We-Flytour-GM-Banner-Animation
We-Flytour-GM-Banner-Animation
Anasayfa Güncel İşte Global Turizmin İlk 6 Aylık Performansı…

İşte Global Turizmin İlk 6 Aylık Performansı…

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

İşte Global Turizmin İlk 6 Aylık Performansı…

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, 2019 yılının ilk altı aylık döneminde dünya genelindeki turizm hareketlerinin mercek altına alındığı “UNWTO World Tourism Barometer” Raporu’na ilişkin detayları açıkladı.

dunya haritasi

Raporda yer alan veriler, Rusya’nın Saint Petersburg kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün 23’üncü Genel Kurul Toplantısı’nda açıklandı.

Yüzde 4 Oranında Büyüme

Açıklanan veriler doğrultusunda dünya genelindeki turizm hareketleri, 2019 yılının ilk yarısında % 4 oranında büyüme kaydetti.

Bölgelere Göre Büyüme Rakamları

Bu büyüme rakamında rol oynayan kilit bölgeler ve bu bölgelere yönelik kaydedilen artış oranları şu şekilde gerçekleşti:

Ortadoğu (%8), Asya ve Pasifik Bölgesi (%6), Avrupa (%4), Afrika (%3) ve Amerika (%2)

30 Milyonluk Artış

2019 Ocak – Haziran döneminde dünya genelinde toplam 671 milyon turist seviyesine ulaşıldı. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 30 milyon turist seviyesinde artış gösterdi. Geçtiğimiz yılda da bir önceki yıla göre rekor bir artış yaşanmıştı.

Dünya Turizminde İşler Rayında

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, 2019 yılı öngörüsü olarak bu yıl dünya turizminde % 3 ile % 4’lük bir büyüme yaşanacağını açıklamıştı. 2019 yılının ilk altı ayında elde edilen rakamlar, bu öngörüyü destekledi.

Büyümenin Ardında Yatan Etkenler

Bu altı aylık dönem içerisinde kaydedilen büyümede rol oynayan etkenler arasında:

  • Ülkeler genelinde güçlenen ekonomi,
  • Uçak biletlerindeki uygun fiyatlar,
  • Dünya genelinde artan uçuş sayıları ve
  • Vize rejimlerinde sağlanan kolaylıkların artması olarak gösterildi.

Bölgesel Performanslar

Avrupa’ya yönelik turizm hareketlerinde % 4 oranında artış kaydedildi. Deniz aşırı destinasyonlar arasında yer alan ABD, Çin ve Körfez Ülkeleri’nden Avrupa’ya giden turist sayısındaki artış bu büyümede öne çıkan etken oldu.

Asya ve Pasifik Bölgesi’nde ise % 6 oranında bir artış ile önemli bir büyüme rakamı kaydedildi. Güney ve Kuzey Asya’da bu rakam % 7 seviyesindeyken, Güneydoğu Asya’da % 5, Okyanusya ise % 1 oranında gerçekleşti.

Yılın ilk altı ayında ise Amerika’ya yönelik turizm hareketlerinde % 2 oranında bir artış yaşandı. Karayipler Bölgesi’ne yönelik çift haneli, % 11 oranında artış kaydedildi. Bunun en önemli etkenleri arasında ABD kaynaklı güçlü talep artışı ve 2017 yılının sonunda yaşanan Irma ve Maria Kasırgaları sonrasında dünya genelinden turistlerin talebinde yaşanan düşüşten sonraki döneme denk gelmiş olması oldu.

Kuzey Amerika % 2 oranında, Orta Amerika % 1 oranında büyüme kaydederken, Güney Amerika % 5 oranında daralma kaydetti.

Afrika Kıtası’na yönelik uluslararası turizm hareketlerinde ise % 3 oranında artış yaşandı.

Ortadoğu da 2019 yılının ilk iki çeyreğini % 8’lik artışla güçlü bir artışla tamamladı. Bunda rol oynayan etkenler arasında Ramazan ayının ve Ramazan Bayramı’nın bu döneme denk gelmesi oldu.

Önemli Kaynak Pazarlarda Turizm Harcamaları Ne Durumda?

Dünyanın önemli kaynak pazarlarından Çin’de outbound trafiğinde % 14 oranında artış yaşanırken; Çinli turistlerin turizm harcamalarında 2019 yılının ilk yarısında, 2019 yılının ilk çeyreğine göre % 4 oranında düşüş kaydedildi. Bunda etkili olan en önemli neden ABD ile ekonomik ilişkilerde yaşanan gerilim nedeniyle Çin Yuanı’nda yaşanan değer kayıpları olduğu belirtildi.

En çok harcama yapan turistler kategorisinde ikinci sırada yer alan ABD’li turistlerin harcamalarında % 7 oranında artış yaşandı.

Avrupa’da ise turizm harcamalarında artış ülkelere göre şu şekilde gerçekleşti: Fransa % 8, İtalya % 7, İngiltere % 3 ve Almanya % 2.

Asya pazarında ise Japon turistlerin turizm harcamaları % 11 oranında arttı. Güney Koreli turistlerin harcamalarında ise % 8 düşüş kaydedildi.

Rusya’da ise 2019 yılının ilk çeyreğinde turizm harcamalarında % 4 oranında düşüş yaşandı.

Gm Dergi’nin diğer haberleri için tıklayın.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.