Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı- Mete Vardar ile iç turizmin son durumunu ve gelecekte tatil anlayışını tüm Türkiye’ye yaymak için neler yapılması gerektiğini konuştuk. İç turizmin sosyal sorumluluk projesi gibi algılanmasını ve bu şekilde iç pazarda 20 milyon turistin hayal olmadığını ifade etti.
GM DERGİ – ÖZEL HABER
2017 yılında iç turizmin son durumunu sizden dinleyebilir miyiz?
Türkiye, geçen yıl iç pazarda, havalimanı saldırısı ve 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne kadar güzel bir seyir izliyordu. Özellikle Nisan- Mayıs ve Haziran ayları rezervasyonlarımız en yoğun olduğu aylardı. Geçen sene iç pazarın önemi daha fazla anlaşıldı. Konaklama sektörü bunun daha çok farkına vardı. Yaklaşık 13 yıldır yapmakta olduğumuz erken rezervasyon kampanyası, Kasım ayından itibaren başlayarak Türk misafirlerimiz de yurt dışından gelen misafirlerle aynı fiyatlara tatilini yapabilir hale geldi. Bu durumda iç Pazar hareketliliğini yoğunlaştırdı.
SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ OLARAK GÖRMELİYİZ
Bu yıl genel pazarda yüzde 30, Jolly Tur olarak ta 17 Kasım’dan bu tarihe kadar yüzde 60’a yakın artış var. Ülke nüfusunun yüzde 10’u seyahat acentesi aracılığıyla seyahat edebilirken, biz bu rakamları yüzde 20’lere çıkarabilsek ve tatilin bir lüks değil ihtiyaç olduğunu daha fazla benimsetebilsek iç pazar özellikle kriz dönemlerinde gerçekten can simidi olur. Biz ve diğer seyahat acenteleri olarak birlikte yaptığımız iş tabi ki de ticaret ama bir nebze olsun, sosyal sorumluluk projesi olarak algılarsak iç Pazar payımız daha da artar.
Sektöre devletin bir takım destekleri oldu, bu konudan iç Pazar istediğini alabildi mi?
Evet, devlet sektörü destekledi ve desteklemeye devam ediyor. İç pazar olarak özellikle tanıtım anlamında bu desteklerden katkı almalı. Çünkü ülkemizdeki insanlara tatili benimsetmeliyiz, bunun için ülkemizin dört bir yanında tatille ilgili tanıtım kampanyaları yapılmalı. Bunları yaparsak, gelecekte 20 milyon turisti ağırlayabilmemiz hayal değil. Bunun içinde tüm paydaşlar el birliği ile katkı sağlamalıyız.
Türk turizmi, 4 bölgeye saplanıp kaldı imajı hakim. Bunu Türkiye çapına yaymak için en önemli unsur kültür turları olduğunu düşünüyoruz. Bu konudaki görüşleriniz ve çalışmalarınız nedir?
Her bölgenin kendine has özellikleri var. Tarihi, kültürü ve doğası var. Bunlarla ilgili olarak devlet desteğiyle, belediyelerin imkanları kullanılarak tanıtımlar yapılarak turizm ülkemizin her köşesine yaygınlaştırılabilir. Bu konu da tatil algısını hafızalara kazımak gerekiyor bunun içinde tüm birleşenlerin beraber hareket etmesi gerekiyor. Kültür turlarında JOLLY Tur olarak lider konumdayız. 5 yıl önce 3 şehirden hareketli turlar yaparken, İstanbul, Ankara ve İzmir çıkışlı bugün 47 farklı ilden 100’ün üzerinde program yapıyoruz. Bu turlarda sadece otel satmıyoruz. Rehberler, transfer araçları, seçilen oteller ve yol güzergahı bir bütün olarak ele alınıp değerlendiriliyor ve önem taşıyor.