TÜRSAB Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk, Antalya ulaşım sistemini ele alan bir yazı paylaştı. Kuk, şehrin trafik sorununun siyaset üstü bir mesele olduğunu dile getirerek çözüm önerilerini de dile getirdi.
Antalya’nın her geçen yıl artan trafik sorunu, turizm sektörünü tehdit eder boyuta ulaştı. Kemer’den Alanya’ya yatay bir düzlemde konuşlanan kenti turizm merkezlerine bağlayan karayollarının yetersizliği, turizm operasyonlarında ciddi sorunlar yaşatırken, önemli miktarda da can ve mal kaybına neden oluyor.
Antalya’da yaşanan trafik sorununun, Türkiye’nin “stratejik sektörü” turizmi tehdit eder boyuta ulaştığını dile getiren TÜRSAB Başkan Danışmanı ve Passo Turizm Genel Müdürü Hamit Kuk, konuyla ilişkin yazılı bir basın açıklaması yayınladı. Sorunu bölgesel algılamanın, Türk turizm sektörüne verilen zarara göz yummak olduğunu ifade eden Hamit Kuk, çözümün elbirliğiyle ve acil olarak bulunması gerektiğini savunuyor.
Hamit Kuk’un, sorunun kaynaklarına ilişkin tespitlerini ve çözüm önerilerini değerlendirmenize sunuyoruz…
Bu yıl yaklaşık 15 milyon turist ağırladığımız Antalya’da hem şehir içinde hem de şehir merkezini turistik ilçelerine bağlayan D-400 karayolunda yaşanan trafik sorunları nedeniyle ciddi sorunlar yaşadık.
Bilindiği üzere, şehrimize gelen milyonlarca turist Antalya havalimanından, batıda Kemer bölgesine, doğuda ise Alanya’ya kadar, otellerimize karayolu ile ulaştırılmaktadır.
Antalya Alanya’ya arasındaki ulaşımın ana arteri konumunda bulunan ve yıllık 35-40 milyon kişinin ulaşımda kullandığı D-400 otoyolu, günümüz ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Ne yazık ki bu yolun hiçbir alternatifi de bulunmamaktadır!
Her yıl yüzlerce turizmci ve turist can veriyor!
Mevcut yol, nisan-ekim ayları arasındaki turizm sezonunda yaşanan aşırı yoğunluk nedeniyle zaman kaybının yanında önemli miktarda maddi kayba neden olmaktadır. Yaşanan yoğunluğun yarattığı zaman kaybına bağlı olarak oluşan “havalimanına ulaşım stresi” her yıl yüzlerce kazaya neden olmaktadır. Otel sahibinden, turizm çalışanına yüzlerce meslektaşımızın yanında, tatil için ülkemize gelen ve doğal olarak can güvenliğinden mesul olduğumuz çok sayıda misafirimiz de bu elim kazalarda hayatını kaybediyor…
Antalya’nın ulaşım altyapısı tıkandı
Dünyanın en önemli turizm şehirlerinden biri olan Antalya’nın, doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine doğru yönelik trafik, günün her saatinden yoğun bir şekilde akmaktadır. Bölgenin ulaşım altyapısı, kentin 3 milyona dayanmış nüfusuna ve şehre gelen 15 milyon turiste hizmet veremeyecek noktalara ulaşarak turizm sektörünün en önemli sorunu haline gelmiştir.
Turizm yatırımlarının mevcut büyüme trendi göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki beş yıl içinde şehrimize gelmesini hedeflediğimiz 20 milyon turist ve buna bağlı olarak 3.5-4 milyona ulaşacak yerleşik nüfus ile sorunun içinden çıkılamaz hale geleceği açıktır.
Almanya’dan Antalya’ya uçakla 3 saatte gelen turistin, havalimanından Alanya’daki oteline 3 saatte ulaşması izah edilebilir bir durum değildir!
Sorun siyaset üstüdür!
