We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel Kısa Çalışmaya Müracaat Edildi, Ya Şimdi?

Kısa Çalışmaya Müracaat Edildi, Ya Şimdi?

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Kısa Çalışmaya Müracaat Edildi, Ya Şimdi?

Kısa çalışmaya müracaat edildi şimdi bordro işlemleri nasıl olacak? İşveren işçiye ne kadar ödemeli? Kaç günlük bildirim yapmalı? İşte tüm bu soruların cevabı…

Kısa Çalışmaya Müracaat Edildi Ya Şimdi?

Konuyla ilgili Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali EKİN, tüm bu soruların cevaplarını sıraladı:

Doç. Dr. Ali EKİN

Doç. Dr. Ali EKİN

“Mevcut sistemde birçok işveren kısa çalışma için müracaatta bulundu. Ancak sonrasında ne yapacağına ilişkin hiçbir bilgiye sahip değiller. Konuya ilişkin prosedürün nasıl işleyeceğine ilişkin bir açıklama da yer almaktadır. Bu konuda öngördüğüm ölçüde sorulara cevap vermeye çalışacağım” dedi.

Kısa çalışma ödeneğine müracaat eden işverenler için;

  • Öncelikle talep ettiği çalışma sistemi ölçüsünde (faaliyetin tamamen durması yahut haftalık belirtilen çalışma saati kadar) bordro düzenlenmelidir.
  • İşKur’a çalışma sistemine ilişkin yaptığı bildirim ile aynı doğrultuda bordrosunu düzenler. Örneğin, haftalık 30 saat çalışacağını bildiren bir işveren, 30 saat için bordro düzenler.
  • Düzenlenen bordro SGK’ya bildirilir. Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildirilir.
  • İşveren tarafından yapılan başvurular Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından incelenecektir. Bununla birlikte işveren tarafından düzenlenen bordrolar da SGK tarafından İşKur’a bildirilecektir.
  • Müracaatı kabul edilen işverenlerden İşKur tarafından bu süreçte hazırlanan bordrolar talep edilecektir. SGK’dan gelen bordro ile İşKur’a sunulan bordro incelendiğinde herhangi bir sorun olmadığı anlaşıldığında işçilere kısa çalışma ödeneği verilecektir.
  • Bu işlemler biraz zaman alabilir. Örneğin, mart ayının son haftası kısa çalışmaya müracaat eden bir işverenin işlemleri en erken 10 Nisan gibi sonuçlanabilir. Kısa çalışma ödeneği her ayın 5’inde yapıldığından takip eden ayın 5’inde yani 5 Mayıs itibariyle müracaat tarihinden itibaren ödemeler yapılacaktır.

Açıklanan gerekçe ile panik yapılmaksızın belirttiğim sistemin takip edilmesi ile amaçlanan sonuca ulaşılacağı kanaatindeyim.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi

Hukuk fakültesi Dekan Yardımcısı

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Ana Bilim Dalı Başkanı

Doç. Dr. Ali EKİN

 

Doç. Dr. Ali EKİN’nin diğer yazısı “20 Soruda Corona Virüsü Ve İşçi-İşveren Hakları” nı okumak için tıklayınız.

 

 

 

 

 

 

1 yorum

Recep Eskiçırak 04 Aralık 2020 - 08:10

Hocam 18 gun Kisa çalışma ödeneğine giren bir işçi hem izinli gosterilip hemde calistiriliyorsa bu kanunlarimizda suc degilmidir..boyle bir uygulamaya mahruz kalan bir isci magduriyetini nasıl giderebilir nasıl bir yol izlemesi gerekiyor bilgi verirseniz çok sevinirim..Teşekkür ederim

Cevapla

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.