Antalya Turizm Fuarı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Meral moderatörlüğünde gerçekleşen “İç Pazar Fark Yaratır” oturumu, ATF’nin en yoğun katılımcı ile gerçekleşen paneli oldu. Panel konuşmacılarından Tatilbudur Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk, “İç pazar büyüyen bir ekonomi, bu büyüyen hacmi Tatilbudur olarak biz de, daha çok işin online tarafında var olmuş ve o tarafa yatırım yapmış bir şirket olmamız sebebiyle, pazar ortalamalarının üzerinde bir büyüme gerçekleştiriyoruz. Bu bir gurur kaynağı.” dedi.
Tatilbudur Genel Müdür Yardımcısı Çubuk, “Toplandığımız bu panelde izleyicilerin yoğunluğu bile iç pazarın anlamını ve değerini anlatmak için yeterli. Tatilbudur olarak aslında bu aşamaya pek usul usul geldiğimizi düşünmedik, çok ses çıktığını düşündük. Kendimizce zorlu ve keyifli bir süreç içerisinde yaptığımız işi büyüttüğümüzü düşünüyorum. İç pazar büyüyen bir ekonomi. Bizim nüfus yapımızdan, tüketici alışkanlıklarımızdan kaynaklanıyor. Genç bir nüfusa sahibiz böyle olunca her sene hacim büyüyor. Bu büyüyen hacmi Tatilbudur olarak biz de, özellikle pandemiden sonraki dönemde, daha çok işin online tarafında var olmuş ve o tarafa yatırım yapmış bir şirket olmamız sebebiyle, pazar ortalamalarının üzerinde bir büyüme gerçekleştiriyoruz. Bu bir gurur kaynağı. İç pazarda tüketici alışkanlıklarında internette online satın alma eğilimi her geçen gün artıyor. Bu işe inandığımız için ağırlıklı olarak bu kısma yatırım yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
“TATİLBUDUR OLARAK BU SENEKİ İVMEYİ KORUMAYI HEDEFLİYORUZ”
Mustafa Kemal Çubuk, 2023 yılında iç pazarın hacimsel olarak büyüdüğünü belirterek şöyle konuştu:
“Buradaki dostlarımız gibi biz de iyi bir yıl geçirdik. 2022’de de iyi bir büyümeyle dönemi kapatmıştık. Öyle görünüyor ki; 2024’te de iç turizm büyümeye devam edecek. Biz de tatilbudur olarak bu seneki ivmeyi koruyacak şekilde büyümeyi hedefliyoruz. Kış dönemi biraz yorabilir. Biz geçen sene tüketicilere bir referans verdik. ‘Maliyet’ dedik. ‘Gideceğiniz otelin maliyet olarak girdileri artacak dolayısıyla erken rezervasyonla satın almak önemli’ demiştik. Bu sene bu çarpanın içine bir de finansman maliyeti eklendi. Tüketici tarafından bakıldığında bu bir kampanya maliyeti, hem otelin girdi maliyeti hem de kampanyaların oluşturduğu maliyeti tüketici bir şekilde karşılamak durumunda kalacak. Dolayısıyla erken rezervasyonun başladığı günden son gününe kadar fiyatların artış hızı biraz daha fazla olacaktır diye düşünüyorum. Her ne kadar orta vadeli programda enflasyonun büyümesi biraz daha aşağı yönlü eğilse de finansmandaki maliyet artışı onun çok üzerine çıkacak diye tahmin ediyoruz. Bir araya geldiğimiz yerlerde, kendimizi dinletme şansı bulduğumuz yerlerde erken rezervasyonun altını çizmemiz gerekiyor. Türkiye’ye bir tane uçak inmezse otelinize iç pazardan müşteri gelir diyorduk. Bu bir slogan gibi algılanıyordu. Pandemide bunun gerçeğini yaşadık. O günden bu güne iç pazar hep tamamlayıcı kaynak pazarların gelişmesi açısından olması gereken rolde oldu. Bizim yaptığımız ölçümlere göre iç pazar hacmi otellerin yüzde 25’inin altına düşmüyor. Ya en büyük pazar ya da ikinci büyük pazar oluyor.“
“REKABET İŞİN OLMAZSA OLMAZI”
Sektörde rekabetin önemli bir faktör olduğunun altını çizen Çubuk, “Sektörümüzde çok keyifli bir rekabet var, olması da lazım. Otelci dostlarımıza sorsanız rekabetin faydasını zararınız onlar çok güzel anlatırlar. Hele şu tarihlerde çok iyi anlatırlar diye düşünüyorum. Rekabet işin olmazsa olmazı ve bizi hep farklılaşmaya iten bir faktör. Her sene içimizden birisi sektöre bir şey katıyor. Birimiz katıyor diğerimiz uyguluyor, bu çok güzel bir şey ve tüketiciye fayda getiriyor.” dedi.
“İÇ PAZAR 2024 YILINDA BEKLENTİNİN ÜZERİNDE BÜYÜYECEK”
Erken rezervasyonun başladığı andan itibaren otellerin planlamaları doğrultusunda tüketiciyle buluştuğu takdirde, sektörün 2024 yılında beklenenin üzerinde büyüyeceğine vurgu yapan Çubuk şunları söyledi:
“Biz ürün çeşitliliği fazla olan bir yapıyız, teknoloji hayatımızın tam merkezinde. Ciddi bir Ar-Ge merkeziyiz, marketing tarafında ciddi işler yapıyoruz, dijital tarafta da o şekilde ilerliyoruz. Ürüne tavsiye olarak hepimizin adına konuşuyorum, iç pazar bence 2024 yılında beklentinin üzerinde büyüyecek. Fakat, mayıs-haziran-temmuz ayında iç pazar satışı ürüne hiçbir fayda sağlamaz. Bunu uygulamak isteyenler oldu. Haziran ve temmuzda dış pazarın iştahı düştü, iç pazarı arka planda tutan, erken rezervasyon döneminde değerlendirmeyen tesisler, reddettikleri teklifleri son dönemde uyguladılar. Bu doğru değil. Bunun yaşanmaması için erken rezervasyonun başladığı andan itibaren otellerin planlamaları doğrultusunda tüketiciyle buluşmaları gerekiyor. Bizim işimiz bunu yapmak, asıl görev ürünün sahibine yani otele düşüyor. Oteller, iç pazar öngörülerinizi lütfen yapın, neler olabileceğini değerlendirin. Öngörüleriniz doğrultusunda partneriniz olan iç pazar acente veya acenteleriyle paylaşarak doğru zamanda doğru tüketiciyle buluşturan derim. Tek önerim bu.”