Memlekette mecburi tatil: Nakit zorluğu çeken oteller, çalışanların maaşını para yerine ‘konaklama çekiyle ödemeyi teklif ediyor.
Rusya’nın koyduğu sert tavır, Bulgaristan’daki otelcileri zorda bıraktı. Son 12 yılda Rus pazarından ortalama yıllık yüzde 8-12 artış kaydeden Bulgaristan, Rusların en poplüer yurtdışı destinasyonlarından biriydi.
Ancak Bulgaristan’ın siyasi sebeplerden dolayı Ukrayna krizi konusunda Rusya yerine AB’den yana taraf tutması, Rusya’yı fazlasıyla kızdırdı. Rus medyası ve hükümetin tavrıyla birlikte Bulgaristan bu yıl Rus pazarından yüzde 70 düşüş bekliyor. Otelciler hazırlıksız yakalandı.
Kapasitelerini Avrupa pazarına kaydıramayan ve arz fazlasıyla karşı karşıya kalan otelciler, şimdiden hükümetle pazarlığa girdi. Hükümetin sübvansiyonlar için yeterince mali gücü yok, AB’de bu konuda prensip olarak yardımcı olamayacak. Otelciler için geriye kalan tek çare, işçi çıkartmak.
Ancak sadece otelciler değil, hükümette Rus turizm pazarının düşmesinden sert darbe yiyecek. Zira turizm gelirleri, Bulgaristan ekonomisi gelirinin yüzde 13,6’sını (2014) teşkil ediyor. Azalan turizm gelirlerine bir de çoğalan işsiz ordusu eklenirse, Bulgaristan hükümetinin otelcilerden gelen ‘tuhaf’ öneriye neden sıcak baktığı anlaşılır.
Otelcilerin tuhaf önerisi şöyle; Oteller işçi çıkarmayacak, işçilerim sosyal sigorta primlerini devlet ödeyecek, oteller de işçi maaşlarının bir kısmını nakit yerine ‘konaklama çekiyle’ ödeyecek. Böylece hem istihdam bozulmayacak, hem yerli turizm teşvik edilecek hem oteller kapatmayacak.
Bulgaristan Tur Operatörleri Birliği Başkanı Najko Bajkov, “Bu sezon ülke turizmi için çok çok zor geçecek. Üstelik sadece Rus pazarındaki düşüş değil, Donbass (Ukrayna) savaşı yüzünden Ukrayna’dan da nerdeyse hiç turist alamayacağız. Geçen yıl 400 bin Ukraynalı turist gelmişti. Bu yıl ister istemez en radikal önlemlere başvurabiliriz” diyerek, otelcilerin önerisine ‘son çare bunu da kabul ederiz” imasında bulunuyor.
Bulgaristan’ın ‘Standart’ gazetesi, “Aç karnına memlekette mecburi tatil’ başlığını kullanarak, öneriyi eleştiriyor. Gazeteye göre otellerde çalışan personel zaten aylık ortalama 415 Euro maaşla, Avrupa ortalamasının çok altında gelir elde ediyor. Bununda bir kısmı konaklama çekiyle ödenirse, sosyal patlamalar yaşanabilir.( TOUREXPİ)