We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel İÇ PAZAR BAYRAMDAN UMDUĞUNU BULAMADI

İÇ PAZAR BAYRAMDAN UMDUĞUNU BULAMADI

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Kurban Bayramı tatilinin 5 gün olması, yurt içi pazarda talebin yüzde 30’lara varan oranda düşmesini beraberinde getirdi. Geçtiğimiz yıl 9 gün olan Kurban Bayramı tatilinin bu yıl 5 gün olması, turizm sektörünün sezon sonundaki beklentilerini boşa çıkardı.

 turizmbayramdan umuduğunu bulamadı

Yurt içi turizm pazarında bayramda artış beklentisi gerçekleşmezken, talebin yüzde 30 civarında gerilediği belirtiliyor. Oda fiyatları ise 50 liraya kadar düştü.

Konu ile ilgili olarak Habertürk’ten Ünsal Ereke’nin görüşlerine başvurduğu turizm sektör temsilcileri, parlak sezon finali umutlarının suya düştüğünü söylediler.

 Tatilin kısalığı etkili oldu

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bayrama yönelik tatil hareketi olmadığını ifade ederek, “Talebin çok canlı olmadığını görüyoruz. Karşımızda çok karamsar bir tablo yok ama bayram tatili olarak pek de fazla talep var denilemez. Bunun nedeni çok kısa bir bayram tatili olması görülüyor” dedi. Ayık, kurban kesen kitlenin zaten kısa bayram tatiliyle talebi aşağıya çektiğini belirtti.

 Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise son dönemde havaların biraz serin geçmesi ve okulların da açılması nedeniyle bayrama talebin düşük kaldığını belirtti. Ulusoy, “Ancak buradaki asıl önemli nokta bayramın kısa geçecek olmasıdır. Yoğun geçen bir yaz döneminin arkasından 5 günlük bayram tatili insanlara az gelmiş olabilir. Kurban keseceklerin de olduğu dikkate alındığında bu bayramı evde geçireceğimiz görünüyor. Yine de belli bir oran tatile gidecektir” ifadelerini kullandı.

ETS’nin Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek de bayram tatiline yönelik olarak kısa geceleme seçenekleri ve tarih olarak ilk günlerin cumartesi ve pazar günlerine denk gelmesiyle son tatil fırsatı olarak görülen Kurban Bayramı’na yönelik iç talebin çok zayıf kaldığını belirtti.

Özbek, ilk günden itibaren klasik tatil noktaları talep görmese de Abant-Afyon gibi yakın seçeneklerin tercih edilmeye başlandığını belirterek, “Son noktada cuma gününün de tatil edilmesiyle birlikte kurban kesmeyeceklerin talebi biraz olsun hareketlenme yarattı” dedi.

 Talep yüzde 30’a varan oranda düştü

Geçen yıl 9 gün olarak kutlanan Kurban Bayramı’na göre talepte yüzde 30’luk düşüş olduğunu belirten Özbek, “Ekimin başına yönelik olarak Rus ve Avrupalı turist beklentinin altında kaldı. Buradan bakılınca otellerin fiyatları da çok düşük kaldı. Gecelik fiyatları 50 liradan başlayan oteller var. Ancak uçak fiyatlarının yüksekliği devam ediyor. Bir kişinin uçak bileti fiyatı 600 lira olunca, insanlar bu kısa dönem için gidip gelmeye değmez gözüyle bakıyorlar” ifadelerini kullandı.

Yurt dışı turlar da olumsuz etkilendi

Bayramda yurtdışına yönelik turlarda önemli oranda azalma olduğunu belirten Jolly Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Tekin, “Bu bayramın hareketli geçeceğini öngörüp charter turlarıyla anlaşma imzaladık ancak geçen yılki hareketli talebe ulaşmak mümkün görünmüyor. Her turdaki doluluk sadece yarısı olarak gerçekleşti. Seyahat acenteleri arasında klasik destinasyonlarda bile önemli doluluğun yaşanmadığını görüyoruz” diye konuştu.

 Balkanlar 400 avroya indi

Tekin, geçen hafta Arife günü olan cuma gününün de tatil edilmesiyle vizesiz yakın turlara yönelik ilgi artışı meydana geldiğini belirterek, “Biz de genel talebin az olduğunu görünce İspanya ve Balkanlar turlarında indirime gittik. 1 haftalık Balkanlar turlarımızın fiyatını 600 avrodan 400 avroya indirdik. 4 gecelik İspanya turlarında da aynı oranda indirim oldu” dedi.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.