi bir yolu olmalı.’ der.
Biz de buradan yola çıkarak “, profesyonel kimdir, kim değildir ?” sorusunun cevaplarını araştırdık, işte sonuç…
PROFESYONEL KİMDİR, KİM DEĞİLDİR?
Profesyonellik sadece yönetim ve yöneticiye değil, herkese ait bir düşünce ve davranış biçimi’dir. İşte bazı örnekler:
Profesyonel sorunların üzerine gider; profesyonel olmayan sorunların etrafında dolaşır ve hedefe hiçbir zaman varamaz.
Profesyonel işine sarılır; profesyonel olmayan elinin ucu ile tutar.
Profesyonel mesai saatlerini aşsa da işlerini neticeye ulaştırır; profesyonel olmayan, “sabah 8-akşam 6 sendromu”na yakalanmış, “Mesai bitti mi benim işim de biter” diyen otobüs yolcusudur (servis otobüsü).
Profesyonel iş tanımından daha geniş bir sorumluluk hissi taşır; profesyonel olmayan, “Ben burada sadece çalışıyorum”dur.
Profesyonel iş tanımının dışına da taşsa işin gereğini yapar; profesyonel olmayana göre bu işler “Benim görevim değil”dir.
Profesyonel işlerini yerine getirebilmek için gerekli yetkiyi ne yapıp yapıp elde eder; profesyonel olmayan “Sorumluluk çok, yetkim yok” diye sızlanıp durur.
Profesyonel, yapabileceği işleri, “Ben bu işi yaparım” diye üstlenir; profesyonel olmayan tüm işleri, “Valla kardeşim ben profesyonelim, istediğim koşullar sağlanmazsa çeker giderim” diye koşullandırır.
Profesyonel kısıtları, engelleri aşmaya çalışan yapıcı’dır; profesyonel olmayan her vesilede, “Bu şirket adam olmaz” diyen kronik mızmızdır.
Profesyonel orta yetenekteki personelle de görevlerini başarıya ulaştırabilir; profesyonel olmayan durmadan, “İyi adam yok ki!” diye mazeret öne sürer.
Profesyonel üstlerini de yönetmesini becerebilir; profesyonel olmayan “Adam her işe karışıyor” diye şikayet etmekten işini doğru dürüst yapamaz.
Profesyonel “Bu işi yapmanın daha iyi bir yolu olmalı”; profesyonel olmayan “Biz bunları eskiden beri böyle yapardık” der.
Profesyonel “Araştırıp bulalım”; profesyonel olmayan “Valla, hiç kimsenin bişi bildiği yok” der.
Profesyonel bir hata yapınca “Benim hatam oldu” der; profesyonel olmayan “Benim suçum değil” diye mazeret üretmekle uğraşır.
Profesyonel dinler; profesyonel olmayan konuşma sırasının gelmesini bekler.
Profesyonel kaybetmekten hemen hemen hiç korkmaz; profesyonel olmayan kazanmaktan gizli gizli korkar.
Profesyonel kendisine ayıracağı daha çok zamanı olsun diye hedefe daha kısa sürede ulaşmak için daha “sıkı çalışır”; profesyonel olmayan ise kendi kafasına göre takıldığı ıvır zıvır işlerle uğraşmaktan, neticeye ulaşacak işleri yapmaya zaman bulamayacak kadar “çok çalışır”.
Profesyonel söz verir; profesyonel olmayan vaad eder.
Profesyonel “Olmam gerektiği kadar iyi değilim”; profesyonel olmayan, “Hiç olmazsa falanca kadar kötü değilim” der.
Profesyonel izah eder; profesyonel olmayan lafı geveler (“Sadede gel” dedirtmekten bıktırır.)
Profesyonel dumanlı havayı da sever; profesyonel olmayan yazdan başka mevsim tanımaz.
Bu tanımların ardından, Biz de Gm Turizm ve Yönetim Dergisi olarak; turizmin aktörlerine “Profesyonel Kimdir, Kim Değildir?” diye sorduk. İşte yanıtlar…
DUAYEN TURİZMCİ AVNİ AKER’in Gözünden Profesyonellik:
Profesyonel, bir işi meslek edinmiş, onu düzenli sürdüren kişidir. Geçmişini o işten sağlayan, birinci uğraşı olan kişidir. Profesyonel, bilgi düzeyini sürekli güncel tutan, kendisini sürekli yenileyen ve çevresindeki kişilerle bu bilgileri paylaşandır. Profesyonel, kişiliği ve genel tutumu ile işini sahiplenen, onun gereklerini yerine getiren, mesleki etik ilkelere göre hareket eden kişidir. Profesyonel, özü sözü bir olan, kısacası söyledikleriyle yaptığı işler birbiri ile örtüşen, birbiri uyumlu işler yapan kişidir. Profesyonel, parasal karşılığını almak üzere o işi üstlenen kişidir.
Profesyonelin işine amatör bir ruhla yaklaşması ve yapılan işten, heyecan duyması şarttır. Bu nedenlerle profesyonelin başarılı olabilmesi için işini sevmesi şarttır. Çünkü profesyonel aynı zamanda işin sahibidir. Profesyonel, kendisi ile barışık olan, özgüveni olan bir kişidir. Profesyonel, başkalarının bilgi, görgü ve deneyimlerine saygı duyandır. Profesyonel, başkalarının bilgi, deneyim, araştırma ve çalışmalarına saygı duyandır. Onların değerini vurgulayan isimlerini veren kişidir.
Profesyonel Kim Değildir?
Profesyonel olamayan kişiler, insan ilişkileri ve etik ilkeleri dikkate almayan bencil, egoist kişilerdir. Başkalarının çalışmalarını kendileri yapmış gibi çevrelerindeki kişileri, kendilerine hayran bırakmak için rastgele konuşan kişilerdir. Her ortamda bilgi sahibi olmadan rastgele garip fikirler ileri süren kişilerdir. Biraz önce söyledikleri ile çelişen ifadeler kullanan tutarsız, uyumsuz, çıkarcı kişilerdir. Kişiliği oturmamış, güçlerini bulundukları konumdan, mevkiden, koltuktan alan saygısız kişilerdir. Görev ya da konumları değişirse, sudan çıkmış balık gibi ne yapacakları belli olmayan kişilerdir. Yaptıkları işe, destek aldıkları ve birlikte çalıştıkları kişilere saygıları yoktur. Sözlerine güvenilmez. Tutarsız davranışları vardır.