Turizm sektörü Sayın Cumhurbaşkanımızın da ilan ettiği üzere Türkiye’nin en stratejik sektörüdür ve siyaset üstü olmalıdır. Antalya turizminin en büyük ve en öncelikli sorunu haline gelen ulaşım sorununu çözüme kavuşturmak için Antalya Valimiz Sayın Hulusi Şahin koordinasyonunda Büyükşehir belediyesi gibi yerel yönetimlerin ve hem de Karayolları gibi Ulaştırma Bakanlığının en kısa sürede bir araya gelerek hızlı çözümler üretmesi gerekmektedir.
Antalya ulaşım sorunlarını bire bir yaşayan bir turizmci olarak çözüm önerilerimiz ise şöyle sıralayabiliriz:
Antalya şehir içi trafiği için;
• Doğusundan batısına 450 km’lik bir hat üzerinde yer alan Antalya’yı doğudan batıya ve kuzeyden güneye bağlayan ana arterlere bir an önce alternatifler üretilmeli.
• Kısa vadede mevcut yolların trafiği yavaşlatan bölgelerinde genişletme çalışmaları yapılmalı, alt ve üst geçitlerin sayısı artırılmalı, trafiğin durmasını önleyen modern kavşaklar inşa edilerek transit yollar geliştirilmeli.
• Kundu’dan Antalya Limanı’na kadar havalimanını da içine alacak şekilde, birbirine paralel tramvay hatları oluşturulmalı. Bu hatların kuzeyden güneye inen hatlarla bağlantısı sağlanmalı.
• Şehir içi otopark alanlarını şehrin yoğunluğuna göre yeniden planlanmalı.
• Kamu kuruluşları için yapılacak yeni binalar şehrin trafik yoğunluğuna göre planlanmalı ve mümkünse trafik yoğunluğunun kent merkezinden uzaklaştıracak şekilde planlanmalı.
Antalya-Alanya arasındaki ulaşım sorunları için çözüm önerileri:
• Mevcut yol en az 3 şerit gidiş ve 3 şerit dönüş alacak şekilde yeniden inşa edilmeli ve alternatif güzergahlar oluşturulmalı.
• Daha önce projelendirilmiş olan havalimanından Alanya sınırı olarak kabul edilen Alara çayına kadar giden turizm yolu ivedilikle tamamlanmalı. Bahsi geçen yol Antalya havalimanından başlayıp Kundu üzerinden Belek’e kadar bağlanmış durumda. Bu turizm yolunun devamı olan Boğazkent ve Gündoğdu arasındaki 18 km kısmı tamamlanarak, önce Boğazkent’e ardından da Gündoğdu’ya oradan da Kızılağaç mevkisine bağlanarak, Antalya- Manavgat arasındaki D-400 karayolunun yükü azaltılmalıdır.
• Antalya- Alanya arasında raylı sistem yol yapılarak turistlere alternatif ulaşım olanağı sağlanmalı.
• Antalya’yı komşu şehirlere bağlayan demiryolu projesi ivedilikle hayata geçirilmeli.
• Seydişehir’den Manavgat ve Alanya istikametine yapılan yolun kapsamı içerisindeki Alacabel Tüneli’nin inşası hızlandırılarak bir an önce açılmalı.
• Burdur Isparta güzergahında bulunan Çubukbeli Tüneli’nin inşası hızlandırmanın yanında, Murtiçi’nden D 400’e bağlanması planlanan yol projesi hayata geçirilerek kentin iç Anadolu Bölgesiyle olan bağlantısı güçlendirilmeli.
Turistler açısından önemli bir soruna dönüşün taksiler için çözüm önerileri:
• Turistik beldelerimizde yer alan taksi duraklarının kendi kurallarını belirleyen, illagalize olmuş faaliyetleri durdurulmalı. Turiste hizmet veren taksi durakları tek bir çatı altına toplanarak kurallar içinde çalışmaları sağlanmalı.
• Taksi olarak kullanılan araçların modernizasyonu sağlanmalı; şoförlere periyodik eğitim verilmeli, klima ve taksimetre açmak gibi gereklilikleri şoförün keyfiyetine bırakmayacak şekilde denetimler artırılmalı, uymayanlara yaptırımlar caydırıcı hale getirilmeli.
• Taksi hizmetiyle ilgili en az 5 yabancı dilde telefon, whatsapp ve e posta şikâyet hatları oluşturulmalı.