Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde Ramazan Bayramı öncesi otellerin doluluk oranları yüzde 75’e ulaştı.
Ramazan Bayramı tatili öncesi Kapadokya’daki otellerde rezervasyon yoğunluğu yaşanıyor. Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Teyfik Ölmez, “Kapadokya’da Ramazan Bayramı’nın Paskalya tatili ile birleşmesinden dolayı bir hareketlilik başladı. Çok büyük ümitlerle başladığımız 2023 yılında yüzyılın faciası deprem felaketinden sonra rezervasyonlarda ciddi bir durağanlık başlamıştı ancak daha sonra rezervasyon akışımız hızlanmaya başladı. Paskalya tatilinin Ramazan Bayramı’nın birleşmesiyle Kapadokya’da bir yoğunluk başladı. Bayram tatilinde doluluk oranlarımızın yüzde 85’lerin üzerine çıkacağını ümit ediyorum. Şu anda otellerin doluluk oranı yüzde 75’lere ulaştı” diye konuştu.
Nevşehir Rehberler Odası Başkanı Özay Onur ise “Kapadokya’da Paskalya dönemi ve bayram yaklaştığı için yoğunluğumuz çok fazla. Bölgede yerli ve yabancı misafirlerimizi ağırlıyoruz. Bu durumdan gayet memnunuz. Kapadokya’da tüm yerli ve yabancı misafirlerimizi ağırlamaktan gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Kapadokya’nın gözdesi Selime Katedrali’nde bahar yoğunluğu
Aksaray’da bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte Selime Katedrali’nde ve Ihlara Vadisi’nde turist yoğunluğu yaşanıyor. Çoğunluğu Endonezyalı ve Hindistanlı olmak üzere Rusya’dan, Çin’den ve Avrupa’dan birçok turist geliyor. Tur rehberi Aytunç Değirmenci, “Nisan ayı itibariyle bir yoğunluğumuz başladı. Gelen misafirlerimize buraları gezdirip, hangi yüzyıllarda, hangi dinlerin burada yaşadığını tanıtıyoruz” dedi.
Aksaray ve Kapadokya bölgesinin başlangıcı sayılan Ihlara Vadisi, Selime Katedrali, bahar ayı itibari ile kültür turizminin gözdesi oldu. Selime Katedrali de Kapadokya’nın en büyük katedrali olma özelliğinin yanı sıra İsa’nın göğe çıkışı ile Meryem Ana gibi tasvirleriyle dikkat çekiyor. Katedralin bir diğer özelliği de bölgedeki din adamlarının yetiştirildiği mekan olarak bilinmesi. Ayrıca ilk yüksek sesli ayinin de Selime Katedrali’nde yapıldığı biliniyor. Kayaların oyulmasıyla yapılan ve çoğu kilise olarak inşa edilmiş yapılar Bizans sanatının izlerini taşıyor. Bölge, Türkiye’ye bahar tatiline gelen Endonezya, Hindistan, Rusya Çin, Amerikalı ve Avrupa’dan gelen turistlerin ilgisini çekiyor. Kafileler halinde gelen katedrali ve mahzenlerini ilgiyle gezen turistler, bol bol fotoğraf çektiriyor.
HER MEDENİYETTEN ZİYARETÇİMİZ VAR
Ihlara Vadisi ve Selime Katedrali ziyaretlerinde özellikle Endonezya ve Hindistanlı turistlerin yoğunlukta olduğunu belirten tur rehberi Aytunç Değirmenci, şunları söyledi:
”Nisan ayı itibariyle bir yoğunluğumuz başladı. Misafirlerimizin çoğunluğu Endonezya ile Hindistan ağırlıklı, ama Rusya, Çin, Amerika ve Avrupa’dan da ziyaretçilerimiz geliyor. Gelen misafirlerimize buraları gezdirip, hangi yüzyıllarda hangi dinlerin burada yaşadığını tanıtıyoruz. Katedral demek dini okul demektir. Burada din öğretimi yapılmıştır. Çok eski zamanlarda ise barınak ve yerleşim yeri olarak da kullanılmıştır. Selçuklular zamanında kervansaray olarak kullanılmıştır. Her medeniyette değişik görevler üstlenmiştir. Her odanın burada ayrı bir görevi var. Şaraphane, sığınak, katedralin, kütüphane, gözlem odalarıyla içerisinde kiliseler var. Gelen misafirlerimiz buraları gezdirip hangi yüzyıllarda hangi dinlerin burada yaşadığını tanıtıyoruz.”
Endonezya ‘dan Selime Katedrali’ni ziyarete gelen Rutuja İhai ise ,”Türkiye ilk ziyaretim. İnanın dünyada gördüğüm en güzel ülke Türkiye olduğunu söyleyebilirim. Ihlara Vadisi’nin ve Selime Katedrali’nin çok güzel manzaraları var. Kapadokya turumuz muhteşemdi” diye konuştu.