24 yaşındaki bir kadın, dünya otel pazarına damga vurabilir…
Rhea Silva isimli 24 yaşındaki Hintli kadın girişimci, kendi ülkesinden başlayarak küresel otel pazarına yeni bir soluk getirebilir.
Silva, Hindistan’ın Mumbay kentinde açtığı bu sempatik görünüşlü otel, kendi sınıfında muhtemelen dünyanın en ucuz otelidir. Bu otelde bir yatağı 6 TL’ye alabilirsiniz. Hatta bir ay gibi uzun dönemi düşünüyorsanız, 30 günlük konaklama bedeli 110 TL’ye kadar düşüyor.
Kentin Nagothane isimli bölgesinde bulunan ‘Chototel’ üç ay önce açıldığı günden bu yana hem nerdeyse her gün dolu hem rakiplerine karşı sahibine büyük kar sağlıyor. Zira bu otelde konaklamanın dışında her şey ilave ücrete tabii. Su ve elektrik dahil…
Modern teknolojilerle donatılmış otel odaları, günlük tam olarak ne kadar elektrik, su, W-Lan, klima, yiyecek-içecek ve resepsiyon gibi diğer oda hizmetleri kaç para karşılığında ‘tükettiğinizi’ size günlük olarak akıllı telefonunuza yüklediğiniz bir uygulamaya gönderiyor. Tüm oda hassas ‘tüketim algılayıcılarla’ donatılmış.
İngiltere’de okumuş ve eğitim almış olan Rhea Silva, bir daha ki oteller için planlar yapmış ve yatırımcı bulmuş. Bir sonraki şubeyi Londra, Çin ve Nijerya’da açacaklarını duyuran Silva, her biri 26 metrekare olan odaları tarif etti.
Buna göre her bir odada yerden yükseğe yerleştirilmiş iki kişilik bir ranza, ufak bir mutfak köşesi, duş kabini ve bir oturma odasını andıran koltuk köşesi bulunuyor.
Silva, hükümet ve resmi kurumların ilgi göstermesi halinde, projenin bir otel fikri olmaktan çıkıp, küresel kont sorununa bir çözüm olabileceğini söylüyor. Yapım maliyeti düşük olan bu odalar, aynı zamanda düşük enerji tüketimine teşvik ediyor.
Rhea Silver: “Daha 3 yıl öncesine kadar projenin tanıtımında sürekli maliyet/getiri faktörleri üzerinden yatırımcı çekmeye çalıştım. Ancak son zamanlarda bu projenin sosyal tarafı da yatırımcılara son derece cazip gelmeye başladı”
McKinsey Pazar Araştırma ve Danışmanlık şirketine göre, iklim değişikliği ve savaşlar gibi etkenler sonucu doğacak göç dalgalarıyla birlikte en geç 2025 yılında, dünyada şehirlerde yaşayan nüfusun üçte biri ödeyebileceği konutlar bulamayacak. /tourexpi