We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel Pilot uygulamaya başlayan 12 otel

Pilot uygulamaya başlayan 12 otel

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Çocuk Dostu Turizm Projesi nedir?

Uluslararası Çocuk Merkezi, tarafından yürütülen Çocuk Dostu Turizm Projesi; çocukların güvenlik, sağlık ve hijyen koşullarının sağlanmasının yanı sıra, turizm sektöründe çocukların yüksek yararının gözetilmesi, turizm işletmelerinin ve sektör temsilcilerinin çocuk haklarının korunmasını ve uygulanmasını kurumsal politika haline getirmeleri, çocukların tüm şiddet türlerinden uzak oldukları turizm ortamlarının sağlanması, çocuklara birer birey olarak değer verip onlara saygı duyan, onlara özenle ve ciddiyetle yaklaşan ve çocuklarla doğru iletişim kuran çalışanların varlığı gibi çocuk hakları bakımından önemli noktaları içeren özgün bir projedir. Bu projenin benzer bir örneği dünyada bulunmamaktadır. Çocuk Dostu Turizm projesi, turizm dahil ülkemizdeki bütün ekonomik sektörlerde çocuklara ve çocuk haklarının iyileştirilmesi ve gözetilmesine yönelik uygulamaları içeren örnek bir çalışma olarak değerlendirilmektedir.

Ayrıca Çocuk Dostu Turizm Projesi; Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, ANTOD, ALTİD, Care International, ECPAT, ETİK, GATOD, IOM, Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, TAV Havaalanı İşletmeleri, THE CODE, Code of Conduct, TOF, TŞOF, TUREB, SKAL, TUROB, TUROFED, TÜRSAB, TÜROYD, UN Global Compact, UNICEF ve UNHCR gibi kurum ve kuruluşlar tarafından da desteklenen bir projedir.

Projede kimler görev almaktadır?

Uluslararası Çocuk Merkezi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tomris Türmen, Çağıl Metin Balcı (Proje Süpervizörü), Mustafa Uygur (Proje Sorumlusu), ve İrem Tercuman (Proje Asistanı), Skal Yönetim Kurulu Üyesi olan Cüneyt Kuru (Proje Sorumlusu) görev yapmaktadır.

Çocuk Dostu Turizm Rehber İlkeleri nelerdir?

Turizm sektörü temsilcilerinin katılımı ile sektörde çocuk haklarına ilişkin uygulamalara yön gösterici kararların alındığı bir “Danışma Kurulu” oluşturmuştur. Kurul’un katkıları ile hazırlanan “Çocuk Dostu Turizm Rehber İlkeleri” dokümanında, turizm sektörü özelinde çocuk haklarının korunması ve güçlendirilmesini hedef alan 10 temel ilke belirlenmiştir.

Rehberde, uygulamada kolaylaştırmayı sağlamak amacı ile, her bir ilkeye ilişkin yapılması gereken çalışmalar, çalışmaların izlenebileceği göstergeler ve uygulamada sorumlu olabilecek işletme personeli belirtilmiştir. Rehber, çocuk haklarına bütüncül ve sistematik bir açıdan yaklaşmaktadır. Bu bağlamda, Çocuk Dostu Rehber İlkeleri sektörün her düzeyindeki aktöre çocuk hakları alanındaki sorumluluklarını hatırlatan, iyi uygulamaların gerçekleştirilmesine ışık tutan ve uzun erimde toplum genelinde çocuklara yönelik her alanda duyarlılık yaratan bir doküman olarak değerlendirilmektedir.

Çocuk Dostu Turizm Rehber İlkeleri:

  1. Çocuk haklarının gözetilmesi ve çocukların şiddetten korunması için politikaların belirlenmesi
  2. Çocukların güvenliklerini ve sağlıklarını gözeten düzenlemelerin yapılması
  3. Çocuk haklarına tanıtım ve reklamcılık faaliyetlerinde özen gösterilmesi ve saygılı olunması
  4. Çocuk hakları eğitimlerinin tüm çalışanlara sağlanması
  5. Çocuk işçiliğine karşı turizm sektöründe sıfır tolerans yaklaşımının benimsenmesi
  6. Engelli çocuk dostu tesislerin ve alanların artırılması
  7. Çocukların temiz ve sürdürülebilir bir çevre hakkının korunması
  8. Çocukların kendilerini ilgilendiren aktiviteler ve alanlarla ilgili görüşlerine saygı duyulması
  9. Çocuk haklarının sektörde benimsenmesi için ilgili tüm paydaşlar ile iş birliği içerisinde çalışılması
  10. Çocuk haklarının korunması ve çocuğa karşı şiddetin önlenmesi için yapılan uygulamaların yıllık raporlar halinde kamuoyuna sunulması
Çocuk Dostu Turizm Sertifikası nedir?

Çocuk Dostu Turizm Projesi sürecinde ve pandemi koşullarında, 26 konaklama tesisini kapsayan dört ayrı eğitim oturumu gerçekleştirilmiş ve 83 üst düzey turizm profesyoneline çocuk dostu turizm eğitimi sağlanmıştır. “Eğiticilerin eğitimi” formatında hazırlanan bu program ile rehber ilkelerin sektörün her kademesinde çalışanlara hizmet içi eğitim şeklinde aktarılması hedeflenmiştir. Program kapsamında eğitimini tamamlayan turizm profesyonellerine “Çocuk Dostu Turizm Sertifikası” verilerek uygulamanın bilinirliği ve kalıcılığına vurgu yapılmıştır. Aynı zamanda, eğitimlere katılım sağlayan 12 pilot turizm işletmesine “Çocuk Dostu Turizm uygulamalarını destekledikleri için” sertifika ve plaket verilmiştir. Bu 12 işletme arasında; Antalya’dan Aquaworld Belek Hotel, Miracle Resort Hotel, The Marmara Hotel, Utopia World Hotel, Utopia Resort & Residence ve Rubi Planitum Hotel; Ankara’dan Radisson Blu Hotel, Bilkent Otel ve Konferans Merkezi ve Atlı Hotel; Gaziantep’ten ise Grand Hotel, Divan Hotel ve Katan Hotel bulunmaktadır. Dedeman Oteller grubu da bütün otelleri ile birlikte Çocuk dostu Turizm rehber İlkeleri’ni uygulama çalışmalarına başlamışlardır.

Aynı zamanda, projenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve sektör çalışanlarının kolay bir şekilde erişimini sağlamak için Çocuk Dostu Turizm Eğitimi çevrim içi platforma da taşınmıştır. www.cocukdostuturizm.org’da erişime açılan eğitim programına e-posta adresi ile kayıt olarak giriş sağlanabilmektedir. Eğitim programında yer alan videoları izleyip, eğitim sonunda yer alan sınavı tamamlayarak “Çocuk Dostu Turizm Eğitim Programı Katılım Sertifikası”na bu alandan sahip olunabilmektedir.

Bir başka açıdan, Çocuk Dostu Turizm” yaklaşımı, işletmelerini pandemi sonrası “yeni normale” göre tasarlamak isteyen konaklama sektörüne önemli bir fırsat penceresi sunmaktadır. Söz konusu yaklaşım turizm pazarında Türkiye’nin sahip olduğu en önemli rekabet üstünlüklerinden ve aynı zamanda sorunlarından biri olan düşük fiyat seviyelerinden kurtulmanın ve turizm sektöründe “nicelikten niteliğe” dönüşmenin de güçlü bir enstrümanı olma fırsatını barındırmaktadır.

Yorum Yaz

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.