82
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Antalya’da turizm sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantı sonrası açıklama yapan Kurtulmuş, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi gelişimi için turizmi manivela olarak kullanacaklarını belirtti.
Antalya’da bulunan Akra Barut Hotel’de düzenlenen toplantıya, TÜROB Başkanı Timur Bayındır, TÜROFED Başkanı Osman Ayık, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TUREB Başkanı Zeki Apalı, TYD Başkanı Oya Narin, AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, tur operatörleri ve turizm birlik başkanları ve çok sayıda turizmci katıldı. Toplantıya ATAV, ATSO gibi kurumların çağrılmamış olması ise dikkat çekti.
”BÖLGEMİZ ÖNEMLİ BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR”
Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Numan Kurtulmuş, toplantının önemli açılımlara ve sorunların tannmasına vesile olduğunu belirtti. Kurtulmuş, ”Bu tür toplantılara önümüzdeki süreçte de devam edeceğiz. Sorunların çözümü için el birliği ile omuz omuza mücadeleyi sürdüreceğiz. Türkiye ve bölgemiz çok önemli bir süreçten geçiyor. Turizm başta olmak üzere, Türkiye ekonomisini ve siyasetini derinden etkileyen olaylarla karşı karşıyayız.” dedi.
”BÜYÜK TÜRBÜLANSLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ”
Dünyada küresel ölçekte bir ekonomik mücadelenin sürdüğüne dikkat çeken Kurtulmuş, ”Bir siyasi itiş-kakışın yaşandığı dönemden geçiyoruz. İki kutuplu dünya sonrası oluşmaya başlayan ama bir türlü yerine oturmayan güç dengelerinin her alanda ortaya çıkardığı büyük türbülanslarla karşı karşıyayız. Güçler arasındaki bu çekişmelerin bölgemizde derin, bazen yıkıcı etkilerinin olduğunu görüyoruz. Özellikle Suriye ve Irak’taki vekalet savaşları hepimizin malumu. Ayrıca bu bölgedeki çekişmeler nedeniyle terörün bir büyük küresel güç haline geldiği de artık hepimiz biliyoruz.” şeklinde konuştur.
Kurtulmuş, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
”KÜRESEL BİR TERÖR TEHDİDİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
”Buradan güç alan, ama dünyanın her tarafını etkileyebilme kapasitesine ulaşan bir küresel terör tehdidi ile karşı karşıyayız. Türkiye, bu küresel tehdidin risklerini en ağır yaşayan ülkelerden biridir.
”AVRUPA’DA ERDOĞAN KARŞITLIĞI VAR”
Türkiye turizm sektörü de bu tür gelişmelerden etkileniyor. Ayrıca bölge dışındaki bazı gelişmelerin de ülke turizmini etkilediğini biliyoruz. Örneğin son zamanlarda, özellikle Avrupa’daki bazı siyaset çevrelerini etkisi altında bırakan yabancı düşmanlığı, ırkçılık, İslam karşıtlığı, Türkiye karşıtlığı ve bunun somuta indirgenmiş hali olan Erdoğan düşmanlığı ne yazık ki Avrupa’da negatif algıların oluşmasına neden oluyor.
”ARTAN NEO NAZİ BASKILAR DOLAYISIYLA…”
Artan ırkçı, hatta Neo Nazi baskılar dolayısıyla, Avrupa’nın makul mutedil merkez sağ siyasetçilerinin de zaman zaman Türkiye karşıtı bir dil kullandığını görüyoruz ve bunları da üzüntüyle karşılıyoruz.
”TURİZMİ BİR MANİVELA OLARAK KULLANACAĞIZ”
Amacımız, bundan sonraki süreçte, özellikle kültür ve turizm alanındaki gücümüzü bu türbülansların ve gerginliklerin ortadan kaldırılması için bir manivela olarak kullanabilme becerisini ortaya koymaktır. Biz kültür ve turizm alanını çatışmanın bir tarafı değil; gerginliklerin ve çatışmaların bir şekilde sulh ve selamet içerisinde birleştirecek önemli bir imkan olduğuna inanıyoruz.
Her ikisi de birbirinden nitelik olarak çok farklı ama birbirini destekleyen kültür ve turizm alanındaki gücümüzü arttırarak, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik sorunlarını çözmek uluslararası gerginlikleri azaltmak için bir imkan olarak gördüğümüzü ifade ediyorum. Bu çerçevede, kültür ve turizm alanı bir barış projesi olarak da kullanılabilir.
”2016’DA 11 MİLYON TURİST, 12 MİLYAR DOLAR GELİR KAYBI YAŞADIK”
Türkiye turizm sektörü çok büyük bir güce ve potansiyele ulaştı. Ancak 2015 ve 2016’da yaşadığımız krizler, Rusya ile uçak kriziyle başlayan süreç, ekonomik ve siyasi gelişmelerin Türkiye üzerindeki etkileri, bazı Avrupa ülkeleri ile yaşadığımız krizler Türkiye turizmini ciddi şekilde etkilemiştir. Bu nedenle 2016 yılında turist sayımız 11 milyon, turizm gelirimiz ise 12 milyar dolar azaldı. Ancak bu kriz dönemini yaşamış olmamıza rağmen Türkiye’deki turizm sektörü dayanıklığını ortaya koymuştur. Bu süreçte sıkı mücadele vererek önemli mesafeler almıştır. 2017 yılının ilk 5 ayında ziyaretçi sayısı yüzde 5 arttı. Sektörün dayanıklılığı sayesinde bunu da süratle aşıyoruz. (…) Önümüzdeki dönemde kültür ve turizmden daha fazla istifade etmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin hem kültür hem de turistik zenginliklerini tüm dünya ile buluşturmayı sağlayacağız.
Bir kere daha, bu büyük hedefler vizyonumuzun bir parçası olarak, 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri hedefimizi paylaşmak istiyorum.
”AVRUPA’DA BAZI ÇEVRELER ‘TÜRKİYE GÜVENLİ DEĞİL’ DİYEREK TURİSTİ ETKİLEMEYE ÇALIŞIYOR”
Bazı çevreler, biraz da kendi iç siyasi hesaplaşmalarının sonucu olarak, belki onların etkisinde kalarak Türkiye’nin turizm bakımından güvenli olmadığını ifade eden sözlerle özellikle Avrupa’dan gelecek olan turistleri etkilemeye çalışıyorlar. Bunların realite ile hiçbir ilgisi yoktur. Bunlar tamamen, özellikle, bazı ülkelerde yaklaşan seçimler dolayısıyla iç politikanın gerekleri olarak dile getirilmiş olan sözlerdir ve gerçeği yansıtmamaktadır. Şunu açık olarak ifade etmek istiyorum: Antalya, Konya, Van, İstanbul… Bu şehirlerimizin her birisi en az Berlin kadar, Paris kadar, Roma kadar güvenlidir.”/YENİ ALANYA