Rusya ile uçak krizinin ardından Türkiye’de en fazla Rus turist ağırlayan Alanya’da turizmde büyük düşüş görüldü. Geçen yıl 3 milyon turist ağırlayan ilçeye bu yılın 9 ayında yaklaşık 2 milyon turist geldi. Yaşanan bu düşüşe rağmen ilçedeki turistik işletmeler yatak arzını yükseltmeye devam ediyor. 650 turistik işletmenin toplam 200 bin yatak kapasitesi bulunan ilçede bu yıl 3 bin 100 yeni yatak eklendi. Yeni turizm sezonu hazırlıklarına başlayan işletmeler 2017 yılında 4 bin 300 yeni yatağı sektöre kazandırmaya hazırlanıyor.
‘YATAK ARZININ DURMASI LAZIM’
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, turizm sektörünün yatırımcıları cezp ettiğini söyledi. Sektörün son derece aktif olduğunu belirten Sili, “Yatırım noktasında da son derece cazip bir sektör. 2 seneye kadar ciddi oranda talep gördük ama bu oran artık azalıyor. Her ne kadar sadece Alanya bölgesinde 2016’da 3 bin 100 civarında yatak devreye girmişse de daha önceki rakamlara baktığımızda düşük. Bu yatak arzının durması lazım” dedi.
“RUSYA PAZARI ARTACAK”
Yeni sezonda 4 bin 300 civarında yeni yatağı devreye gireceğini aktaran Burhan Sili, “Sektör olarak arzumuz yatak arzının en azından arz- talep dengesi tam anlamıyla yerine oturana kadar bir şekilde durması. 2014’te 3.5 milyon, 2015’te 2.8 milyon Rus misafir talep gösterdi. Ama 2016 sezonunda uçak krizi nedeniyle Rusya pazarı neredeyse tamamıyla durdu. Ancak geçen haftalar itibariyle yavaş yavaş yine açıldı. Rus pazarında beklentilerimiz üst seviyelere çıkması. Rusya’nın çok ciddi bir potansiyeli var. Tatile çıkan insan sayısı 6- 8 milyon civarında. Rusya’nın ekonomik durumu toparlanması ile oradan gelen kişi sayısı artacaktır” diye konuştu.
“30 OTEL AÇILMADI”
İlçedeki turizm sezonunu da değerlendiren ALDİT Başkanı Sili, Rus turist sayısında ciddi azalma olduğunu, Avrupa pazarında yüzde 40’ı bulan gerilemenin sezon başlangıcını ileri tarihe almaları ve sezonu erken kapatmalarına neden olduğunu söyledi. Sili, şöyle devam etti:
“Bu süreçte açılmayan Alanya’da bakanlık belgeli 30 kadar tesis söz konusu. 2016’nın genel durumu hem kişi sayısı hem de gelir olarak olumsuz neticelenir. Rusya ve Avrupa’daki gerileme ve 15 Temmuz’daki darbe girişimi turizmi olumsuz etkiledi. Çünkü güven ortamı turizmi etkiliyor. Dünya genelinde yaşanan terör olayı da var. Bu da seyahat etme isteklerinde olumsuz etkilenmeye sebep oluyor. Terör sorunu ve Ortadoğu’daki sorunlar çözülmesi gerekiyor. 2- 3 sezon sıkıntı yaşayacağız ancak sonrasında hükümetin almış olduğu kararlar ve planlar, hem de bizlerin bugünden sonra hareket tarzında belirleyeceğimiz olumlu açılımlar neticesinde çok daha iyi noktalara gelecektir. Türkiye turizminde bu senenin en büyük kazanımı iç pazar olarak değerlendiriyorum. İç pazarda yüzde 25 dolaylarında artış söz konusu. Bundan sonra turizmciler bu gerçeğin bilincinde hareket edecektir.” (DHA)